Skip to main content

Οι διμερείς επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Νταβός

Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να είναι παρούσα στα επόμενα στάδια της διαδικασίας για τη Λιβύη.

Στην ανάγκη μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων αλλά και στον smoothing mechanism, τον μηχανισμό για τη μεταφορά των υπερ-πλεονασμάτων από το ένα οικονομικό έτος στο επόμενο, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρουνό Λεμέρ, σύμφωνα με κυβερνητική ενημέρωση.

Ενόψει και της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι στις 29 Ιανουαρίου, οι δυο άνδρες συζήτησαν για το οικονομικό και επενδυτικό forum με θέμα την ελληνική οικονομία, που θα πραγματοποιηθεί την ίδια ημέρα στη γαλλική πρωτεύουσα. Στο ραντεβού με τον γάλλο υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, ο πρωθυπουργός εξέφρασε προς τον κ. Λεμέρ την ικανοποίησή του και την εκτίμηση του ελληνικού λαού για τη στήριξη της Γαλλίας μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη Μεσόγειο.

Ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο των διμερών επαφών του στο Νταβός, συναντήθηκε και με την υπουργό Άμυνας της Γερμανίας και πρόεδρο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Ανεγκρέτ Κραμπ-Κάρενμπάουερ.

Στη διάρκεια της συνάντησης με την υπουργό Άμυνας της Γερμανίας συζητήθηκαν το περιβάλλον ασφάλειας στη Μεσόγειο, η κατάσταση στη Λιβύη και η συμπεριφορά της Τουρκίας.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να είναι παρούσα στα επόμενα στάδια της διαδικασίας για τη Λιβύη. Το δεύτερο σκέλος της συζήτησης με την κυρία Κραμπ-Κάρενμπάουερ, αφορούσε την ιδιότητά της ως προέδρου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας, το οποίο συνυπάρχει με τη ΝΔ στους κόλπους του ΕΛΚ.

Στη συζήτηση στο Νταβός-Striking a Green New Deal

Στη συζήτηση στο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός με θέμα: «Striking a Green New Deal», έλαβε μέρος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην τοποθέτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Υποστηρίζουμε το Πράσινο Σύμφωνο. Είμαστε ευτυχείς που είναι τόσο φιλόδοξο» και πρόσθεσε: «Εκτιμώ ιδιαιτέρως είναι ότι ενώνει την Ευρώπη προς έναν κοινό σκοπό. Αν δούμε την ιστορία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, από τότε που η Ευρώπη έγινε μια ενιαία οντότητα, θα δούμε ότι πάντα θέταμε πολύ φιλόδοξους στόχους τους οποίους προσπαθούσαμε να πετύχουμε». 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε πως όλα τα κλιματικά μοντέλα δείχνουν ότι η ανατολική Μεσόγειος θα είναι ιδιαιτέρως ευάλωτη στην κλιματική αλλαγή, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο επιτακτική την υποστήριξη του Πράσινου Συμφώνου από την Ελλάδα.

«Είμαστε μια χώρα με μεγάλη ακτογραμμή. Το 90% των τουριστικών υποδομών είναι σε παράκτιες περιοχές, στα εξόχως ευαίσθητα οικοσυστήματα, όπως τα θαλάσσια» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εξήγησε: «Συνεπώς, έχουμε έναν επιπλέον λόγο να μας απασχολεί ιδιαιτέρως αυτό το πρόβλημα, το οποίο δεν αφορά το μέλλον. Το πρόβλημα υφίσταται, το βλέπουμε ήδη στην Ελλάδα και γι' αυτό πρέπει να εργαστούμε για ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε την διεθνή κοινότητα να εντάξει στη συζήτηση τους ανθρώπους που δεν ανήκουν απαραιτήτως στο κλαμπ του Νταβός, ενώ απευθυνόμενος στους ακτιβιστές για το κλίμα είπε: «Δεν αναφέρομαι μόνο σε εσάς τους ακτιβιστές για το κλίμα που πολλές φορές βάζετε τον πήχη τόσο ψηλά που είναι αδύνατο να τον φτάσει κανείς».

Στην έναρξη της συζήτησης, η συντονίστρια ανέφερε απευθυνόμενη στον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Μου είπε κάποιος ότι είστε ο πιο πράσινος πρωθυπουργός που είχε ποτέ η Ελλάδα». «Εγώ το είπα…», τη διέκοψε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία (Executive Vice President for the European Green Deal) Φρανς Τίμερνμανς.