Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Πότε και πώς μπορεί να πρασινίσει το κουφάρι της ΑΓΝΟ στη Σταυρούπολη

Τα επόμενα βήματα μετά την έγκριση του ΚΕ.ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α. για τη μετατροπή σε χώρο πρασίνου του οικοπέδου της πρώην γαλακτοβιομηχανίας ΑΓΝΟ

Ένα ακόμη βήμα για να μετατραπεί σε χώρο πρασίνου, το οικόπεδο της πρώην γαλακτοβιομηχανίας ΑΓΝΟ στη Σταυρούπολη, έγινε μετά τη σχετική έγκριση του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕ.ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α.).

Διαβάστε - Θεσσαλονίκη: Σε χώρο πρασίνου μετατρέπεται το πρώην εργοστάσιο της ΑΓΝΟ

Μένουν ωστόσο να γίνουν πολλά ακόμη μέχρι τελικά οι επί χρόνια εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις να γκρεμιστούν και στη θέση του ρημαγμένου κουφαριού της άλλοτε ισχυρής ΑΓΝΟ, να δημιουργηθεί ένα πάρκο, που τόσο έχει ανάγκη η δυτική Θεσσαλονίκη.

Ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας του Δήμου Παύλου Μελά, Κώστας Πάντσης, εξήγησε στη Voria.gr, ότι με την έγκριση του ΚΕ.ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α., το οικόπεδο που ήταν χαρακτηρισμένο για «κεντρικές λειτουργίες πόλης» μπορεί πλέον να ενταχθεί τόσο στο πολεοδομικό αλλά και στο γενικό πολεοδομικό σχέδιο καθώς έχουν την ίδια χρήση.

«Η διοίκηση μας έρχεται να αποκαταστήσει την τάξη σε αυτό το θέμα, καθώς προηγούμενες δημοτικές αρχές προσπαθούσαν με πλάγιο τρόπο να κάνουν το οικόπεδο οικοδομήσιμο», αναφέρει.

Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι για να μπορέσει να προχωρήσει το σχέδιο της δημιουργίας πάρκου θα πρέπει το Συμβούλιο της Επικρατείας να κάνει δεκτή την ένσταση του Δήμου για ανάκληση των αδειών χρήσης του οικοπέδου που είχαν δοθεί το 1955 στους αγελαδοτρόφους.

Το βασικό επιχείρημα του δήμου είναι ότι έχουν εκλείψει οι λόγοι της παραχώρησης καθώς δεν τους δόθηκαν για εμπορική αξιοποίηση και έχει σταματήσει η παραγωγική δραστηριότητα.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας θα συνεδριάσει για το θέμα τον Ιούνιο και αυτή θα είναι η 4η φορά καθώς τις προηγούμενες τρεις, ο εισηγητής του ΣΤΕ που είχε την υπόθεση, είχε ζητήσει ισάριθμες αναβολές.

Ο κ. Πάντσης εκτιμά ότι η απόφαση θα είναι υπέρ του Δήμου, καθώς από τη στιγμή που έχουν εκλείψει οι λόγοι παραχώρησης, η έκταση πρέπει να επιστρέψει στο δημόσιο, το οποίο και παρακρατεί τη διοικητική κυριότητα.

Στη συνέχεια ο Δήμος πρέπει να ζητήσει να του παραχωρηθεί το οικόπεδο από το Δημόσιο, χωρίς αντάλλαγμα, έτσι ώστε να προχωρήσει στη δημιουργία χώρου πρασίνου.   

Ο κ. Πάντσης αφήνει ωστόσο ένα «παράθυρο» τα κτίσματα να γκρεμιστούν νωρίτερα, καθώς, όπως λέει, στην κατάσταση που είναι με τη χρόνια εγκατάλειψη μπορούν να πέσουν.

Διαβαστε: Θεσσαλονίκη: Υγειονομική βόμβα το κουφάρι της ΑΓΝΟ στη Σταυρούπολη (φωτο+video)

Το κτήριο της ιστορικής γαλακτοβιομηχανίας από τη στιγμή που σταμάτησε τη λειτουργία του, το 1992, μετατράπηκε σταδιακά σε μια υγειονομική βόμβα, προκαλώντας για δύο δεκαετίες, τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής.

Σήμερα οι εγκαταστάσεις του, που απλώνονται σε μια έκταση περίπου 16 στρεμμάτων, δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια ερειπωμένη τσιμεντούπολη, έτοιμη να καταρρεύσει.