Skip to main content

Η εγκύκλιος για την επιστροφή φόρων μεταβίβασης ακινήτων

Απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει η επιστροφή των φόρων, σύμφωνα με την εγκύκλιο, είναι να υποβληθεί τροποποιητική δήλωση στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.

Τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων προχώρησαν σε μεταβιβάσεις ακινήτων μετά τις 21 Μαϊου προκειμένου να διεκδικήσουν επιστροφή φόρων μεταβίβασης (γονικών παροχών, δωρεών κληρονομιών) περιγράφει η εγκύκλιος του ΓΓΔΕ Γιώργου Πιτσιλή.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει η επιστροφή των φόρων είναι να υποβληθεί τροποποιητική δήλωση στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.

Η δήλωση θα υποβληθεί χωρίς πρόστιμο:

«Για τις τροποποιητικές δηλώσεις που υποβάλλονται σε εφαρμογή των οριζομένων στην ΠΟΛ.1009/2016 δεν επιβάλλονται τα πρόστιμα του άρθρου 54 του Κ.Φ.Δ., δεδομένου ότι ο φορολογούμενος δεν έχει διαπράξει παράβαση κατά την υποβολή της αρχικής δήλωσης, αφού υπέβαλε αυτή με βάση τα ισχύοντα κατά το χρόνο φορολογίας, προβαίνει δε σε υποβολή τροποποιητικής δήλωσης όχι από υπαιτιότητά του (λανθασμένη εφαρμογή των φορολογικών διατάξεων ή παράλειψη κ.λπ.) αλλά κατ’ εφαρμογή της νομοθεσίας δηλαδή λόγω της αναδρομικής αναπροσαρμογής των τιμών του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας ακινήτων σε εκτέλεση της απόφασης του ΣτΕ. Σε κάθε περίπτωση όμως, εφόσον με τις υποβαλλόμενες δηλώσεις, εκτός από τη διόρθωση των τιμών, όπως αυτές καθορίζονται με την ΠΟΛ.1009/2016, τροποποιούνται και λοιπά στοιχεία της δήλωσης, εφαρμόζονται οι αντίστοιχες διατάξεις της φορολογικής νομοθεσίας και του Κ.Φ.Δ. (π.χ. επιβολή τόκων και προστίμων κ.λπ.)».

Μετά την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης από τον υπόχρεο σε φόρο, με την οποία θα συνυποβάλλονται και τα έντυπα υπολογισμού της φορολογητέας αξίας των ακινήτων, όπως αυτή έχει αναπροσαρμοστεί και ισχύει σύμφωνα με την ΠΟΛ. 1009/2016, η Δ.Ο.Υ. υποχρεούται να προβεί σε έκδοση πράξης διορθωτικού ή διοικητικού προσδιορισμού του φόρου ανάλογα.

Δείτε την εγκύκλιο εδώ