Skip to main content

Διπλωματία: Ο ρόλος των προσώπων και το αίνιγμα για τον νέο πρέσβη των ΗΠΑ

Γιατί η επιλογή του ομογενή Τζορτζ Τσούνη για τη θέση του Πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα αποδεικνύεται μεγαλύτερο αίνιγμα απ' ό,τι συνήθως

Ο «Τειρεσίας» έχει σήμερα να σας δώσει μια συμβουλή. Με βάση την εμπειρία του, στο μέτωπο χάραξης της διπλωματίας μιας χώρας, τον κρίσιμο ρόλο τον παίζουν τα πρόσωπα. Και μάλιστα, τις περισσότερες φορές, τα αφανή. Σ' αυτά πρέπει να έχουμε στραμμένη την προσοχή μας. Από τη στάση τους και κυρίως από την κινητικότητά τους, μπορούμε να καταλάβουμε πολλά.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα; Οι εκάστοτε διπλωματικοί σύμβουλοι του Μεγάρου Μαξίμου. Τι μαθαίνουμε εν προκειμένω; Ότι μέσα του 2022 (και όχι νωρίτερα) θα αποχωρήσει τελικά από το γραφείο του πρωθυπουργού η σημερινή διπλωματική σύμβουλός του, πρέσβειρα Ελένη Σουρανή. Γιατί, όπως μας λένε, τότε θα αναλάβει την πρεσβεία της Ελλάδας στη Ρώμη. Ωστόσο, εκείνο που επίσης μαθαίνουμε είναι ότι αυτή που θα την διαδεχθεί βρίσκεται ήδη στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο λόγος αφορά στην Άννα-Μαρία Μπούρα. Άρα, η διαδοχή προχωρά και μάλιστα βάσει σχεδίου.

Την εβδομάδα που πέρασε, η κυρία Μπούρα ήταν στο γραφείο της Σουρανή, στο Μέγαρο και ενημερώνονταν, συμμετείχε σε συσκέψεις, ενώ άρχισε να συνοδεύει και τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε συγκεκριμένες συναντήσεις και ταξίδια. Τι άλλο μαθαίνουμε; Οτι έχει αναλάβει ήδη την ευρωπαϊκή ατζέντα του. Κι αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό γιατί δείχνει ότι η διαδοχή θα είναι ομαλή. Τον Σεπτέμβριο που πέρασε, μάλιστα, έδωσε (και πέρασε) τις πρώτες εξετάσεις. Πώς; Συνόδευσε τον πρωθυπουργό στην ευρωπαϊκή σύνοδο με τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων στη Σλοβενία. Κι αποδείχθηκε δικτυωμένη.

Ένα άλλο πρόσωπο, στο οποίο ο «Τειρεσίας» συστήνει να κάνετε focus; Η επιλογή του ομογενή επιχειρηματία Τζορτζ Τσούνη για τη θέση του Πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, που αποδεικνύεται μεγαλύτερο αίνιγμα απ' ό,τι συνήθως. Κι αυτό γιατί οι σχέσεις του με την ελληνο-αμερικανική κοινότητα είναι κάτι παραπάνω από στενές. Με τρεις λέξεις «είναι άνθρωπος της».

Σημειώστε: Είναι μέλος της ΑΧΕΠΑ, ανήκει στο Τάγμα Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, εννοείται ότι μιλά καλά ελληνικά, είναι δεύτερης γενιάς κι έχει παντρευτεί ελληνίδα. Διασυνδέσεις, όμως, με το βαθύ αμερικανικό κράτος – που είναι το ζητούμενο – έχει; Αρα, το κρίσιμο ερώτημα είναι: Θα πρόκειται για έναν «κανονικό» και υπολογίσιμο πρεσβευτή στην Αθήνα ή απλώς για ένα «ρουσφέτι» του Τζο Μπάιντεν στους (πολλούς) έλληνες φίλους του, αλλά και στον ίδιο (είναι χρηματοδότης των Δημοκρατικών); Σύντομα, θα ξέρουμε.