Skip to main content

Οι δύο φίλες από τη Θεσσαλονίκη που φτιάχνουν σπάνια μείγματα βοτάνων

Arritos Hellenic Herbs: Δύο φίλες συλλέγουν και μεταποιούν αρωματικά φυτά και καρπούς, συνθέτοντας μείγματα εμπνευσμένα από εικόνες της υπαίθρου.

Θέλουν να χωρέσουν στα βοτανικά τους μείγματα όλες τις αναμνήσεις και τις εικόνες της ελληνικής φύσης και παράδοσης. Για αυτό και η ονομασία Arritos που έδωσαν στην εταιρεία τους δεν είναι τυχαία. Η άρρητος γνώση αποκτάται μέσα από την εμπειρία, δεν μπορείς να την αποδώσεις με λέξεις και σε αυτό στοχεύουν με κάθε διαφορετικό τους μείγμα από ελληνικά βότανα που καταναλώνεται ως βοτανικό αφέψημα. Η Kυβέλη Παντελάκου και η Βιβή Παναγιωτίδου (από αριστερά προς τα δεξιά στη φωτογραφία) πριν από λίγο καιρό πρόσθεσαν στην μακρά φιλία τους και ένα επιχειρηματικό εγχείρημα, αυτό της Arritos Hellenic Herbs. Γεωπόνος και διακοσμήτρια η πρώτη και προγραμματίστρια η δεύτερη, αποφάσισαν μετά από έρευνα τριών ετών γύρω από τα ελληνικά βότανα, να αλλάξουν επαγγελματική ρότα. Η Βιβή ως γεωπόνος είχε επαφή με τα αρωματικά φυτά, ενώ ως διακοσμήτρια τα χρησιμοποιούσε συχνά σε κήπους. Η Κυβέλη, προγραμματίστρια στο Μετρό Θεσσαλονίκης, έχασε τη δουλειά της μέσα στην κρίση και αναζητούσε μια διέξοδο. Μάλιστα, ο κόσμος των φυτών δεν της ήταν άγνωστος, αφού ο πατέρας της είναι ανθοπαραγωγός. Και οι δύο έψαχναν κάτι καινούριο, με αποτέλεσμα όλα αυτά να «κουμπώσουν» και να δημιουργηθεί η Arritos.

Βότανα από την ελληνική γη



Η Arritos, που έχει την έδρα της στη Θεσσαλονίκη, συλλέγει και μεταποιεί αρωματικά φυτά και καρπούς από όλη την Ελλάδα, συνθέτοντας μείγματα εμπνευσμένα από εμπειρίες και μνήμες της υπαίθρου. Τα βότανά της επιλέγονται αποκλειστικά από την ελληνική γη και συνδυάζονται σε μείγματα τριών έως πέντε ειδών, ώστε καθένα να είναι ευδιάκριτο στο άρωμα, τη γεύση και την επίγευση της εμπειρίας του βοτανικού αφεψήματος. Στόχος των δύο φίλων είναι το βότανο να μπει ως ρόφημα στην γαστρονομική κουλτούρα με μια ξεχωριστή ταυτότητα και να μην αποτελεί επιλογή μόνο όταν κάποιος είναι άρρωστος.

Τα πρώτα προϊόντα της εταιρείας εμφανίστηκαν στην αγορά μόλις τον περασμένο Απρίλιο. Αυτή την περίοδο δε γίνονται δειγματισμοί τους στον τουριστικό κλάδο, που είναι ένας από τους στόχους της Βιβής και της Κυβέλης, μαζί και με το άνοιγμα σε ξένες αγορές. Για την ώρα τα προϊόντα της εταιρείας βρίσκονται σε delicatessen και φαρμακεία.

Η Arritos διαθέτει πέντε κωδικούς και τρεις σειρές προϊόντων. Τα πέντε μείγματά της περιλαμβάνουν τσάι του βουνού Ολύμπου, δυόσμο, φασκόμηλο, δεντρολίβανο και μελισσόχορτο, ροδοπέταλα, χαμομήλι, λεβάντα και μελισσόχορτο, φλαμούρι, χαμομήλι, καλέντουλα και μαστίχα Χίου, φλισκούνι, τσάι του βουνού και δίκταμο και τέλος λουΐζα, μαλοτήρα, δεντρολίβανο, δυόσμο και μανταρίνι Χίου. Μάλιστα, κάθε μείγμα συνοδεύεται στη συσκευασία από μια ιστορία, μια ανάμνηση, από την οποία οι ίδιες εμπνεύστηκαν τη σύνθεση των βοτάνων.



Οι δε τρεις κατηγορίες περιλαμβάνουν χύμα συσκευασία, κασετίνα με μονοδόσεις και μία μονοδόση. Οι δύο φίλες, μένοντας πιστές στην παράδοση, αλλά με μια σύγχρονη ματιά, δημιούργησαν χειροποίητα πουγκάκια από καθαρό βαμβάκι για να συσκευάσουν τις μονοδόσεις τους. Η λύση αυτή βασίστηκε στον παραδοσιακό τρόπο φύλαξης των αποξηραμένων βοτάνων σε χειροποίητες βαμβακερές θήκες, αλλά και στην «τσαντίλα», ένα βαμβακερό ύφασμα με πολλαπλές χρήσεις κατά το παρελθόν.

«Είμαστε ακόμα στο ξεκίνημα, έχουμε όμως πολλά σχέδια για το μέλλον. Το ελληνικό βότανο πρέπει να βρει τη θέση του στην εγχώρια γαστρονομία. Κι εμείς προσπαθούμε να είναι κάθε μείγμα μας μια εμπειρία, μια συλλογική μνήμη Ελλάδας» λένε στη Voria.gr η Βιβή και η Κυβέλη.