Skip to main content

Η μυστηριώδης δολοφονία του Τζορτζ Πολκ ζωντάνεψε ξανά στη Θεσσαλονίκη (φωτο+vid)

Ξετυλίγοντας στο κέντρο της πόλης το νήμα του μυστηρίου που παραμένει άλυτο εδώ και 73 ολόκληρα χρόνια: τη δολοφονία του Αμερικανού δημοσιογράφου Πολκ

Λίγο μετά τις 6:30 σήμερα το απόγευμα πάνω από 50 άτομα μαζεύτηκαν στον χώρο μπροστά στην πρώτη προβλήτα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης για να γίνουν μάρτυρες μιας σύνθετης πολυθεματικής δράσης, που περιελάμβανε θέατρο, χορό, ξενάγηση και αρκετό μυστήριο και να αναζητήσουν όλοι μαζί «Ποιος σκότωσε τον Πολκ».

Στο τιμόνι της ξενάγησης βρέθηκε ο Τάσος Παπαδόπουλος και οδήγησε τους πολίτες σε μια ξεναγική αφήγηση στους δρόμους - σταθμούς της Θεσσαλονίκης που έπαιξαν κομβικό ρόλο στη δολοφονία του Αμερικανικού δημοσιογράφου, ανταποκριτή του CBS, Τζορτζ Πολκ, το 1948.

Η ξενάγηση εκκίνησε με μια αναφορά στην υπόθεση που συγκλόνισε την ελληνική και παγκόσμια κοινή γνώμη το 1948. Μία εβδομάδα μετά την άφιξη του Τζορτζ Πολκ στη Θεσσαλονίκη, ο δημοσιογράφος βρίσκεται νεκρός. Η σορός του, δεμένη χειροπόδαρα και με μία σφαίρα στο κεφάλι, εντοπίζεται στον Θερμαϊκό, κοντά στο λιμάνι, από έναν ψαρά, στις 16 Μαΐου 1948. Ο Πολκ είναι ήδη μια εβδομάδα αγνοούμενος. Έχει περάσει στην ουσία μιάμιση ημέρα στην πόλη που έμελλε να γίνει και ο τερματικός του σταθμός. Στόχος του να πάρει συνέντευξη από τον αρχηγό του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδος, του ΔΣΕ, Μάρκο Βαφειάδη.

Το κοινό, ο ξεναγός, οι ηθοποιοί και οι χορευτές βρέθηκαν μάρτυρες μιας υπόθεσης με έξι πιθανά και καταγεγραμμένα σενάρια.

Πρώτη στάση έγινε στο λιμάνι, έξω από την αποθήκη Α όπου και ανακοινώθηκε ο θάνατος του Αμερικανού δημοσιογράφου. Έπειτα, το κοινό ακολούθησε μια πορεία διάρκειας τριών ωρών από το λιμάνι έως και το πάρκο του Ξαρχάκου, όπου κάθε στάση ήταν και ένας σταθμός για τη δολοφονία του Πολκ. Όλοι μαζί κλήθηκαν να ακολουθήσουν τα βήματα του δημοσιογράφου στην πόλη.

Μετά από μια στάση στην Καλαποθάκη και μια στην πλατεία Αριστοτέλους, το κοινό σταμάτησε στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας, όπου και έπαιξε το κουαρτέτο νέων μουσικών, μελών της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (MOYSA, 2016), αποτελούμενο από τους: Χριστίνα Μπαλή στο φλάουτο, Καλλιφώνη Σαραντάκου στη βιόλα, Ορφέα Σαραντάκο στο βιολί και Άρτεμις Κουκουζίκα στο βιολοντσέλο, πλάι στο παλιό ξενοδοχείο «Αστόρια», επί της Τσιμισκή όπου και διέμεινε ο δημοσιογράφος.

Προχωρώντας, επόμενος σταθμός ήταν και η πρώτη και επίσημη εκδοχή του θανάτου του: πως τον Αμερικανό δημοσιογράφο σκότωσαν οι κομμουνιστές.

