Skip to main content

Οι διακοπές στην ύδρευση, τα αναπάντητα ερωτήματα, οι ευθύνες της ΕΥΑΘ

Η ηγεσία της ΕΥΑΘ δεν έδωσε καμία δημόσια εξήγηση για τη διακοπή της υδροδότησης. Επιπλέον, παρουσίασε και πάλι ασυγχώρητες διαχειριστικές ανεπάρκειες

Γράφει ο Σαλονικιός

Την πρώτη φορά, όταν η Θεσσαλονίκη είχε μείνει χωρίς νερό για σχεδόν μια εβδομάδα, πριν από Πάσχα, η συνεποπτεύουσα την ΕΥΑΘ, υφυπουργός Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, άφησε να περάσουν καμιά δεκαριά μέρες για να καλέσει την ηγεσία της εταιρείας προκειμένου να της πουν τι συνέβη. Αυτή τη φορά επέδειξε σπουδαία αντανακλαστικά. Την Πέμπτη διακόπηκε η υδροδότηση λόγω θολότητας, την επομένη τους είχε στο γραφείο της προκειμένου να την ενημερώσουν.

Δεν ξέρω τι είδους ενημέρωση παρείχαν οι ιθύνοντες της ΕΥΑΘ στην υφυπουργό, αλλά οι Θεσσαλονικείς δεν έχουν πληροφορηθεί το παραμικρό για το λόγο για τον οποίο έμειναν ξανά χωρίς νερό για περίπου μιάμιση μέρα. Πέρα από τη γενική αιτιολογία ότι «λόγω της έντονης βροχόπτωσης προκλήθηκε θολότητα στο νερό που ήταν στις δεξαμενές», ουδεμία άλλη εξήγηση δόθηκε.

Πώς είναι δυνατόν να θολώνει το νερό στις δεξαμενές επειδή έβρεξε, έστω και καταρρακτωδώς, αν και στην περιοχή όπου βρίσκονται αυτές η βροχή ήταν ασθενέστερη; Οι δεξαμενές δεν είναι στεγανοποιημένες; Με ποιον τρόπο εισήλθαν λασπόνερα στο νερό του δικτύου; Και πώς γίνεται να συνέβη το ίδιο και τρεις ημέρες νωρίτερα παρότι τότε η βροχή ήταν μια συνήθης έντονη μπόρα;

Επ’ αυτών η ηγεσία της ΕΥΑΘ δεν έδωσε καμία δημόσια εξήγηση. Επιπλέον, παρουσίασε και πάλι ασυγχώρητες διαχειριστικές ανεπάρκειες, όταν αναθεωρούσε κάθε τόσο τις εκτιμήσεις της για το χρόνο αποκατάστασης της υδροδότησης, παίζοντας με τα νεύρα των καταναλωτών και κυρίως των επαγγελματιών της πόλης. Πώς είναι δυνατόν να εκτιμάς ότι θα λύσεις το πρόβλημα σε τρεις ώρες και τελικά να χρειάζεσαι περισσότερες από τριάντα; Για ποιο λόγο υπήρξε τόση αστοχία;

Παρακάμπτω, βεβαίως, τα υπόλοιπα, σοβαρότερα ερωτήματα τα οποία έχουν να κάνουν με τις ευθύνες της εταιρείας σχετικά με όσα έπρεπε να έχει κάνει για την αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης και δεν τα έκανε. Από τον καθαρισμό των φρεατίων ως και τα έργα προστασίας και στεγανοποίησης των νευραλγικών εγκαταστάσεων προκειμένου να μην ξεμένει η πόλη από νερό, λόγω βροχής, ακόμη και έντονης.

Τέλος, πληροφορούμαι πως, παρότι παρήλθε ενάμιση μήνας από το σοβαρότερο περιστατικό του Μαρτίου, με τη βλάβη στον αγωγό της Αραβησσού, ακόμη δεν υπάρχει γνωμοδότηση για τους λόγους οι οποίοι προκάλεσαν τη βλάβη, αλλά και για τη μετέπειτα μεγάλη καθυστέρηση στην υδροδότηση της πόλης. Η ηγεσία της ΕΥΑΘ είχε πει τότε πως θα αναθέσει σε ειδικούς του ΤΕΕ/ΤΚΜ να γνωμοδοτήσουν επ’ αυτών. Όμως, γνωμοδότηση ακόμη δεν υπάρχει.

Όπως μαθαίνω, ο λόγος της καθυστέρησης είναι ότι οι ιθύνοντες της εταιρείας επιδιώκουν να περιορίσουν την έρευνα μόνον σε ό,τι αφορά την αιτία που προκάλεσε το σπάσιμο του αγωγού. Προσπαθούν να αποκλείσουν από την έρευνα τις υπόλοιπες πτυχές που αφορούν στο χρόνο αποκατάστασης της βλάβης, καθώς και στους άστοχους χειρισμούς που έγιναν στη συνέχεια, εξαιτίας των οποίων καθυστέρησε άλλο τόσο η αποκατάσταση της υδροδότησης.

Εν ολίγοις, επιδιώκουν να εκμαιεύσουν μια γνωμοδότηση η οποία θα λέει απλώς το αυτονόητο, δηλαδή ότι για τη βλάβη στον αγωγό ευθύνεται η παλαιότητά του, και τέλος! Τα υπόλοιπα ερωτήματα, όπως για παράδειγμα, γιατί καθυστέρησε ο εντοπισμός της βλάβης και η αποκατάστασή της, γιατί στη συνέχεια οι πρώτες ποσότητες ακατάλληλου νερού αντί να διοχετευτούν εκτός δικτύου, μπήκαν στις δεξαμενές προκαλώντας θολότητα, γιατί δεν έγινε καλύτερη διαχείριση του διαθέσιμου νερού από τον Αλιάκμονα κ.ο.κ, όλα αυτά η ηγεσία της ΕΥΑΘ θέλει να παραμείνουν αναπάντητα προκειμένου να μην αποκαλυφθούν οι δικές της αυταπόδεικτες ευθύνες.