Skip to main content

Η ΕΕ επιβάλλει υψηλούς δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα

Μετά από την πολιτική dumping από τρίτες χώρες. Η επιβολή δασμών έως 35,9% αφορά προϊόντα από ΗΠΑ, Ρωσία, Ιαπωνία, Κίνα και Νότια Κορέα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε δασμούς έως 35,9% στον χάλυβα που χρησιμοποιείται για ηλεκτρικά δίκτυα και παράγεται στις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Ιαπωνία, την Κίνα και τη Νότια Κορέα. Στόχος είναι να μειωθεί ο ανταγωνισμός για βιομηχανίες της ΕΕ όπως η ArcelorMittal (Λουξεμβούργο) και η ThyssenKrupp AG (Γερμανία).

Οι υψηλότεροι δασμοί πλήττουν εξαγωγείς από τις συγκεκριμένες χώρες οι οποίοι ειδικεύονται στην παραγωγή χάλυβα που χρησιμοποιείται κυρίως σε μετασχηματιστές. Οι εξαγωγείς αυτοί κατηγορούνται από την ΕΕ ότι πούλησαν προϊόντα στις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε τιμές κάτω του κόστους ( dumping).

Η αγορά της ΕΕ για τα προϊόντα αυτά (αποκαλούνται GOES) ανέρχεται σε περίπου 400 εκατ. ευρώ.

Από αυτή την πρακτική τιμολόγησης πολλές ευρωπαϊκές βιομηχανίες υπέστησαν σημαντική ζημιά, ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τις Βρυξέλλες. Οι δασμοί που επιβλήθηκαν στις πέντε χώρες θα αρχίσουν να ισχύουν από σήμερα, θα διαρκέσουν έξι μήνες και μπορεί να παραταθούν για τα επόμενα πέντε χρόνια. Το μερίδιο των παραγωγών σε προϊόντα GOES από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Ιαπωνία, την Κίνα και την Κορέα έχει αυξηθεί στο 48,3%.