Επόμενη στάση η Διαγώνιος όπου και έγινε αναφορά στην όχι και τόσο διαδεδομένη αλλά καταγεγραμμένη εκδοχή πως τον Πολκ σκότωσε η σύζυγός του, Ρέα Κοκώνη.

Το κοινό προχώρησε προς το σημείο που στεγαζόταν παλιότερα το αμερικανικό προξενείο και σήμερα βρίσκεται το ξενοδοχείο «Daios» για να αφηγηθεί ο κ. Παπαδόπουλος την τρίτη εκδοχή, πως τον Πολκ σκότωσαν οι Αμερικανοί.

Τετάρτη στάση για τη βραδιά αποτέλεσε η εκδοχή πως τον δημοσιογράφο δολοφόνησε το ακροδεξιό παρακράτος, κατ'εντολή του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Τσαλδάρη.

Αργότερα, το κοινό έφτασε στο πάρκο απέναντι από τον Λευκό Πύργο, όπου και αναφέρθηκε η πέμπτη και όχι τόσο σημανουσα εκδοχή πως τον Πολκ σκότωσαν οι βαρκάρηδες.

Στο τέλος της διαδρομής έγινε και η αναφορά στην έκτη και τελευταία εκδοχή της υπόθεσης Πολκ: πως τον δημοσιογράφο δολοφόνησαν οι Βρετανοί. Την αφήγηση συνόδευε η ομάδα χορού «JITTERBUGS SKG». Ο επίλογος δόθηκε στο πάρκο του Ξαρχάκου.

Έτσι, το κοινό κλήθηκε μαζί με τον ξεναγό να ξετυλίξει ένα μυστήριο που παραμένει άλυτο εδώ και 73 ολόκληρα χρόνια.

Όπως σημείωσε στη Voria.gr ο σκηνοθέτης, Στάθης Μαυρόπουλος, απάντηση δεν δόθηκε γιατί, πολύ απλά, όσο πιο πολύ ασχολείται κάποιος με την υπόθεση τόσο πιο περίπλοκη αντιλαμβάνεται πως γίνεται.

Ο ίδιος ξεκίνησε να ασχολείται με την υπόθεση Πολκ από το 2011 όταν ανέβασε και την κατάσταση στην πειραματική σκηνή του θεάτρου Αμαλία. Έκτοτε, δεν σταμάτησε να αναζητά πτυχές της.

Η σημερινή δράση επρόκειτο για μια πολυθεματική και ιδιαίτερη απόπειρα που έγινε μετά τη συνεργασία τριών δρώντων: της θεατρικής ομάδας «Γκραν Γκινιολ», της ομάδας χορού «JITTERBUGS SKG» αλλά και του Thessaloniki walking tours, που ασχολείται με ξεναγήσεις θεματικού χαρακτήρα.

Έπαιξαν οι ηθοποιοί: Κώστας Βουρλιώτης, Μαρία Κατσιά, Διονύσης Καραθανάσης, Ιωάννα Λαμνή, Δήμητρα Σταματίου

Μουσική στον δρόμο έπαιξε το κουαρτέτο νέων μουσικών, μελών της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (MOYSA, 2016) αποτελούμενο από τους: Χριστίνα Μπαλή: Φλάουτο, Καλλιφώνη Σαραντάκου: Βιόλα, Ορφέα Σαραντάκο: Βιολί, Άρτεμις Κουκουζίκα: Βιολοντσέλο

Χόρεψαν οι JITTERBUGS SKG: Ξένια Βασιλείου, Ηλίας Καλπάκας, Μάγδα Νέννου, Πέτρος Πασβάντης, Νίκος Στράκας, Ραφαέλα Τρούπκου.

Βίντεο εγκατάσταση: Γιώργος Κόγιας

Κοστούμια: Μαρία Καβαλιώτη

Δημιουργία ψηφιακού χάρτη: Τριαντάφυλλος Σταυρίδης

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα και τη χρηματοδότηση του υπουργείου Πολιτισμού.