Skip to main content

Οι διαφορετικές στρατηγικές των υποψηφίων δημάρχων Θεσσαλονίκης

Ορισμένοι έχουν συμπληρώσει σημαντικό αριθμό υποψηφίων δημάρχων. Άλλοι είναι σε πιο πρώιμο στάδιο. Οι επόμενες κινήσεις.

Διαφορετικές στρατηγικές επιλέγουν οι υποψήφιοι των δημοτικών εκλογών στη Θεσσαλονίκη στην άτυπη προεκλογική περίοδο, επιχειρώντας με διαφορετικό τρόπο να προσεγγίσουν τους πολίτες και να κερδίσουν την ψήφο τους, αλλά και ένα κομμάτι του επικοινωνιακού χώρου.

Υπάρχουν εκείνοι που ακόμη οργανώνονται, άλλοι που ήδη έχουν κάνει έναν πρώτο κύκλο δράσεων και άλλοι, οι οποίοι θεωρούν ότι ακόμη είναι νωρίς για να κάνουν εκστρατεία.

Χωρίς να έχουν ανακοινωθεί όλες οι υποψηφιότητες και χωρίς να είναι ορατό πόσοι και ποιοι θα φτάσουν ως το τέλος, αυτή η περίοδος για πολλούς επικεντρώνεται στην προσέλκυση στηρίξεων και στελέχωσης των ψηφοδελτίων.

Οι επαφές σε αυτό το πεδίο είναι καθημερινές για όλους τους υποψήφιους δημάρχους, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιλέγουν να ανακοινώσουν ονόματα, σε μια προσπάθεια να δεσμεύσουν κιόλας υποψήφιους, διότι σε ένα τόσο ρευστό εκλογικό τοπίο, όποιος δε «δένει» τους υποψηφίους του (έστω και με μια τυπική ανακοίνωση ονόματος ή και μια φωτογραφία) κινδυνεύει να τους χάσει.

Διότι υπάρχει και ένας υπόγειος πόλεμος, προκειμένου να επιλέξουν στρατόπεδο συγκεκριμένα πρόσωπα.

Προς το παρόν όλη αυτή η διαδικασία δεν έχει φέρει συγκρούσεις. Όμως εάν παραμείνει αυτή η πανσπερμία υποψηφιοτήτων σε διάφορους χώρους, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρξουν και τέτοια φαινόμενα.

Στις υφιστάμενες υποψηφιότητες για τον δήμο Θεσσαλονίκης από την κεντροδεξιά για παράδειγμα, ο Κωνσταντίνος Ζέρβας έχει ήδη παρουσιάσει δεκάδες υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους και σύμφωνα με πληροφορίες έχει φτάσει σε έναν αριθμό περίπου 50, με τις ανακοινώσεις ονομάτων, μετά το πρώτο «κύμα» να είναι διαδοχικές.

Ειδική εκδήλωση παρουσίασης των πρώτων 20 υποψηφίων δημοτικών συμβούλων με το συνδυασμό του θα πραγματοποιήσει ως τις 15 Φεβρουαρίου και ο Γιώργος Ορφανός, σε κεντρικό χώρο της πόλης (δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη), όπως έκανε και με την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, του ονόματος και των θέσεων του συνδυασμού.

Ο Μάκης Κυριζίδης παρουσιάζει έναν έναν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τους δικούς του υποψήφιους και έχει επιτύχει ένα αξιοσημείωτο ποσοστό στελέχωσης.

Ο Χάρης Αηδονόπουλος παρουσιάζει την Κυριακή μια σημαντική φουρνιά υποψηφίων.

Ο Νίκος Ταχιάος προς το παρόν αφήνει κάποιες διαρροές ονομάτων στελεχών του (δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης «Εντάξει») και αναμένεται να ανακοινώσει ένα πολύ μεγάλο μέρος του ψηφοδελτίου του στα τέλη Φεβρουαρίου, σε ειδική εκδήλωση.

Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης είναι επίσης σε επαφές και έχει κλείσει μια σειρά ονομάτων, όμως δεν πρόκειται να κάνει ανακοινώσεις προτού ξεκαθαρίσει το τοπίο, καθώς θεωρεί ότι είναι νωρίς ακόμη για τον προεκλογικό αγώνα και πως η μακρά προεκλογική περίοδος που επέλεξαν ορισμένοι θα τους κουράσει...

Η Κατερίνα Νοτοπούλου επίσης δεν έχει ξεκινήσει προεκλογικό αγώνα, παρότι πληροφορίες θέλουν να έχει συγκεντρώσει έναν πρώτο αριθμό υποψηφίων που συντάσσονται μαζί της. Προηγείται προφανώς η ανακοίνωση της υποψηφιότητας από την ίδια, το όνομα του συνδυασμού, μια πρώτη γεύση των θέσεων και έπονται τα πρόσωπα, καθώς ένα σημαντικό μέρος του ψηφοδελτίου της θα καταλάβουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, της «Ανοιχτής Πόλης» και των κινημάτων, με τα οποία είναι σε συνεχή επαφή η υποψήφια δήμαρχος, ενώ αναμένεται και στελέχη της «Πρωτοβουλίας» να προσχωρήσουν. Μέσα στο Φεβρουάριο (μάλλον στο δεύτερο δεκαπενθήμερο) οι πρώτες ανακοινώσεις.

Ο Σπύρος Βούγιας έχει ήδη ανακοινώσει έναν πρώτο αριθμό υποψήφιων δημοτικών συμβούλων (30) και χθες παρουσίασε στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του συνδυασμού του το νέο site της παράταξης. Περιμένει για περισσότερα ονόματα και ο ίδιος την αναμενόμενη επίσημη στήριξη του ΚΙΝΑΛ, αλλά και τις εξελίξεις στην «Πρωτοβουλία», από όπου ήδη έχει προσελκύσει υποψήφιους και θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα απορροφήσει κι άλλους.

Σε στελέχωση της παράταξής του προχωρά και ο Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, ο οποίος έχει ήδη κάποιες φανερές στηρίξεις από στελέχη που θα είναι υποψήφιοι στο συνδυασμό του.

Αυτή είναι μια πρώτη εικόνα και είναι εξαιρετικά ρευστή. Θα ξεκαθαρίσει περισσότερο, όχι όμως πλήρως, ως τα τέλη Φεβρουαρίου. Σε αυτό το μήνα θα έχουμε οριστικές προθέσεις υποψηφιοτήτων δημάρχων, αφού αναμένεται η ανακοίνωση κι άλλων ονομάτων (έχουν ξεκαθαρίσει ήδη των κ.κ. Σωτήρη Ζαριανόπουλου, Μιχάλη Τρεμόπουλου, Βασίλη Μωυσίδη, Ιωάννη Νασιούλα, Γιάννη Κούτρα κ.ά.), ειδικά από τις εξελίξεις στο «μέτωπο» της κεντροαριστεράς και των «ορφανών» της «Πρωτοβουλίας», αλλά κι από παρατάξεις όπως της Χρυσής Αυγής, που θα κατεβάσει υποψήφιο δήμαρχο, των «Μένουμε Θεσσαλονίκη», της ενδεχόμενης συνεργασίας της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς (ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Δίκτυο) και πιθανώς της ΛΑΕ.