Skip to main content

Το χρηματιστήριο και οι... αποκαλύψεις περί κερδοσκοπίας

Το μήνυμα Αλβανού πολίτη για το Τσάμικο, οι αναφορές Δραγασάκη-Τζανακόπουλου για το Χρηματιστήριο και τα σχόλια του Αλβανού πρόεδρου για τις Πρέσπες.

Τι είναι πάλι αυτό; Αλβανός πολίτης απευθύνεται στον Σαλί Μπερίσα στο Facebook: «Είμαι ο R.P. από τους (Αγίους) Σαράντα, είμαι τσάμης και ανησυχώ πολύ για το δήμο της Φοινίκης με το νέο διαμέρισμα του χωριού Παντελεήμων, που βρίσκεται κοντά στα Λιβάδια, το έχουν συμπεριλάβει ως χωριό της ελληνικής μειονότητας, παρά του ότι έχει τσάμικο πληθυσμό και διανέμουν (στους κατοίκους) ελληνικά έγγραφα. Πού είναι το κράτος; Πολύ λυπάμαι γι' αυτό το τσάμικο χωριό».

Περισσότεροι από 100.000 Τούρκοι θέλουν να αλλάξουν τα επώνυμα που κληρονόμησαν. Ουρές στα δημοτολόγια της Τουρκίας κάνουν δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι της χώρας για να εκμεταλλευτούν το «παραθυράκι» που άνοιξε προκειμένου να αλλάξουν επίθετα όπως "όρχις", "ανόητος", "γυμνός", "τσακάλι".

Είπε ο Δραγασάκης για τον κατήφορο του Χρηματιστηρίου: «Κάποιοι εκμεταλλεύονται κάποια χαρακτηριστικά της διεθνούς και εσωτερικής συγκυρίας για να κερδοσκοπήσουν». Με το συμπάθειο κύριε Δραγασάκη, είστε και επί των οικονομικών… Ποιος σας είπε ότι το Χρηματιστήριο είναι φιλανθρωπικό Ίδρυμα; Κερδοσκοπικό είναι.

Εάν δεν υπάρχει επιθυμία του κέρδους, τι λόγο έχει κάποιος να αγοράσει ή να πωλήσει μετοχές; Γιατί, λοιπόν, σας κάνει εντύπωση ότι κάποιοι κερδοσκοπούν; Από πότε το κέρδος είναι παράνομο; Εκτός και αν από άγνοια της ελληνικής γλώσσας, εννοούσατε ότι κάποιοι αισχροκερδούν. Άλλο πράγμα είναι η κερδοσκοπία, που την αποδέχεται το Ελληνικό Σύνταγμα -διαβάστε το- και άλλο πράγμα είναι η αισχροκέρδεια.

Τα ίδια είπε και ο Τζανακόπουλος, προσθέτοντας: «Η χθεσινή εικόνα του χρηματιστηρίου δεν αντιστοιχεί στα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας και της κατάστασης των τραπεζών». Κάποιος να του πει, ότι τα ίδια ακριβώς λέγει και ο Ερντογάν.

Ο Αλβανός Πρόεδρος, Ιλίρ Μέτα, δήλωσε για την Συμφωνία με την Ελλάδα: «Κατέστησα σαφές ότι είναι πολύ σημαντικό μια τέτοια συμφωνία, να επικυρωθεί στο Κοινοβούλιο όταν θα συγκροτηθεί το Συνταγματικό Δικαστήριο, διαφορετικά δεν θα συναινούσα στην τελική διευθέτηση αυτού του ζητήματος».

Σύμφωνα με τον Ζάεφ, καταληκτική ημερομηνία για να ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις και να ληφθεί απόφαση για τα επόμενα βήματα είναι η 10η Οκτωβρίου. Σε περίπτωση εκλογών, το πιθανότερο είναι να γίνουν στα τέλη Νοεμβρίου.

Θα βρει αφορμή η ελληνική κυβέρνηση να ακυρώσει την συμφωνία, ή ανέλαβε τέτοιες υποχρεώσεις έναντι της Δύσης, ώστε θα φανεί ελαστική; Τότε όμως, είναι που θα δώσει αφορμή για υπόνοιες εξάρτησης ή ανταλλαγμάτων.

Ενώ τα ελληνικά πεθαίνουν στην Ελλάδα, δεκάδες φοιτητές συρρέουν κάθε χρόνο στην Ακαδημία (Accademia Vivarium Novum) στο Φρασκάτι της Ρώμης για να μάθουν δυο γλώσσες που θεωρούνται σήμερα στην Ελλάδα "νεκρές": λατινικά και αρχαία ελληνικά.

Μεταξύ Οκτωβρίου και Ιουνίου η σχολή φιλοξενεί 40 υπότροφους, ηλικίας από 16 έως 25 ετών, σημειωτέον μόνον άνδρες. Τους καλοκαιρινούς μήνες ωστόσο η Ακαδημία είναι ανοιχτή για όλες τις ηλικίες και αμφότερα φύλα. Φέτος ο νεαρότερος μαθητής ήταν 12 ετών, ενώ ο μεγαλύτερος πάνω από 60. Σε αντίθεση με όσους έχουν υποτροφίες όμως, τους θερινούς μήνες οι μαθητές καλούνται να πληρώσουν δίδακτρα ύψους έως και 5.200 ευρώ. Παρά ταύτα ο αριθμός των υποψηφίων είναι συνήθως μεγαλύτερος από εκείνον που μπορεί να δεχθεί η σχολή.