Skip to main content

Οι εκδηλώσεις του Οκτωβρίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Εκθέσεις φωτογραφίας, διαλέξεις, ρεσιτάλ πιάνου, εργαστήρια είναι μερικά δρώμενα που θα παρουσιαστούν τον ερχόμενο μήνα στο ΑΜΘ.

Πλούσιο είναι το πρόγραμμα και για τον Οκτώβριο στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Δείτε αναλυτικά τις εκδηλώσεις του Μουσείου από 20 Σεπτεμβρίου μέχρι 20 Οκτωβρίου.

Η Φωτομπιενάλε στο ΑΜΘ

Συνεχίζεται καθημερινά η προβολή του project "Κοινοί Τόποι / Παράλληλες Ιστορίες" στο πλαίσιο της φετινής Φωτομπιενάλε και σε συνεργασία με το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

Πρόκειται για φωτογραφικές προβολές που παρουσιάστηκαν στο #SKG Bridges Festival 2018

Διάρκεια: 20/09 – 20/10/2018 (εκτός από 11 – 13/10)

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 12:00-17:00 εκτός από 06 & 07/10 15:00-20:00

Συνδιοργάνωση: Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Τετάρτη, 3 Οκτωβρίου 2018

Ώρα: 18.00

Χώρος: Μ. Ανδρόνικος

Είσοδος ελεύθερη

Επιστημονική Διάλεξη

Στο πλαίσιο της έκθεσης του ΑΜΘ «ΧΑΡΑΚΤΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ» θα πραγματοποιηθεί διάλεξη με θέμα «Πρόσφατες εξελίξεις στην άνοια» με επίκεντρο τις τρέχουσες εξελίξεις της νόσου αλλά και τα ελπιδοφόρα μηνύματα για πιθανή μείωση της εμφάνισης της άνοιας.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Ομιλήτρια: Μάγδα Τσολάκη, Νευρολόγος – Ψυχίατρος, Θεολόγος, Καθηγήτρια ΑΠΘ, Διευθύντρια Α΄ Νευρολογικής Κλινικής ΑΠΘ, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Oμοσπονδίας Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών

Συνδιοργάνωση: Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου 2018

Ώρα: 20.00

Χώρος: Φουαγιέ

Είσοδος ελεύθερη

Ρεσιτάλ πιάνου

Ρεσιτάλ πιάνου, αφιέρωμα στην 100ή επέτειο θανάτου του Claude Debussy.

Στο πιάνο ο Πάρις Τσενίκογλου

Συνδιοργάνωση: Σύνδεσμος Αποφοίτων Ωδείων Θεσσαλονίκης, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Τετάρτη 10 Οκτωβρίου έως Σάββατο 13 Οκτωβρίου
 
Τέσσερις (4) ημέρες αφιερωμένες στην αρχαία ειδωλοπλαστική στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης του ΑΜΘ «Ειδώλιο. Ένας μικρόκοσμος από πηλό». Ένα Διεθνές Επιστημονικό Συμπόσιο και ένα Πειραματικό Εργαστήρι σας περιμένουν για να ανακαλύψετε όλα τα μυστικά μιας από τις σημαντικότερες τέχνες της αρχαιότητας.

Διεθνές επιστημονικό συμπόσιο

«Το ειδώλιο στον βορειοελλαδικό χώρο από την προϊστορία έως τους ρωμαϊκούς χρόνους»

Πέμπτη 11 - Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2018

Σκοπός του συμποσίου είναι η διαχρονική και πολυεπίπεδη προσέγγιση των ειδωλίων, μίας από τις σημαντικότερες και πιο χαρακτηριστικές κατηγορίες αρχαιολογικών ευρημάτων.

Στόχος είναι μέσω της παρουσίασης νέων αρχαιολογικών δεδομένων, καθώς και μέσω της συνθετικής επανεξέτασης παλαιότερων ευρημάτων, να συγκεντρωθούν και να συζητηθούν οι κυριότερες πτυχές της έρευνας σχετικά με τα ειδώλια αλλά και να αναδειχθούν οι ανάγκες και οι προοπτικές για το μέλλον.

Πειραματικό Εργαστήριο Κοροπλαστικής

Τετάρτη 10 - Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2018

Η δράση απευθύνεται σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές Ιστορίας-Αρχαιολογίας, Μουσειολογίας, Σχολής Καλών Τεχνών και Συντήρησης Αρχαιοτήτων & Έργων τέχνης, για τη συμμετοχή των οποίων απαιτείται εγγραφή. Η παρακολούθηση του εργαστηρίου είναι ανοιχτή στους συμμετέχοντες στο Συμπόσιο.

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί υπό την εποπτεία και καθοδήγηση αρμόδιων κεραμιστών, σε άμεση συνεργασία με αρχαιολόγους και συντηρητές του ΑΜΘ.

Συνδιοργάνωση: Οι κεραμίστες Γιώργος Βαβάτσης, Κώστας Καρακίτσος, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Οι παραπάνω εκδηλώσεις εντάσσονται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018

13 - 18 Οκτωβρίου 2018

Χώρος: Υπαίθριες εκθέσεις

53Α Δημήτρια στο ΑΜΘ

Σάββατο 13/10, ώρα 09.00-17.00 Εικαστικό Workshop (εργαστήριο) με τίτλο «ΑΝΑΒΛΑΣΤΗΣΗ».

Καλλιτέχνες της εικαστικής ομάδα Eordaiart θα επέμβουν εικαστικά σε γλάστρες ενώ πολλοί από αυτούς θα δημιουργήσουν τις δικές τους γλάστρες , οι οποίες στην συνέχεια θα φυτευτούν με αρωματικά φυτά και θα τοποθετηθούν σε διάφορα σημεία του Μουσείου δημιουργώντας συνθετικές πυκνότητες. Η πρωτότυπη αυτή δράση θα πραγματοποιηθεί στον αύλειο χώρο του Μουσείου, με άφθονες γλάστρες να παρουσιάζονται ολοκληρωμένες και άλλες να δημιουργούνται επιτόπου ως ζωγραφική performance.

Περισσότερες πληροφορίες στο event Αναβλάστηση

Πέμπτη 18/10, ώρα 18.00-22.00 «ΝΥΧΤΑ ΤΕΧΝΗΣ 2018»

Πρόκειται για τον μεγάλο εικαστικό περίπατο της πόλης που διοργανώνει η Δημοτική Πινακοθήκη κατά την οποία κριτικοί τέχνης, επιμελητές και καλλιτέχνες αναλαμβάνουν ρόλο ξεναγού στο σύγχρονο εικαστικό τοπίο. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί για εκθέσεις, εικαστικά projects και εγκαταστάσεις, που φιλοξενούνται σε μουσεία και αίθουσες τέχνης της πόλης.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν είτε να δηλώσουν συμμετοχή στις οργανωμένες διαδρομές είτε να δημιουργήσουν τη δική τους προσωπική διαδρομή λαμβάνοντας υπόψη τις ώρες ξεναγήσεων του κοινού στα μουσεία, εάν θέλουν να ξεναγηθούν. Η συμμετοχή στις διαδρομές είναι δωρεάν.

Οι επισκέπτες του ΑΜΘ θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τις υπαίθριες εκθέσεις του μουσείου «Αγρός Οικία Κήπος Τόπος», «Μνήμη και Λίθοι», «Las Incantadas. Οι Μαγεμένες» και να ξεναγηθούν από αρχαιολόγο του μουσείου στην νέα περιοδική έκθεση «Από την Ανασκαφή στην προβολή».

Περισσότερες πληροφορίες στο event Νύχτα Τέχνης 2018

Τηλέφωνο επικοινωνίας: Δημοτική Πινακοθήκη 2310 427555

Τετάρτη, 17 Οκτωβρίου 2018

Ώρα: 19.00

Χώρος: Μ. Ανδρόνικος

Είσοδος ελεύθερη

Διάλεξη

Διάλεξη της Δρ. Κατερίνας Καρακάση με θέμα «Οι Αρχαϊκές κόρες στο νέο Μουσείο Ακρόπολης Αθηνών και στο Μουσείο Θεσσαλονίκης. Μία πρόταση για την ερμηνεία τους».

Οι εξαιρετικής τέχνης σμιλευμένες σε μάρμαρο Κόρες, ήταν από τα μέσα του 7ου αιώνα έως τον πρώιμο αιώνα, ευρέως διαδεδομένες σαν αναθήματα σε διάφορα Ιερά, αλλά και σαν επιτύμβια μνημεία σε όλο τον τότε ελληνικό κόσμο. Πρόκειται για αγάλματα των Κορών, τα πιο θελκτικά πρωτότυπα γλυπτά της αρχαίας ελληνικής τέχνης, των πιο όμορφων δηλαδή κοριτσιών, με τα πολύπτυχα και πολύχρωμα ενδύματα, τα ιδιαίτερα χτενίσματα και τα πλούσια κοσμήματα τους.

Στη διάλεξη θα ασχοληθούμε με τα ερωτήματα γύρω από την ερμηνεία και τον συμβολισμό τους, αν παριστάνουν ιέρειες, θεές ή είναι απλά αγάλματα ή ιστορικά πρόσωπα, όπως επίσης και με τη σχέση των Κορών με τους εντολείς – αναθέτες και το πολιτιστικό και ιστορικό πλαίσιο που προσδιόρισε και διαμόρφωσε την ανάθεσή τους.

Συνδιοργάνωση: Σωματείο Καστοριανών Θεσσαλονίκης «ΤΟ ΚΕΛΕΤΡΟΝ», Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Πέμπτη 18 - Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΠΝΟΕΣ ΑΝΕΜΩΝ

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης συμμετέχει στην πανελλαδική δράση του ΥΠΠΟΑ με τίτλο «Περιβάλλον και Πολιτισμός»

Το θέμα του φετινού εορτασμού για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά είναι ο άνεμος και φέρει τον τίτλο «Πνοές Ανέμων».

To ΑΜΘ θα εστιάσει στη συμβολή του αέρα στις τέχνες και τη ναυσιπλοΐα με τις παρακάτω δράσεις:
Πέμπτη 18 & Παρασκευή 19/10, ώρα 11:00 (σχολεία)

Θα υλοποιηθεί ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολικές ομάδες της Δ΄ Δημοτικού με τίτλο: «Όσα φέρνει ο άνεμος στην αρχαία Θεσσαλονίκη» και θέμα τα είδη των εμπορικών προϊόντων που κατέφθαναν στη Θεσσαλονίκη από τόπους μακρινούς με ιστιοφόρα πλοία. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ένα βιωματικό παιχνίδι αναζήτησης ασυνήθιστων εισαγμένων έργων τέχνης στις αίθουσες της μόνιμης έκθεσης αρχαιοτήτων του ΑΜΘ.

Σάββατο 20/10, ώρα: 21.00, Χώρος: Φουαγιέ

Περφόρμανς σύγχρονου χορού με τίτλο «Άνεμος και κίνηση», με την Ισραηλινή χορεύτρια Maya Carrol Lipsker

Κυριακή 21/10, Χώρος: Αίθουσα «Μ. Ανδρόνικος»

ώρα 12.00: Διάλεξη με τίτλο «Ταξίδι στα μεσαιωνικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας και της Ανατολικής Μεσογείου»

Ομιλήτρια: Δρ. Φλώρα Καραγιάννη, Βυζαντινολόγος Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων

ώρα 13.00: Προβολή ωριαίου ντοκιμαντέρ Ολκάς. Εξερευνώντας μεσαιωνικά λιμάνια από το Βόρειο Αιγαίο στη Μαύρη Θάλασσα

ώρα 18.00: Προβολή ωριαίου ντοκιμαντέρ Ολκάς II. Ταξιδεύοντας από και προς το Βυζάντιο. Μεσαιωνικά λιμάνια από τον Εύξεινο Πόντο στην Ανατολική Μεσόγειο

Συνδιοργάνωση: Σύνδεσμος Φίλων ΑΜΘ, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Τρίτη, 23 Οκτωβρίου 2018

Ώρα: 18.30

Χώρος: Μ. Ανδρόνικος

Είσοδος ελεύθερη

Παρουσιάσεις βιβλίου & ποιητικής συλλογής

Θα παρουσιαστεί το βιβλίο της μυθιστοριογράφου Φανής Μέλφου-Γραμματικού με τίτλο «Το σκοτάδι της αμνησίας» και η ποιητική συλλογή της Ελένης Αντωνιάδου «Ελεάνθιστες μορφές»

Συνδιοργάνωση: Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου 2018

Ώρα: 19.00

Χώρος: Αίθουσα Μ. Ανδρόνικος

Είσοδος ελεύθερη

Τετάρτες στο Μουσείο - Αρχαιολογικές Διαλέξεις

Διάλεξη της Τούλας Μαρκέτου, Αρχαιολόγου Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου με τίτλο «Από τον Ασώματο στην Ιαλυσό: το χρονικό της ανθρώπινης παρουσίας στο νησί της Ρόδου την εποχή του Χαλκού (3η-2η χιλιετία π.Χ.)»

Συνδιοργάνωση: Σύνδεσμος Φίλων ΑΜΘ, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Παρασκευή, 26 Οκτωβρίου 2018

Ώρα: 12.00

Χώρος: Αύλειος χώρος

Είσοδος ελεύθερη

Ας κρατήσουν οι χοροί...

Ενόψη του εθνικής επετείου και του εορταστικού τριημέρου στην πόλη μας, το Λύκειο Ελληνίδων Θεσσαλονίκης θα παρουσιάσει παραδοσιακούς χορούς

Συνδιοργάνωση: Λύκειο Ελληνίδων Θεσσαλονίκης, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Παρασκευή, 31 Οκτωβρίου 2018

Ώρα: 19.00

Χώρος: Φουαγιέ

Είσοδος ελεύθερη

Εγκαίνια φιλοξενούμενης έκθεσης

Εγκαίνια της φιλοξενούμενης εικαστικής έκθεσης της Άννας Βιλδιρίδου με τίτλο «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ. Το χρήμα στη ροή του χρόνου»

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης από 31.10.18 έως 15.12.18 με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης, η οποία εορτάζεται κάθε χρόνο την 31η Οκτωβρίου.

Η Βιλδιρίδου μέσα από τα έργα της προσπαθεί να προσεγγίσει την έννοια του χρήματος και να αναζητήσει τη μακριά γραμμή του χρόνου που συνδέει τα πρώτα νομίσματα του αρχαίου κόσμου με τα χαρτονομίσματα και τα κέρματα της σύγχρονης παγκοσμιοποιημένης εποχής μας.

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ

Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2018

Ώρα: 12.00

Χώρος: Αίθουσα περιοδικών εκθέσεων

Απαιτείται προεγγραφή και εισιτήριο εισόδου

Θεματική ξενάγηση στην περιοδική έκθεση «ΕΙΔΩΛΙΟ. Ένας μικρόκοσμος από πηλό» από αρχαιολόγους του Μουσείου, κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης με την επίδειξη του εισιτηρίου εισόδου.

Τηλ. κράτησης: 2313 310 201 & 244 (Δευτ.- Παρ. 08.00 έως 15.00)

ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ

...ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΟΔΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ

ΕΙΔΩΛΙΟ. Ένας μικρόκοσμος από πηλό

Διάρκεια έκθεσης: 3 Απριλίου 2017 - 31 Δεκεμβρίου 2018
 
Η έκθεση είναι αφιερωμένη στα πήλινα ειδώλια, μια ιδιαίτερα σημαντική κατηγορία αρχαιολογικών αντικειμένων. Ειδώλια κατασκευάζονταν στον ελληνικό κόσμο από την προϊστορική εποχή μέχρι το τέλος της αρχαιότητας και έτσι αποτελούν χαρακτηριστικό εύρημα των ανασκαφών τόσο σε νεκροταφεία όσο και σε οικισμούς προϊστορικών και ιστορικών χρόνων.

Συνολικά, παρουσιάζονται 672 ειδώλια από τα οποία 291 προέρχονται από τη Συλλογή του ΑΜΘ. Τα υπόλοιπα ειδώλια προέρχονται από το σύνολο των Εφορειών Αρχαιοτήτων της Βόρειας Ελλάδας.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης παρουσιάζει αυτή τη μεγάλη έκθεση με σκοπό όχι μόνο την  κατανόηση τεχνικών στοιχείων, μορφολογίας και εξέλιξης αλλά και την ψηλάφηση των μηνυμάτων τα οποία μεταφέρουν αυτές οι μορφές που φθάνουν σε εμάς έχοντας ταξιδέψει από τα βάθη του χρόνου.

Από την ανασκαφή στην προβολή

Διάρκεια έκθεσης: 29 Μαΐου - 31 Οκτωβρίου 2018

Η έκθεση διοργανώνεται από τον Σύλλογο Υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού Βόρειας Ελλάδος, με τη συμμετοχή των Εφορειών Αρχαιοτήτων Μαγνησίας και Κοζάνης και εντάσσεται στις εκδηλώσεις που πραγματοποιεί ο σύλλογος με τίτλο «Οι εργαζόμενοι του Πολιτισμού στην κοινωνία».

Το φωτογραφικό υλικό που αντλήθηκε από το αρχείο των Εφορειών Μαγνησίας και Κοζάνης, παρουσιάζει εντυπωσιακές εικόνες με κεντρικό θέμα την εργασία των υπαλλήλων στις παραπάνω Εφορείες.

Χαράκτες του κόσμου

Διάρκεια έκθεσης: 12 Σεπτεμβρίου - 24 Οκτωβρίου 2018

Στo πλαίσιo των πολιτιστικών δραστηριοτήτων της, η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών, σε συνεργασία με το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, διοργανώνουν Έκθεση Χαρακτικής & έργων Γλυπτικής με τη συμμετοχή 44 καλλιτεχνών από 17 χώρες.

Στόχος της έκθεσης είναι να φέρει σε επαφή το ευρύ κοινό με έργα της σύγχρονης χαρακτικής και με τη δύναμη της τέχνης να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους επισκέπτες για τις παραπάνω νόσους.

ΟΙ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ

Συνεχίζεται η περιοδική έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης «Ραιδεστός – Θεσσαλονίκη. Αρχαιότητες σ' ένα ταξίδι προσφυγιάς» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης