Skip to main content

Οι ρουκέτες του Ψαριανού και η αποδοχή του «μακεδονισμού» των γειτόνων

Η αλλαγή στις πινακίδες της πΓΔΜ, η γκαζόζα και ο Πάνος Καμμένος, οι ρουκέτες του Ψαριανού και τα προβλήματα στην τουρκική πολεμική αεροπορία.

Αλλάζουν τις πινακίδες οι Σκοπιανοί σε "Βόρεια Μακεδονία". Αυτό είναι το εύκολο. Το δύσκολο είναι να αλλάξουν μυαλά. Αλλά δεν προβλέπεται μια και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τους παραχώρησε το δικαίωμα να τα διατηρήσουν αναλλοίωτα "μακεδονικά". Πρόκειται για τον ιδιαίτερο… πατριωτισμό, για τον οποίον μας μίλησε ο Α. Τσίπρας.

«Εγώ είπα στον βουλευτή μου να... πάει για γκαζόζα», ανέφερε  ο Π. Καμμένος, προσθέτοντας: «Για να καταλάβουν τι θα πει "εγκαταλείπω τους ΑΝΕΛ"»! Η γκαζόζα είναι σαχλαμαρίτσα. Το σοβαρό είναι το άλλο που είπε. Ότι οι κομματικοί του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν να ονομαστεί στρατόπεδο στη Μακεδονία, ως "στρατόπεδο Σαράφη".

Με τον νέο υπουργό Άμυνας, που δεν χαλάει χατίρια, δεν αποκλείεται να δούμε και στρατόπεδο του "Άρη Βελουχιώτη". Τους έδωσε ο λαός την ευκαιρία να διαλύσουν το αστικό κράτος και προχωρούν ακάθεκτοι.

Είπε επίσης ο Καμμένος: «Μετά ερχόντουσαν διάφοροι ΣΥΡΙΖΑιοι για να περάσουν νομοσχέδια για τους στρατιώτες που δεν θέλουν να φέρουν όπλα, τους αρνητές». Ό,τι διαλυτικό της κοινωνίας υπάρχει θα το αποτολμήσει η Αριστερά, ουσιαστικά ανεμπόδιστη.

Αλλά και ο Ψαριανός αποκάλυψε κάτι το οποίο είναι πολύ σοβαρό - όχι ότι δεν το υποψιαζόμασταν. Είπε ότι ο Ζόραν Ζάεφ γνώριζε πριν από 9 μήνες ότι δεν θα χρειαστεί η ψήφος των ΑΝΕΛ για την Συμφωνία των Πρεσπών γιατί θα την ψηφίσει το Ποτάμι!

Είπε ακόμα ότι ο ίδιος είχε προτείνει να επιλέξει το πρώην κόμμα του την αποχή αλλά ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης του απάντησε πως έχει δεσμευθεί να ψηφίσει την Συμφωνία των Πρεσπών. Κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις για την δέσμευση Θεοδωράκη και είπε «Ας μην τα ανακατεύουμε άλλο τα πράγματα γιατί βρωμάνε. Υπάρχουν συναντήσεις περίεργες, συμφωνίες περίεργες, υπάρχει ανάμειξη πρεσβειών σε συγκεκριμένες συναντήσεις, ας μην τα σκαλίζουμε».

Σε ποιον δεσμεύτηκε ο Θεοδωράκης; Και πόσο ισχυρή είναι τέτοια δέσμευση, ώστε να ψηφίσει εις βάρος των συμφερόντων της Ελλάδας; 

Αλλά, και τι θα πει «Ας μην τα ανακατεύουμε άλλο τα πράγματα γιατί βρωμάνε»; Να τα ανακατέψουμε. Και απορώ που δεν επενέβη ακόμη εισαγγελέας, ούτε ξεσηκώθηκαν τα κόμματα της Βουλής. Εκτός και αν «συναντήσεις περίεργες, συμφωνίες περίεργες, υπάρχει ανάμειξη πρεσβειών σε συγκεκριμένες συναντήσεις» είναι γεγονότα συνηθισμένα στον πολιτικό κόσμο.

Μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, ο Ζόραν Ζάεφ επανέλαβε πως με τη Συμφωνία των Πρεσπών η Ελλάδα αποδέχτηκε το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού και πως «κανείς δεν μπορεί πλέον να μας αρνηθεί το δικαίωμα να είμαστε "Μακεδόνες" που μιλούν τη "μακεδονική" γλώσσα σ' αυτό το έδαφος». Ο ίδιος εξήγησε πως διαπραγματεύτηκε με την Ελλάδα, χωρίς να τεθεί υπό αμφισβήτηση η εθνική ταυτότητα των "Μακεδόνων", ως "Μακεδόνες" που μιλούν "μακεδονική" γλώσσα, με τη δική τους παράδοση και ιστορία. Πρέπει να κουράστηκε πολύ στις διαπραγματεύσεις ο κ. Κοτζιάς.

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, παραδέχθηκε πως η τουρκική πολεμική αεροπορία αντιμετωπίζει ζήτημα με τους πιλότους της, καθώς 4 στους 5 έχουν φύγει τα τελευταία χρόνια. «Ήδη είχαμε πρόβλημα με τον αριθμό των πιλότων, ωστόσο μετά [σ.σ. το πραξικόπημα] αυτός μειώθηκε κατά 80%. Ως αποτέλεσμα μετά ένας πιλότος κάνει την δουλειά για πέντε».