Skip to main content

Οι δράσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού στο ΔΣ του ΕΒΕΘ

Οι δράσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού παρουσιάστηκαν στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΒΕΘ από τον Πρόεδρο της Επιτροπής, κ. Ιωάννη Λιανό

Το έργο και τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού παρουσίασε, στη χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΒΕΘ, ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Ιωάννης Λιανός, που μαζί με την Αντιπρόεδρο της Επιτροπής κ. Καλλιόπη Μπενετάτου επισκέφτηκαν το Επιμελητήριο.

Ο κ. Λιανός ευχαρίστησε, κατ’ αρχήν, τον Πρόεδρο του ΕΒΕΘ, κ. Γιάννη Μασούτη, για την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις με τη Διοίκηση του Επιμελητηρίου, που αποτελεί σύμβουλο της Πολιτείας σε επιχειρηματικά και οικονομικά θέματα.

Ξεκινώντας την ομιλία του, επισήμανε πως στην χρονική περίοδο που διανύουμε, η πρόοδος της τεχνολογίας δημιουργεί νέες μεγάλες προκλήσεις στο πεδίο του ανταγωνισμού, καθώς η οικονομία γίνεται άυλη, αναπτύσσεται το online κομμάτι πωλήσεων, το Internet of Things και οι “έξυπνες” συσκευές.

Οι αλλαγές αυτές, κατά τον ίδιο, δημιουργούν κενά στην υπάρχουσα αντίληψη περί δικαίου ανταγωνισμού και -στο πλαίσιο αυτό- η Επιτροπή θα αξιοποιήσει νέα εργαλεία, όπως κλαδικές μελέτες, προκειμένου να έχει επικαιροποιημένα δεδομένα και να συμβάλει στο να αποφευχθούν στρεβλώσεις στην λειτουργία της αγοράς.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού επίσης θα χρησιμοποιήσει Big Data για να καταστήσει ευχερέστερη τη χαρτογράφηση των συνθηκών ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά, ενώ ο κ. Λιανός τόνισε πως στόχος είναι φέτος να διπλασιαστούν οι αυτεπάγγελτοι έλεγχοι της Επιτροπής.

Παράλληλα, εντός του πρώτου εξαμήνου του 2020, θα τεθεί σε λειτουργία ηλεκτρονική πλατφόρμα επικοινωνίας της Επιτροπής με πολίτες και επιχειρήσεις.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής έκανε λόγο και για ανάπτυξη κουλτούρας αξιολόγησης ex post των αποφάσεων της Επιτροπής, αλλά και για δημιουργία ενός οικοσυστήματος συνεργασιών με άλλους θεσμούς. Με ένα ανάλογο οικοσύστημα θα προωθηθεί πιο αποτελεσματικά η κουλτούρα ανταγωνισμού και η πρόληψη αντιανταγωνιστικών πρακτικών.

Να σημειωθεί ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού υπέγραψε στο τέλος του Οκτωβρίου του 2019 τρία διμερή Μνημόνια Συνεργασίας με ισάριθμες ενώσεις καταναλωτών (με την ΕΚΠΟΙΖΩ, το ΙΝΚΑ και το ΚΕΠΚΑ), έτσι ώστε να προαχθεί η συνεργασία μεταξύ των μερών για τη βελτιστοποίηση της ενημέρωσης των καταναλωτών, την ανταλλαγή πληροφοριών και την υλοποίηση δράσεων σε πεδία κοινού ενδιαφέροντος.

Τέλος, ο κ. Λιανός ανέφερε πως υπάρχουν σκέψεις για δημιουργία ενός γραφείου της Επιτροπής Ανταγωνισμού και στη Θεσσαλονίκη.

Στην ανωτέρω παρουσίαση μετείχαν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης & Περιβάλλοντος,  κ. Κωνσταντίνος Γιουτίκας,  ο Πρόεδρος ΟΛΘ ΑΕ, κ. Σωτήριος Θεοφάνης, ο  Δ/νων Σύμβουλος ΔΕΘ HELEXPO ΑΕ, κ.Κυριάκος Ποζρικίδης, ο Πρόεδρος ΕΥΑΘ ΑΕ, κ.  Άγις Παπαδόπουλος, κ.α.