Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020
x

Η ΕΥΠ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΜΚΟ ΜΕ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Με πρακτικές που θυμίζουν αστυνομικές σειρές, η ΕΥΠ στρατολόγησε αλλοδαπούς που ακολούθησαν τη διαδικασία παράνομης μεταφοράς από την Τουρκία.

Την ώρα που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονταν σε τεντωμένο σχοινί τον περασμένο Αύγουστο, σε επιχείρηση που διενεργήθηκε κάτω από άκρα μυστικότητα, ΕΥΠ και ΕΛΑΣ κατάφεραν να συνδέσουν όπως φαίνεται τη δράση τεσσάρων ΜΚΟ με τη διακίνηση προσφύγων και μεταναστών από τα τουρκικά παράλια στη Λέσβο.

Σύμφωνα με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Καθημερινής, πρόκειται για την αποστολή με κωδικό όνομα «Αλκμήνη», που στόχο είχε να αποκαλύψει τον τον γκρίζο ρόλο τεσσάρων ΜΚΟ στη διά θαλάσσης προώθηση από την Τουρκία μεταναστών και προσφύγων στη Λέσβο, οι οποίες «χρησιμοποιούσαν παράνομες διαδικασίες και μεθόδους».

Η κατά λέξη «κατευθυνόμενη λαθροδιακίνηση», με φερόμενους ενεχόμενους υπηκόους Γερμανίας, Γαλλίας, Ελβετίας, Αυστρίας, Νορβηγίας και Βουλγαρίας, αποκαλύφθηκε με τη μυστική αποστολή δύο μεταναστών στα παράλια της γείτονος και τη σκηνοθετημένη συνεργασία τους με μέλη των ελεγχόμενων ΜΚΟ για τη διαπεραίωση εκατοντάδων ανθρώπων.

Οι δύο στρατολογημένοι από την ΕΥΠ αλλοδαποί μετέβησαν στη Σμύρνη της Τουρκίας και στη συνέχεια επιβιβάστηκαν σε βάρκα με παράτυπους μετανάστες και προορισμό τη Λέσβο.

Σε διαβαθμισμένα έγγραφα που τέθηκαν υπόψη της «Κ» αναφέρεται ότι συνολικά 35 μέλη των τεσσάρων ΜΚΟ διευκόλυναν τη διακίνηση παράτυπων μεταναστών και προσφύγων από την Τουρκία στη Λέσβο χρησιμοποιώντας «παράνομες μεθόδους και διαδικασίες».

Η επιχείρηση «Αλκμήνη» της ΕΥΠ πραγματοποιήθηκε τη 12η Αυγούστου.

Τα συμπεράσματα από τις περιγραφές των δύο αλλοδαπών συνεργατών των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών θα αξιολογηθούν ποινικά κατά το στάδιο της εισαγγελικής έρευνας.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