Skip to main content

Η Αίγυπτος καταπατά απροκάλυπτα τα ανθρώπινα δικαιώματα

Ποτέ άλλοτε στο παρελθόν τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν ήταν σε χειρότερη κατάσταση στη χώρα

Οι τουρκικές διεκδικήσεις στη νοτιοανατολική Μεσόγειο έφεραν πιο κοντά την Ελλάδα με την Αίγυπτο. Ο αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι κατήγγειλε τις προσπάθειες της Τουρκίας να μετατραπεί σε ρυθμιστή των εξελίξεων στη Λιβύη και στην πρόσφατη τριμερή συνάντηση με τους κυρίους Μητσοτάκη και Αναστασιάδη στο Κάιρο καταδίκασε την τουρκική παραβατικότητα  στο Αιγαίο. Εντός του οίκου του ο πρόεδρος αλ Σίσι κυβερνά με σιδηρά πυγμή.

Η περίπτωση Ζιάντ

Οι συνθήκες φυλάκισης πολιτικών κρατουμένων, δημοσιογράφων, καθηγητών πανεπιστημίου, ανθρώπων με κριτική στάση στα πεπραγμένα του, έχουν γίνει επανειλημμένα στόχος επικρίσεων από διεθνείς οργανώσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Χαρακτηριστική η περίπτωση του 39χρονου Ζιάντ αλ Αλάμι, συνιδρυτή του αιγυπτιακού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και πρώην βουλευτή. Πριν από ένα χρόνο προφυλακίστηκε χωρίς να έχει προσαχθεί σε δίκη.

«Ο Ζιάντ κατηγορήθηκε την ημέρα της φυλάκισής του ότι ακολουθεί τρομοκρατικούς στόχους ως μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης» λέει η μητέρα του Εκράμ. «Κι όταν ρώτησε, ποια τρομοκρατική οργάνωση, ποιους στόχους και για ποια συμμετοχή πρόκειται, κανείς δεν ήταν σε θέση να του απαντήσει. Επιπλέον τον κατηγορούν ότι διασπείρει λανθασμένες ειδήσεις». Ο Ζιάντ πάσχει από χρόνια ασθένεια, που μπορεί να του προκαλέσει προβλήματα στην καρδιά και δυσκολίες στην αναπνοή. Χρειάζεται ειδική ιατρική παρακολούθηση στη φυλακή, που δεν του δίνεται. Μια καθαρή παραβίαση της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των ΗΕ. Η περίπτωση Ζιάντ δεν είναι μοναδική.

Υπό καθεστώς τρόμου

Ποτέ άλλοτε στο παρελθόν η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αίγυπτο δεν ήταν χειρότερη,  καταγγέλλει η Αΐντα Σαΐφ αλ Ντάουλα, που εργάζονταν ως ψυχοθεραπεύτρια στο κέντρο Ναντίν για θύματα βίας και βασανισμών. Εκπρόσωποι κρατικών υπηρεσιών αναφέρουν βέβαια ότι χρήση βασανιστηρίων ή κακοποιήσεις φυλακισμένων γίνονται σε σπάνιες περιπτώσεις. Όμως η Αΐντα το διαψεύδει, το διαψεύδει η πραγματικότητα, όπως υποστηρίζει. «Υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που με το σώμα τους και τις εμπειρίες τους αποδεικνύουν ότι οι υπηρεσίες ψεύδονται. Πρόκειται για συστηματική πολιτική. Στο καθεστώς λείπει η πολιτική βούληση να θέσει τέλος σε όλα αυτά, γιατί αποτελεί απόφασή του να κυβερνά με όχημα τον τρόμο».

Ο πρόεδρος αλ Σίσι κυβερνά με σιδηρά πυγμή, διαβεβαιώνει η αιγύπτια ψυχοθεραπεύτρια. Το κέντρο της, που πήρε πρόσφατα ένα γερμανογαλλικό βραβείο, δεν λειτουργεί από το 2017. Οι αιγυπτιακές αρχές το έκλεισαν, επειδή δήθεν δεν είχε άδεια λειτουργίας και διέταξαν την ίδια να εγκαταλείψει τη χώρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι επί αλ Σίσι οι θανατικές ποινές και οι εκτελέσεις αυξήθηκαν. Η Αΐντα Σαΐφ αλ Ντάουλα έχει να διηγηθεί άπειρες περιπτώσεις σαν κι αυτήν του Ζιάντ.

Μπγερν Μπλάσεκ/ ARD

Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου

Πηγή: Deutsche Welle