Skip to main content

Η ερμηνεία των χρησμών του Μπουτάρη και η στήριξη Γκιουλέκα σε Ταχιάο

Αντί να αποσύρονται υποψήφιοι από την κούρσα των δημοτικών εκλογών, στον κεντρική δήμο προστίθενται κι άλλοι εβδομάδα με την εβδομάδα.

-Σε ένα κεντρικό ξενοδοχείο, από τα καλύτερα, στην πιο όμορφη γωνιά της Ξάνθης, στην παλιά πόλη, πέρασε την Παρασκευή του ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς έδωσε το παρών στις εκδηλώσεις για τη στήριξη της υποψηφιότητας του Χρήστου Μέτιου για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Στην ομιλία του κ. Μητσοτάκη παρέστησαν όλοι οι βουλευτές των πέντε νομών της περιοχής, καθώς και πλήθος στελεχών της ΝΔ. Δύο μηνύματα έστειλε ο πρόεδρος του κόμματος: Ενότητα και στήριξη του Χρήστου Μέτιου από όλους. Ο κ. Μέτιος αντιμετώπισε «ανταρσίες» και αποχωρήσεις, όμως φαίνεται πως η παρέμβαση του προέδρου το μαζεύει το πράγμα. Έτσι ο Δημήτρης Πέτροβιτς (αντιπεριφερειάρχης Έβρου) θα είναι εκ νέου υποψήφιος με τον κ. Μέτιο, ενώ στη χτεσινή εκδήλωση παρών ήταν και ο Χριστόδουλος Τοψίδης, αντίπαλος του κ. Μέτιου στην Περιφέρεια, προερχόμενος όμως επίσης από τη ΝΔ. Τρεις φορές αναφέρθηκε προσωπικά στον κ. Μέτιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον κ. Τοψίδη να ακούει, ενώ εκεί ήταν και ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης, Κώστας Ζαγναφέρης, ο οποίος φλέρταρε με την είσοδό του στην παράταξη Τοψίδη. Μαθαίνω ότι τα... άκουσε από τον ίδιο τον πρόεδρο ο κ. Ζαγναφέρης, χωρίς όμως περαιτέρω εξέλιξη προς το παρόν. Ο κ. Μητσοτάκης είχε και τρία προσωπικά ραντεβού, ενώ επέστρεψε στην Αθήνα, μέσω Θεσσαλονίκης.

-Αυθαίρετη ερμηνεία χρησμών Γιάννη Μπουτάρη: Ο δήμαρχος εύχεται σε όλους τους διεκδικητές της διαδοχής του καλή επιτυχία και ειδικά στους Σπύρο Βούγια, Νίκο Ταχιάο και Γιώργο Ορφανό, διότι είναι ευγενής. Στηρίζει μόνον την παράταξη του Πέτρου Λεκάκη, επειδή προέρχεται από τα σπλάχνα της «Πρωτοβουλίας», αλλά θεωρεί ότι δεν έχει τύχη να κατακτήσει τη δημαρχία. Εύχεται στον Σπύρο Βούγια να περάσει στο δεύτερο γύρο. Εύχεται όμως στην Κατερίνα Νοτοπούλου να είναι η επόμενη δήμαρχος, επειδή θα συνεχίσει το έργο του. Συμπέρασμα: Ο Γιάννης Μπουτάρης στηρίζει τον Πέτρο Λεκάκη και θέλει η Κατερίνα Νοτοπούλου να είναι η επόμενη δήμαρχος, πιστεύοντας ότι θα συνεργαστεί με την παράταξη Λεκάκη στη διοίκηση του δήμου. Αν δεν κάνω λάθος, είναι ξεκάθαρο.

-Μπορεί ο Κώστας Γκιουλέκας, τον οποίο υποψιάζονταν όλοι ως «αντάρτη» απέναντι στην υποψηφιότητα του Νίκου Ταχιάου ή έστω απόμακρο σ' αυτή, να στηρίζει και μάλιστα δημοσίως τον επίσημο «γαλάζιο» υποψήφιο, όμως δεν ισχύει το ίδιο για επιφανείς πολιτικούς του φίλους. Ο κ. Γκιουλέκας απέδειξε με την έως τώρα στάση του ότι στηρίζει την υποψηφιότητα Ταχιάου για τον Δήμο Θεσσαλονίκης και έχει βάλει στην άκρη την όποια πικρία υπήρχε από τη στήριξη Ταχιάου στην υποψηφιότητα Μπουτάρη το 2010 όταν διεκδικούσαν οι δυο τους τον Δήμο. Θυμίζουμε ότι τότε ο κ. Γκιουλέκας έχασε τη δημαρχία για μερικές εκατοντάδες ψήφους... Ωστόσο, ο βουλευτής δύσκολα θα πείσει συνοδοιπόρους του και υποστηρικτές του εκείνης της περιόδου να ακολουθήσουν τη δική του στάση. Επιφανής πολιτική φίλη του και στέλεχος με μεγάλη πορεία στην τοπική αυτοδιοίκηση πριν από λίγες μέρες έδινε αγώνα δημοσίως για να πείσει ότι ο κ. Ταχιάος δεν είναι επιλογή για τους «πιστούς παραδοσιακούς Νεοδημοκράτες». Η παραταξιακή συνείδηση, σύμφωνα με την ίδια, υπαγορεύει άλλες επιλογές (και είναι πολλές), όχι όμως του κ. Ταχιάου. Η αλήθεια είναι ότι αποτελεί στοίχημα και για τον κ. Ταχιάο να βάλουν πίσω όσα έχουν προηγηθεί οι παραδοσιακοί «γαλάζιοι» της Θεσσαλονίκης και θα χρειαστεί προσπάθεια για να το πετύχει.

-Μαθαίνω ότι ο Πάρης Τσογκαρλίδης θα είναι εκ νέου υποψήφιος με την παράταξη του Ιγνάτιου Καϊτεζίδη στον Δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη. Το όνομά του ακουγόταν όλο αυτό το διάστημα για τη λίστα της ΝΔ στη Β' Θεσσαλονίκης, όμως βουλευτικές εκλογές δε φαίνονται στον ορίζοντα μέχρι το Μάιο, οπότε ο κ. Τσογκαρλίδης επέλεξε να είναι πολιτικά ενεργός, με τη συμμετοχή του στην αυτοδιοίκηση, όπου άλλωστε έχει και εμπειρία και πολύ συγκεκριμένο έργο να προσφέρει, σε ένα δήμο, του οποίου η επόμενη διοίκηση είναι μάλλον δεδομένη. Όσο για την κεντρική πολιτική σκηνή, αν οι βουλευτικές εκλογές γίνουν το φθινόπωρο, η συμμετοχή είναι ανοιχτή... Προς το παρόν πάντως, ο κ. Τσογκαρλίδης προετοιμάζει τη μεγάλη εκδήλωσή του για την ενοποίηση του παραλιακού μετώπου τη Δευτέρα, καθώς το συγκεκριμένο project είναι και δικό του «παιδί», αφού δούλεψε την ιδέα για αρκετό χρονικό διάστημα, προτού υιοθετηθεί από όλους και δρομολογηθεί για να γίνει πράξη.

-Να δείτε που τελικά θα έχουμε πάνω από 25 υποψήφιους δημάρχους Θεσσαλονίκης. Αντί να αποσύρονται υποψήφιοι από την κούρσα των δημοτικών εκλογών, προστίθενται κι άλλοι εβδομάδα με την εβδομάδα. Και περιμένουμε άλλους τουλάχιστον δύο να ανακοινώσουν, ενώ ξεπηδούν κι άλλοι, που ούτε καν τους είχαμε υποψιαστεί. Πέρα από τις γραφικότητες, που δικαιολογημένα ενσκήπτουν στο μυαλό του καθενός, μήπως θα πρέπει πραγματικά να προβληματίσει το πολιτικό –και όχι μόνο- προσωπικό αυτής της πόλης αυτό το φαινόμενο; Να θεωρεί δηλαδή καθένας από εμάς ότι μπορεί να διοικήσει την πόλη και να μη βάζει σταγόνα νερό στο κρασί του; Να μην μπορούν να στηθούν παρατάξεις που να ενώνουν, να είναι πολυσυλλεκτικές και να εκπροσωπούν κάτι ευρύτερο από αυτό που εκπροσωπούν σήμερα; Να μη θεωρεί και τίποτα σπουδαίο το αξίωμα του δημάρχου ο καθένας και να πιστεύει ότι μπορεί κι αυτός να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη; Δε θέλω να απαξιώσω καμιά υποψηφιότητα, αλλά οι εποχές των οπλαρχηγών με τα εκατοντάδες καπετανάτα δεν είναι λογικό να αναβιώνουν. Προδίδουν άλλες επιδιώξεις οι τόσες υποψηφιότητες...