Skip to main content

Η Citigroup Global Markets για σύμβουλος ιδιωτικοποίησης της Telekom Srbija

Σε περίπου δύο εβδομάδες η επιτροπή του διεθνούς διαγωνισμού θα έχει περάσει από «ψιλό κόσκινο» και την οικονομική προσφορά της Citigroup Global Markets, προκειμένου να αποφανθεί αν θα την αποδεχθεί ή
Με έναν μόνο ενδιαφερόμενο ολοκληρώθηκε ο διεθνής διαγωνισμός που είχε στον «αέρα», για περίπου έναν μήνα, το σερβικό δημόσιο με σκοπό να προσλάβει μια εξειδικευμένη εταιρεία ή κοινοπραξία εταιρειών, που θα επιτελέσει το ρόλο του χρηματοοικονομικού συμβούλου στην μερική ιδιωτικοποίηση της Telekom Srbija, όπου ο ΟΤΕ διαθέτει ποσοστό 20%.

Τη Δευτέρα 10 Μαίου, με την εκπνοή της σχετικής προθεσμίας, που είχε τεθεί από τις 12 Απριλίου, για την κατάθεση προσφορών, στις αρμόδιες αρχές της χώρας υποβλήθηκε μία μόνο πρόταση εκ μέρους της Citigroup Global Markets, η οποία έχει την έδρα της στη βρετανική πρωτεύουσα.

Παρά την περιορισμένη εκδήλωση ενδιαφέροντος, η επιτροπή που έχει συσταθεί για να φέρει σε πέρας διεθνή το διαγωνισμό, σύμφωνα με τον σερβικό τύπου έκανε δεκτή την προσφορά της Citigroup Global Markets, ως προς το τεχνικό της μέρος και εντός περίπου δύο εβδομάδων θα έχει περάσει από ψιλό κόσκινο και την οικονομική -που προβλέπει χρέωση 0,2% επί της αξίας του προς πώληση ποσοστού της Telekom Srbija- για να αποφασίσει αν θα την κάνει δεκτή ή όχι.

Εφόσον δεν προκύψει κάποια εμπλοκή, με βάση όσα έχουν γίνει γνωστά στο προηγούμενο διάστημα, στις προθέσεις του σερβικού δημοσίου είναι να προχωρήσει το διεθνή διαγωνισμό για την πώληση του 40% -και ίσως και παραπάνω, αν έτσι το κρίνει ο σύμβουλος- του τηλεπικοινωνιακού οργανισμού της χώρας προς το τέλος του καλοκαιριού ή το αργότερο στις αρχές του προσεχούς φθινοπώρου.

Νωρίτερα ο χρηματοοικονομικός σύμβουλος, όπως διευκρίνισε πριν από λίγες ημέρες η υπουργός Τηλεπικοινωνιών της Σερβίας κ. Jasna Mati, θα έχει κληθεί να συντάξει την τελική πρόσκληση, καθώς και το περιεχόμενου του διαγωνισμού, ενώ θα θέσει και το χρονοδιάγραμμα, ώστε να ακολουθήσει και η προκήρυξή του. Στις προθέσεις των Σέρβων είναι και η παραχώρηση, στο στρατηγικό επενδυτή, της δωρεάν χρήσης των τηλεπικοινωνιακών υποδομών για 99 χρόνια, με την προϋπόθεση ότι το τοπικό δημόσιο θα διατηρήσει τον έλεγχό της. Επίσημο ενδιαφέρον για τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης έχουν εκδηλώσει, ήδη, η γερμανική Deutsche Telekom, η γαλλική France Telekom κι η αιγυπτιακή Orascom.

Με βάση στοιχεία του 2009, εξάλλου, ο όμιλος της Telekom Srbija, με τις θυγατρικές του Telekom Srpska στη σερβική δημοκρατία της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης και την M: Tel στο Μαυροβούνιο, εμφάνισε λειτουργικά έσοδα ύψους 1,18 δι. Ευρώ, εκ των οποίων τα 924 εκ. ευρώ αντιστοιχούν στη μητρική και είναι αυξημένα σε ποσοστό 5% σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο χρόνο. Όσον αφορά στην πελατειακή βάση του ομίλου, οι συνδρομητές σταθερής τηλεφωνίας ανέρχονται σε 3,4 εκ., κι άλλα 7,7 εκ. είναι οι πελάτες της κινητής. Επιπρόσθετα ο αριθμός των χρηστών ADSL πρόσβασης στο διαδίκτυο αυξήθηκε κατά 151.000 και διαμορφώθηκε σε 442.000 στο τέλος του 2009, ενώ την ίδια στιγμή σε 23.000 έφθασαν οι χρήστες των υπηρεσιών IPTV.