Skip to main content

Οι Θεσσαλονικείς της κυβέρνησης: Καλαφάτης στο ΥΜΑΘ, Καραγιάννης στο Υποδομών

Σταύρος Καλαφάτης και Γιώργος Καραγιάννης είναι τα πρόσωπα από τη Θεσσαλονίκη που στελεχώνουν τη νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη

Με δυο Θεσσαλονικείς, σε θέση υφυπουργού, είναι το νέο κυβερνητικό σχήμα, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Σταύρος Καλαφάτης είναι ο μόνος βουλευτής από τη Θεσσαλονίκη, που συμμετέχει στο νέο κυβερνητικό σχήμα, ενώ αναβαθμίστηκε –όπως ήταν λογικό- ο εκ Θεσσαλονίκης γενικός γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης, ο οποίος αναλαμβάνει υφυπουργός Υποδομών, κάτι που συνιστά έμπρακτη επιβράβευση του έργου του μέσα σε μόλις δυο χρόνια.

Κι αν για τον κ. Καλαφάτη ήταν αναμενόμενη η παραμονή του στο υφυπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, όπως και η αναβάθμιση του κ. Καραγιάννη στη θέση του υφυπουργού Υποδομών, η μη είσοδος της Έλενας Ράπτη στο νέο κυβερνητικό (και για πολλούς και προεκλογικό) σχήμα είναι αξιομνημόνευτη. Η κ. Ράπτη φημολογούταν ότι θα αναλάμβανε θέση υφυπουργού, μετέχοντας για πρώτη φορά σε κυβέρνηση από το 2004, χρονιά από την οποία ανελλιπώς εκλέγεται στην Α' Θεσσαλονίκης. Όμως και σε αυτό τον ανασχηματισμό έμεινε εκτός κυβέρνησης.

Σε ό,τι αφορά στον κ. Καλαφάτη, η ανάληψη των καθηκόντων του υφυπουργού Μακεδονίας – Θράκης στον πρώτο ανασχηματισμό του προηγούμενου Ιανουαρίου, προεξόφλησε την παραμονή του στο Διοικητήριο, καθώς το διάστημα στο συγκεκριμένο θώκο είναι μικρό και επίσης χειρίστηκε με ικανοποιητικό τρόπο όλα τα ζητήματα αρμοδιότητάς του. Χαίρει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού και τις προηγούμενες μέρες ήταν από τους λίγους, οι οποίοι δεν ανησυχούσαν για τη θέση τους στο νέο κυβερνητικό σχήμα εν όψει ανασχηματισμού. Αντιθέτως, δούλευε για την οργάνωση της ΔΕΘ. Άλλωστε, σε επίπεδο βουλευτών Θεσσαλονίκης είναι από τους λίγους που αποτελούν προσωπικούς συνομιλητές του πρωθυπουργού και διατηρεί καλές σχέσεις με το περιβάλλον του.

Ο Γιώργος Καραγιάννης από την πλευρά του ήταν από τους γενικούς γραμματείς του απελθόντος κυβερνητικού σχήματος, που ξεχώρισαν για τη δουλειά τους. Ανέλαβε πολλές «καυτές πατάτες» στη διάρκεια της θητείας του, έλυσε ακανθώδη ζητήματα και προώθησε μια σειρά από υποδομές οι οποίες παρέμεναν επί δεκαετίες σε στασιμότητα. Κι όλα αυτά μέσα σε μόλις δυο χρόνια. Αποκατάσταση στο Μάτι, μετρό Θεσσαλονίκης, αντιπλημμυρικά, μετρό Αττικής, υποδομές που εντάχθηκαν στο Ταμείο Ανάκαμψης, Ε65, δρομολόγηση σχεδόν του συνόλου των σημαντικών έργων υποδομής της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και στην υπόλοιπη χώρα (ΒΟΑΚ κτλ.) φέρουν την υπογραφή του κ. Καραγιάννη. Δεν είναι τυχαίο ότι στην τελευταία «αιφνιδιαστική» επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στο μετρό εκείνος που συνόδευε τον πρωθυπουργό και ανέλαβε να εξηγήσει τις εξελίξεις ήταν ο κ. Καραγιάννης... Εξάλλου, είναι θεσμικός, παρά το γεγονός ότι αποτελεί έναν από τους προνομιακούς συνομιλητές του πρωθυπουργού και έχει άριστες σχέσεις ως ο στενότερος συνεργάτης του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή.

Ο Γιώργος Καραγιάννης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος Νομικής (LLB) απο το Neapolis University με μεταπτυχιακές σπουδές στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στη Διοίκηση Υπηρεσιών (MSc in services management). Έχει διατελέσει στέλεχος της Αττικό Μετρό ΑΕ καθώς και Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης με ευθύνη την εικόνα της ελληνικής κυβέρνησης στο εξωτερικό καθώς και τη διοικητική λειτουργία των 36 γραφείων τύπου σε όλο τον κόσμο αλλά και σύμβουλος Διοίκησης στην ΕΤΑ ΑΕ. Στο παρελθόν παρείχε συμβουλευτικές υπηρεσίες στον ιδιωτικό τομέα. Από τον Ιούλιο του 2019 έως και σήμερα που αναβαθμίστηκε σε υφυπουργό ήταν Γενικός Γραμματέας Υποδομών με υπουργό τον Κώστα Καραμανλή.