Skip to main content

Η χειρότερη εβδομάδα της δεκαετίας για τη Wall Street

Ο Dow Jones έχασε 414 μονάδες ή 1,81% στις 22.445, 37 μονάδες και σε εβδομαδιαία βάση υποχώρησε κατά 7%. Ήταν η χειρότερη εβδομάδα της 10ετίας.

Απώλειες για τρίτη συνεχή συνεδρίαση σημείωσαν οι δείκτες στη Wall Street με την πιθανότητα της αναστολής λειτουργίας ορισμένων ομοσπονδιακών υπηρεσιών και τις προοπτικές της αμερικανικής υπηρεσίας να παραμένουν στο επίκεντρο των επενδυτών. 

Ο Dow Jones έχασε 414 μονάδες ή 1,81% στις 22.445, 37 μονάδες και σε εβδομαδιαία βάση υποχώρησε κατά 7% σημειώνοντας τη χειρότερη εβδομάδα της τελευταίας δεκαετίας και συγκεκριμένα από τον Οκτώβριο του 2008. 

O S&P 500 κατά τη σημερινή συνεδρίαση σημείωσε πτώση 2,14% στις 2.414,62 μονάδες και στην εβδομάδα έχασε 7%. 

Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq υποχώρησε σήμερα κατά 2,99%, στην εβδομάδα σημείωσε απώλειες 8,2% και εισήλθε στην bear market. 

Ο Dow και o S&P oι οποίοι βρίσκονται σε φάση διόρθωσης, οδεύουν και οι δύο προς τον χειρότερο Δεκέμβριο από το 1931 καθώς οι απώλειες του μήνα αγγίζουν το 12%. 

Οι αγορές βρέθηκαν ξανά στο "κόκκινο" σήμερα καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε με το ενδεχόμενο μιας μακράς παράλυσης των αμερικανικών ομοσπονδιακών υπηρεσιών, το λεγόμενο "shutdown", εάν οι Δημοκρατικοί του Κογκρέσου αρνηθούν να χρηματοδοτήσουν το συνοριακό τείχος με το Μεξικό, λίγες μόλις ώρες πριν από την εκπνοή της προθεσμίας για τον προϋπολογισμό. Η καταληκτική ημερομηνία είναι απόψε τα μεσάνυχτα τοπική ώρα στην Ουάσιγκτον (Σάββατο 07.00 ώρα Ελλάδας). Σε περίπτωση απουσίας συμβιβασμού μεταξύ των δύο σωμάτων του Κογκρέσου και του Λευκού Οίκου επί του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού για το έτος 2019, ορισμένες υπηρεσίες ενδεχομένως θα χρειαστεί να κλείσουν και οι υπάλληλοί τους να βγουν σε άδεια άνευ αποδοχών. Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος επέμεινε ότι η χρηματοδότηση του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, θα περιλαμβάνεται σε αυτόν τον προϋπολογισμό.

Το επενδυτικό κοινό επίσης εξακολουθεί να ανησυχεί ότι οι συνεχείς αυξήσεις των αμερικανικών επιτοκίων θα επιβαρύνουν τους ρυθμούς ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας. Η Federal Reserve έχει πραγματοποιήσει συνολικά τέσσερις αυξήσεις των επιτοκίων αυτό το έτος, ενώ υπολογίζει άλλες δύο για το 2019.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 3,4% σε εποχιακά προσαρμοσμένη βάση το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, αντί για 3,5% που είχε ανακοινωθεί αρχικά.

Τα τελικά στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ έδειξαν ότι οι καταναλωτικές δαπάνες δεν ήταν τόσο ισχυρές όσο είχε προηγουμένως αναφερθεί και οι εξαγωγές υποχώρησαν περισσότερο από την αρχική εκτίμηση.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση του εξάλλου, το υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι οι συνολικές παραγγελίες για διαρκή αγαθά αυξήθηκαν κατά 0,8% τον Νοέμβριο σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα. Τα κυβερνητικά στοιχεία έχασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών που ανέμεναν άνοδο 1,3% σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal.