Skip to main content

Η Εγνατία Οδός θα μπει μέτοχος στην Μητροπολιτική Αναπτυξιακή

Διευρύνεται το σχήμα των μετόχων της Μητροπολιτικής Αναπτυξιακής Θεσσαλονίκης. Η Εγνατία Οδός κτίζει στρατηγική συνεργασία με τους ΟΤΑ.

Η Εγνατία Οδός ΑΕ είναι έτοιμη να γίνει ο πρώτος, μη αυτοδιοικητικός μέτοχος της Μητροπολιτικής Αναπτυξιακής Θεσσαλονίκης ΑΕ/ΟΤΑ, διευρύνοντας τις σχέσεις συνεργασίας που ήδη έχει με δήμους της ευρύτερης αστικής Θεσσαλονίκης, αλλά και παρέχοντας εκ των ένδον, στήριξη στη Μ.Α.Θ. για την υλοποίηση των αναπτυξιακών της στόχων.

Όπως είπε στη Voria.gr ο πρόεδρος της Εγνατίας Οδού Απόστολος Αντωνούδης, η απόφαση συμμετοχής στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που σχεδιάζει η Μητροπολιτική Αναπτυξιακή, έχει ήδη ληφθεί και θα υλοποιηθεί ενισχύοντας και διευρύνοντας τις σχέσεις συνεργασίας που η εταιρεία έχει, μέσω προγραμματικών συμβάσεων, με αρκετούς δήμους της Μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης, όπως είναι ο κεντρικός Δήμος της πόλης, ο Δήμος Λαγκαδά, ο Δήμος Πυλαίας- Χορτιάτη, ενώ συζητήσεις υπάρχουν για την ανάληψη έργων στους Δήμους Δέλτα και Νεάπολης- Συκεών.

Ωστόσο, όπως τόνισε ο κ. Αντωνούδης, η συμμετοχή στη Μητροπολιτική Αναπτυξιακή θα δώσει άλλη διάσταση στη συνεργασία με τους ΟΤΑ της Μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης καθώς θα επεκταθεί πολύ πέραν και σε μεγαλύτερο βάθος, από απλώς την ανάληψη και εκτέλεση έργων σε Δήμους της πολεοδομικού συγκροτήματος.

Για την Μητροπολιτική Αναπτυξιακή Θεσσαλονίκης, η δημιουργία σχέσης μέλους με την Εγνατία Οδό όπως και με ερευνητικό κέντρο της Θεσσαλονίκης – σε εξέλιξη βρίσκονται συζητήσεις με δύο φορείς- υπηρετεί τον στόχο της ανάπτυξης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που δεν μπορεί να επιτευχθεί παρά μόνο μέσω συνεργειών με φορείς άλλων αντικειμένων, που και αυτοί όμως έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα και στόχευση, τόνισε η πρόεδρος της εταιρείας, Γιούλη Ρανέλλα.

«Κάνουμε το βήμα αυτό για να μπορέσει η Μητροπολιτική Αναπτυξιακή να επαυξήσει τις συνέργειες για να αντιμετωπισθούν, διαδημοτικά και κάτω από ένα ευρύ πρίσμα, ζητήματα που αφορούν τους ΟΤΑ της Θεσσαλονίκης, όπως για παράδειγμα της λειτουργίας του οδικού δικτύου και το κυκλοφοριακό. Τα πρόσθετα κεφάλαια από την αύξηση του μετοχικού μας κεφαλαίου θα μας επιτρέψουν να ενισχύσουμε οργανωτικά και σε εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό την Μητροπολιτική Αναπτυξιακή, κάτι που σε ένα βαθμό έχει γίνει με τη συμμετοχή μας στα προγράμματα Remedio και Resilience» πρόσθεσε η κ. Ρανέλλα.

Σχολιάζοντας το θέμα ο διευθύνων σύμβουλος της Μητροπολιτικής Αναπτυξιακής Θεσσαλονίκης Χρυσόστομος Καλογήρου εξήγησε ότι η Εγνατία Οδός, όπως και άλλος ένας ή δύο φορείς, ερευνητικοί, θα συμμετάσχουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου προκειμένου η εταιρεία να μπορέσει να ανταποκριθεί στο νέο καταστατικό της στόχο, δηλαδή να λειτουργήσει σαν ο μηχανισμός τεχνικής στήριξης του προγράμματος «Θεσσαλονίκη 2020-2030», αναλαμβάνοντας και την οργανωμένη εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων για έργα διαδημοτικού χαρακτήρα, από τα τομεακά προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014-2020 και ευρωπαϊκούς χρηματοδοτικούς μηχανισμούς.

Για την υλοποίηση του παραπάνω σχεδιασμού, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Μητροπολιτικής κατά 230.000 ευρώ με την καταβολή μετρητών, στην οποία συμμετέχουν οι περισσότεροι ΟΤΑ που είναι μέλη της, πλην των δήμων Αμπελοκήπων- Μενεμένης, Δέλτα και Χαλκηδόνας. Με την ολοκλήρωση αυτής της ΑΜΚ σε έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων θα συζητηθεί νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά περίπου 150.000 ευρώ, ώστε μέτοχος και μέλος να γίνει η Εγνατία Οδός ΑΕ και άλλες μία ή δύο,  εταιρείες – φορείς του ευρύτερου δημοσίου, που μπορούν να ενισχύσουν την προσπάθεια της Μητροπολιτικής Αναπτυξιακής.