Skip to main content

Η ΔΕΘ θέλει να γίνει hub της μεγαλύτερης έκθεσης τεχνολογίας της Κίνας

Στόχος της ΔΕΘ- Helexpo η συνεργασία με τον εκθεσιακό φορέα του Σεντζέν, που φιλοξενεί τη μεγαλύτερη έκθεση υψηλής τεχνολογίας Κίνας και Ασίας.

H ΔΕΘ- Helexpo έχει ήδη κάνει, στα χρόνια της κρίσης, σημαία της την εξωστρέφεια και επόμενος στόχος είναι η δημιουργία ενός hub, στη Θεσσαλονίκη, για τη μεγαλύτερη έκθεση τεχνολογίας στην Κίνα και ολόκληρη την Ασία, της Chnina Hi Tech Fair.

Όπως αποκάλυψε στη Voria.gr o πρόεδρος της ΔΕΘ- Helexpo κ. Τάσος Τζήκας, έχουν ήδη γίνει επαφές με τη διοίκηση του εκθεσιακού φορέα του Σεντζέν (Shentzen) και έχει προσκληθεί ο πρόεδρος του Shenzhen Convention & Exhibition Center (SZCEC) στη φετινή γενική έκθεση του Σεπτεμβρίου.

«Οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών είναι σε διερευνητικό στάδιο. Οι Κινέζοι, έχουν λόγους να δημιουργήσουν ένα hub για αυτή τη μεγάλη έκθεση τεχνολογίας, καθώς από τη Θεσσαλονίκη η CHTF θα έρθει κοντά στην αγορά των Βαλκανίων, καλύπτοντας τη μεγάλη απόσταση που χωρίζει τα κράτη της περιοχής μας από την Κίνα», εξήγησε ο κ. Τζήκας.

Ωστόσο μία τέτοια συνεργασία δεν σημαίνει ότι θα περιοριστεί στο χώρο της υψηλής τεχνολογίας, υπάρχουν και εκθέσεις της ΔΕΘ- Helexpo που θα μπορούσαν να έχουν hub στο Σεντζέν, όπως για παράδειγμα η Philoxenia.

H υλοποίηση μίας τέτοιας αμφίδρομης συνεργασίας θα αποτελούσε μεγάλη επιτυχία για τη ΔΕΘ- Helexpo και την επιχειρηματική δραστηριότητα που υποστηρίζει αφού η περιοχή του Σεντζέν θεωρείται η Silicon Valley της Κίνας. Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη πόλη της νότιας Κίνας, κοντά σχετικά στο Χονγκ Κόνγκ και με πληθυσμό περίπου 15 εκατ. κατοίκων, φιλοξενεί μία από τις πιο επιτυχημένες Ειδικές Οικονομικές Ζώνες της χώρας.

Όσο για τη συγκεκριμένη διοργάνωση, την CHTF, καλύπτει 100.000 τ.μ. εκθεσιακού χώρου, με 3.000 εκθέτες από 50 και πλέον χώρες, ενώ η τελευταία έκθεση υποδέχθηκε πάνω από 500.000 επισκέπτες.

Συνεπώς, η δημιουργία ενός hub της CHTF στη Θεσσαλονίκη, κάτι που σαν ιδέα ενδιαφέρει τους Κινέζους, όπως είπε ο κ. Τζήκας, θα ήταν ένα μεγάλο άνοιγμα για την αγορά προϊόντων υψηλής τεχνολογίας.

Εμείς προσθέτουμε ότι η θετική κατάληξη αυτής της πρωτοβουλίας θα μπορούσε να έχει θετικές αλυσιδωτές επιπτώσεις για τη Θεσσαλονίκη, αν σκεφθούμε το πως λειτούργησε η είσοδος των Κινέζων στο Πειραιά. Μη λησμονούμε πως η Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης, η Τεχνόπολις Α.Ε., οι εταιρείες προηγμένων τεχνολογιών της περιοχής ενδιαφέρονται να προσελκύσουν ξένες επενδύσεις και συνεργασίες, ενώ ένας ξένος συνεργάτης θα μπορούσε να συμβάλλει στον να γίνουν τα απαιτούμενα έργα ανάπλασης του εκθεσιακού κέντρου της ΔΕΘ- Helexpo.