Skip to main content

Η δεύτερη ανάγνωση του μηνύματος που εξέπεμψε το ισοζύγιο

Γιατί μετά τους πανηγυρισμούς για την αύξηση των εξαγωγών, η οποία έφτασε στο 8.3% το 2010, άρχισε να εκφράζεται ο προβληματισμός για τη μεγάλη μείωση των εισαγωγών.

Ξεκίνησε, αργά αλλά σοβαρά, η δεύτερη ανάγνωση του θετικού, όπως αρχικώς ερμηνεύθηκε και σωστά, μηνύματος, που εξέπεμψε η ανακοίνωση της πορείας του εμπορικού ισοζυγίου για τη χρονιά που πέρασε. Κι αυτή τη φορά, μετά τους πανηγυρισμούς, για την αύξηση των εξαγωγών, η οποία έφτασε στο 8.3% το 2010, άρχισε να εκφράζεται ο προβληματισμός για την μεγάλη μείωση των εισαγωγών. Η οποία έφτασε στο 20% και θεωρήθηκε μεγάλη επιτυχία. Ωστόσο, η ίδια μείωση συνεπάγεται και σημαντική ένδειξη κρίσης. Οι Έλληνες, έπαψαν να καταναλώνουν είτε επειδή δεν έχουν πλέον τα μέσα (χρήματα) είτε επειδή δεν έχουν τη διάθεση.

Και στη μια και στην άλλη περίπτωση, «τη νύφη πληρώνει» η αγορά. Η οποία γνωρίζει ότι βρίσκεται μόλις στο ξεκίνημα αυτής της διαδικασίας, η οποία θα είναι εξαιρετικά επίπονη, όπως θα φανεί άλλωστε και από τους ετήσιους τζίρους της, τους οποίους θα ανακοινώσει προσεχώς. Όπως ακριβώς ανακοίνωσε προχθές τα δυσάρεστα νέα από το κλείσιμο των επιχειρήσεων τη χρονιά που πέρασε κι έκανε τις δυσοίωνες προβλέψεις για τα χρόνια που έρχονται. Χαρακτηριστικότερη περίπτωση, η εκτίμηση για το 2012 της ΓΣΕΒΕΕ.

Μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2012 μια στις τέσσερις επιχειρήσεις είναι πολύ πιθανό να κλείσει. Δηλαδή, κάπου 225.000 επιχειρήσεις, γεγονός που συνεπάγεται περί τις 320.000 χαμένες θέσεις εργασίας!