Skip to main content

Η διεύρυνση των σχέσεων Ελλάδας-Αργεντινής στις επαφές του Κατσανιώτη στο Μπουένος Άιρες

Ο υφυπουργός Εξωτερικών είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και με τον ελληνικής καταγωγής υπουργό Δημοσίων Έργων Gabriel Katopodis

Συναντήσεις με υπουργούς της κυβέρνησης της Αργεντινής και με εκπροσώπους των ελληνικών κοινοτήτων του Μπουένος Άιρες πραγματοποίησε ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης κατά την επίσκεψή του στη χώρα της Νότιας Αμερικής.

Ειδικότερα, ο κ. Κατσανιώτης, συνοδευόμενος από την πρέσβη της Ελλάδας στο Μπουένος Άιρες Ελισάβετ Φωτιάδου, πραγματοποίησε συνάντηση με τον ομόλογό του, υφυπουργό Εξωτερικών της Αργεντινής Pablo Anselmo Tettamanti.

Μεταξύ άλλων συζήτησαν την ανάγκη περαιτέρω διεύρυνσης και εμβάθυνσης των διμερών σχέσεων Ελλάδας και Αργεντινής, ενώ τόνισαν τη σημασία της ελληνικής Διασποράς στην Αργεντινή, αναφέρεται σε ανακοίνωση του υφυπουργού Εξωτερικών.

Επίσης, ο υφυπουργός Εξωτερικών είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και με τον ελληνικής καταγωγής υπουργό Δημοσίων Έργων Gabriel Katopodis. Οι κ.κ. Κατσανιώτης και Katopodis συζήτησαν τις δυνατότητες διεύρυνσης των διμερών συνεργασιών στους τομείς τουρισμού, εκπαίδευσης, αγροδιατροφής και τεχνολογίας, ενώ συμφώνησαν να υπάρξει συντονισμός και συνεργασία προκειμένου ελληνικές εταιρείες να λάβουν μέρος σε διαγωνισμούς του προγράμματος κατασκευής δημοσίων υποδομών που θα πραγματοποιηθούν στην Αργεντινή την περίοδο 2023 - 2025 (κατασκευή υδροηλεκτρικών εργοστασίων, αυτοκινητοδρόμων, γεφυρών κ.ά.), σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

Στο πλαίσιο των επαφών με παράγοντες της πολιτικής και οικονομικής ζωής της Αργεντινής, γνωστοποιείται πως ο κ. Κατσανιώτης πραγματοποίησε συνάντηση και με την ελληνικής καταγωγής επικεφαλής της Banco Nacion της Αργεντινής και πρώην υπουργό Οικονομίας Silvina Batakis, καθώς και με τον επίτιμο πρόξενο της Κύπρου Νικόλαο Κτιστάκη.

Πέραν αυτών, ο υφυπουργός Εξωτερικών εγκαινίασε την επετειακή έκθεση της ελληνικής πρεσβείας στο Μπουένος Άιρες για τα 100 χρόνια Μικρασιατική Καταστροφή, η οποία φιλοξενείται στο κτίριο της Ένωσης Πελοποννησίων Νοτίου Αμερικής, ενώ χαιρέτισε την εκδήλωση ονοματοδοσίας τμήματος κεντρικού πάρκου του Μπουένος Άιρες σε «Πλατεία Ελλάδας».

Επίσης, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με εκπροσώπους των ελληνικών κοινοτήτων που ζουν σε: Μπουένος Άιρες, Μπάνφιλντ, Μπερίσο, Μπαχία Μπλάνκα, Παρανά, Ελληνική και Τουκουμάν και να ανταλλάξουν απόψεις για τους τομείς και τους τρόπους για την καλύτερη επικοινωνία και εξυπηρέτησή τους από την ελληνική πολιτεία.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, μεταξύ άλλων ο κ. Κατσανιώτης τους ενημέρωσε για τις επτά άμεσες πρωτοβουλίες που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό:

- Η ψηφιακή πλατφόρμα staellinika διαθέσιμη και για ισπανόφωνους

- Επανέναρξη προγραμμάτων φιλοξενίας στην Ελλάδα νέων της Διασποράς

- Συνεργασία με Περιφέρειες ώστε οι νέοι της Διασποράς εκτός απο τη μητέρα πατρίδα να επισκέπτονται και τις ιδιαίτερες πατρίδες τους

- Εκπαιδευτική τηλεόραση για ομογενείς σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας και την ΕΡΤ

- Συμπληρωματική εκπαίδευση με εξ αποστάσεως μαθήματα Ελληνικών

- Τηλεοπτικό πρόγραμμα on demand για τον Απόδημο Ελληνισμό

- Portal συνάντησης όλων των ελληνικών κοινοτήτων ανά τον κόσμο για παρουσίαση των δραστηριοτήτων τους και συνεργασίες.

Τέλος, ο κ. Κατσανιώτης επισκέφθηκε τα ομογενειακά σχολεία και συμμετείχε σε δεξίωση που παρέθεσε προς τιμήν του η πρέσβης κυρία Φωτιάδου στην πρεσβευτική κατοικία παρουσία Ελλήνων επιχειρηματιών που μετέχουν σε αποστολή του Εμπορικού Επιμελητηρίου Ελλάδας - Λατινικής Αμερικής.

Επόμενος σταθμός της επίσκεψης του υφυπουργού Εξωτερικών στη Νότια Αμερική, το Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης, όπου θα πραγματοποιηθεί η Κληρικολαϊκή Συνέλευση 2022.