Skip to main content

«Η Δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου» του Β. Τσιλώνη

Το βιβλίο αναλύει κρίσιμα ζητήματα για τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και επιχειρεί να καλύψει ένα κενό στην ελληνική βιβλιογραφία

Εκδήλωση με αφορμή την έκδοση του Βίκτωρα Π. Τσιλώνη, Δικηγόρου, LLM, ΔΝ και Διδάσκοντα στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, με τίτλο «Η Δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου», διοργανώνει ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 19 Απριλίου 2017, στις 19:00, στο Συνεδριακό Κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς, (Κατούνη 14).

Ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι ο Δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω, Μέλος ΔΣ ΔΣΘ Αντώνιος Μπιλίσης, ο Δικηγόρος, τέως Νομικός Σύμβουλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Στάθης Τσομίδης και ο Υπ. Διδάκτωρ Νομικής Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Στέργιος Αϊδινλής.

Το βιβλίο αναλύει κρίσιμα ζητήματα σχετικά με τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και επιχειρεί να καλύψει ένα σημαντικό κενό στην μικρή ελληνική βιβλιογραφία.

Το έργο «Η δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου» έχει ως αντικείμενο τις προϋποθέσεις άσκησης της δικαιοδοσίας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Πολύ συχνά η κριτική που ασκείται στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) γίνεται από τη σκοπιά όσων αντιτίθενται στο Καταστατικό του, επειδή υποστηρίζουν λ.χ. ότι συγκεκριμένες διατάξεις του παραβιάζουν την αρχή της εθνικής κυριαρχίας ή αντίκεινται στο διεθνές εθιμικό δίκαιο. Από την άλλη πλευρά υπάρχουν πολλοί νομικοί που υπερασπίζονται το Δικαστήριο επειδή πιστεύουν στις αρχές και τις αξίες που έχουν αποτυπωθεί στο Καταστατικό του.

Το βιβλίο επιχειρεί να σταθεί στη μέση αυτού του διαλόγου εξετάζοντας κριτικά την εφαρμογή του Καταστατικού του Δικαστηρίου «εκ των έσω», ιδιαίτερα όσον αφορά το ευρύ θέμα της άσκησης της δικαιοδοσίας του. Έτσι, επιχειρεί να εξετάσει, παραδείγματος χάριν, όχι μόνο το αν η αρχή της συμπληρωματικότητας είναι νομικά ορθή αλλά κυρίως το αν τελικά αυτή εφαρμόζεται σύμφωνα με το πνεύμα και τη βούληση του ιστορικού διεθνούς νομοθέτη που τη θέσπισε τον Ιούλιο του 1998 στο Συνέδριο της Ρώμης.