Skip to main content

Η δύναμη της Κατερίνας Βρανά και το μήνυμά της για τα ΑΜΕΑ

Η stand up comedian από τη σκηνή του TedxThessaloniki μίλησε για τον φόβο που υπάρχει στην Ελλάδα για την αναπηρία, την ασθένεια και την ψυχική νόσο.

Την πρώτη φορά που η Κατερίνα Βρανά εμφανίστηκε με ένα stand up comedy performance στη σκηνή του TedxThessaloniki το 2012 ξεσήκωσε τον κόσμο από τα γέλια. Επτά χρόνια μετά πάλι από τη σκηνή του επετειακού TedxThessaloniki 2019 καθισμένη σε αμαξίδιο αυτή τη φορά συγκλόνισε το κοινό περιγράφοντας με τον μοναδικό κωμικό τρόπο της τη σοβαρή περιπέτεια υγείας που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2017 ενώ ήταν σε περιοδεία στη Μαλαισία, που λίγο έλειψε να της κοστίσει τη ζωή και της δημιούργησε προβλήματα στην κίνηση, την όραση και την ομιλία. Η Κατερίνα Βρανά δε σταματά να ανεβαίνει στη σκηνή γιατί το χιούμορ της έμενε αλώβητο και μάλιστα έκανε την περιπέτεια της υγείας της παράσταση με τίτλο “Staying Alive (Σχεδόν Πέθανα)».

Σε μία γεύση της παράστασής που έδωσε στο TedxThessaloniki μισή στα αγγλικά μισή στα ελληνικά μίλησε και για την έλλειψη κατανόησης της αναπηρίας και του φόβου που υπάρχει για την ασθένεια και την ψυχική νόσο στην Ελλάδα.  «Συνηθίζουμε να δείχνουμε οίκτο και λύπηση προς τους αρρώστους και τα ΑΜΕΑ. Αυτά είναι άχρηστα συναισθήματα, που κρύβουν και ένα αίσθημα ανωτερότητας. Δεν χρειαζόμαστε κατανόηση αλλά πρακτική βοήθεια», σημείωσε η Κατερίνα καταχειροκροτούμενη.

«Μία κινέζικη παροιμία λέει δεν είσαι αυτό που σου συμβαίνει αλλά πώς το αντιμετωπίζεις», είπε η Κατερίνα συμπληρώνοντας πως μπορείς να ξεπεράσεις τα πάντα στη ζωή με αγάπη, σεβασμό και γέλιο. Η ίδια σιχαίνεται το γνωμικό «όταν η ζωή σου δίνει λεμόνια φτιάξε λεμονάδα» και προτιμάει το πιο ελληνικό «όταν η ζωή σου δίνει σκατά, φτιάξε κοπριά».

Στη συζήτηση που είχε μετά την παράσταση με τη curator του TEDxThessaloniki, Έλενα Παπαδοπούλου επισήμανε ότι αντλεί τη δύναμή της από το χιούμορ και την οικογένειά της. «Ο κόσμος έχει μία σοβαροφάνεια και φοβάται να τσαλακωθεί. Μην φοβάστε να τσαλακωθείτε, να είστε ειλικρινής. Ο κόσμος θέλει να βοηθήσει αλλά δεν ξέρει πώς και αν δεν τους το πεις, το κάνεις ακόμα πιο δύσκολο για αυτούς. Αν μιλάμε ανοιχτά, το πρόβλημα θα γίνει μέρος της καθημερινής μας ζωής. Πρέπει να ξορκίσουμε τον φόβο. Να λέμε τον καρκίνο, καρκίνο και όχι "το κακό"», κατέληξε.

Η Κατερίνα Βρανά με την παράσταση «Staying Alive (Σχεδόν Πέθανα)» θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για δύο παραστάσεις την Κυριακή 20 και τη Δευτέρα 21 Μαΐου στο Θέατρο Αριστοτέλειον. Στο ολοκαίνουργιο stand-up show της η Κατερίνα θα μιλήσει για όλα. Για Μαλαισιανούς, Άγγλους κι Έλληνες γιατρούς, τσαχπίνες νοσηλεύτριες και γοητευτικούς φυσικοθεραπευτές. Για το πώς η κορτιζόνη αντικαθιστά το μπότοξ, αλλά τίποτα δεν αντικαθιστά ένα σωστό ζευγάρι σκουλαρίκια.