Skip to main content

Η δικαίωση του Πάγκαλου και η 30ετής επιμήκυνση

Στις 4 Φεβρουαρίου, κατά τη διάρκεια της έκτακτης Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ΕΕ, θα ληφθεί η απόφαση για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ.

Στις 4 Φεβρουαρίου, κατά τη διάρκεια της έκτακτης Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ΕΕ, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες, θα ληφθεί, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που έρχονται στην Αθήνα, η απόφαση για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ. Η απόφαση θα είναι πολιτική και θα ανάβει το πράσινο φως για να γίνουν οι απαραίτητες τεχνικές διευθετήσεις, οι οποίες θα ολοκληρωθούν στο Eurogroup του Φεβρουαρίου, λίγες μέρες μετά.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι πρόκειται πλέον για μία σίγουρη εξέλιξη, η οποία μάλιστα δεν αποκλείεται να συνοδεύεται κι από άλλη μια ευχάριστη εξέλιξη. Συγκεκριμένα, να ανοίξει η συζήτηση για την επιμήκυνση συνολικά του ελληνικού χρέους, κάτι το οποίο έθιξε πρόσφατα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλος, αλλά έσπευσαν όλοι να τον διαψεύσουν. Φαίνεται όμως ότι ο κ. Πάγκαλος ήξερε, τελικά, κάτι παραπάνω.

Κι έτσι, όταν την Παρασκευή το βράδυ, από το Νταβός, τέθηκε επί τάπητος η επιμήκυνση σε 30 χρόνια των δανείων από το Ταμείο Στήριξης, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα αισθάνθηκε μία πρώτη δικαίωση. Το ζητούμενο βέβαια είναι η συζήτηση να επεκταθεί και για το σύνολο του ελληνικού χρέους. Προς το παρόν, επίσημη αντίδραση από το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει σημειωθεί, αλλά εν προκειμένω αυτό έχει μικρή σημασία. Αφού το θέμα άνοιξε, αργά ή γρήγορα, θα υπάρξει.