Skip to main content

Οι γερμανικές παρεμβάσεις για τις Πρέσπες και οι «μακεδονικοί οίνοι»

Οι εξαγωγείς κρασιού των Σκοπίων πιστεύουν ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών μπορούν να βάλουν στις ετικέτες των προϊόντων τον τίτλο «Μακεδονικός Οίνος»

Δημόσιος και κυνικός εκβιασμός από τον υφυπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Μίχαελ Ροτ. Δεν βλέπει "κανένα λόγο" ανακίνησης μιας "διαφοράς που έχει επιλυθεί" εκ μέρους μελλοντικών κυβερνήσεων σε Αθήνα και Σκόπια, υπογραμμίζοντας ότι κάτι τέτοιο «θα έπληττε σοβαρά τη σχέση με τους Ευρωπαίους εταίρους με τις αντίστοιχες συνέπειες για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη».

Η Γερμανία, αφού επέβαλε την ολοκληρωτική παραχώρηση της Ελλάδας, τώρα μας απειλεί με «συνέπειες για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη», αν τολμήσουμε και μελλοντικά επιχειρηθεί ακύρωση της επαίσχυντης Συμφωνίας των Πρεσπών. Όχι φυσικά από τον ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα των προθύμων, αλλά από επόμενη πατριωτική κυβέρνηση.

Οι εξαγωγείς κρασιού των Σκοπίων πιστεύουν ότι τώρα με τη Συμφωνία των Πρεσπών και το νέο όνομα του κράτους, μπορεί να βρεθεί λύση στα κρασιά από ολόκληρη την περιοχή της "γεωγραφικής Μακεδονίας" στις ετικέτες που έχουν τον τίτλο "Μακεδονικός Οίνος".

«Εδώ και δέκα χρόνια προσπαθούμε να αναγνωρίσουμε τον όρο "μακεδονικός οίνος". Θα ήταν καλό να βρούμε μια δίκαιη λύση στο πλαίσιο των διεθνών νόμων, δηλαδή να χρησιμοποιούμε το επίθετο "μακεδονικός" για ολόκληρη τη γεωγραφική Μακεδονία», λέει ο  ιδιοκτήτης οινοποιείου. Άνοιξε η όρεξή τους και ζητούν όλο και περισσότερα.

Η Σιλιάνοφσκα, υποψήφια πρόεδρος, ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει υποστήριξη από ΜΚΟ για τις οποίες το VMRO-DPMNE τόνισε ότι είναι συνδεδεμένες με τον Σόρος. Αυτό σημαίνει ότι μελλοντικά θα πρέπει να περιμένουμε και από άλλους εκπροσώπους του Ιδρύματος της Ανοικτής Κοινωνίας του Τζορτζ Σόρος να στηρίξουν την πρώην συνάδελφό τους.

Τα ονόματα της Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα και του Γκιόργκι Ιβάνοφ είναι στο διοικητικό συμβούλιο του Σόρος στα Σκόπια, και αναφέρονται στα κυριλλικά ως Ѓорге ИВАНОВ και Гордана СИЛЈАНОВСКА. Βέβαια, τώρα οι σχέσεις Σόρος VMRO έχουν διακοπεί, αλλ’ ίσως τους έχουν στην αποθήκη.

Το περίπου 150.000 προσωπικό της Diyanet -Διεύθυνσης Θρησκευμάτων της Τουρκίας- δεν είναι επαρκές. Υπάρχουν ακόμη 20.000 κενές θέσεις. Υπάρχουν 88.000 τζαμιά και 30.000 μαθήματα Κορανίου. Ετησίως κατασκευάζονται 600 τζαμιά επί πλέον, αλλά παρά την ύφεση δίνονται συνεχώς νέα κονδύλια.

Κατά τον "προϋπολογισμό λιτότητας" του 2019, ο προϋπολογισμός της Diyanet αυξήθηκε κατά 34,36% και από 7,7 δισ. λίρες, έφτασε τις 10,5 δισ. λίρες, ενώ την ώρα στα υπουργεία Επιστήμης και Τεχνολογίας, Μεταφορών και Υποδομών και Ενέργειας, έγιναν περικοπές που ξεπέρασαν το 56%, ο Ερμπάς -Πρόεδρος της Diyanet- πάλι δεν θεωρεί επαρκή τον προϋπολογισμό που του δόθηκε.

Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Ραμούς Χαραντινάι, αντιμετωπίζοντας την μήνη των Αμερικανών, προσπαθεί να ξεφύγει. Κατηγόρησε τα Μέσα ενημέρωσης ότι έχουν χρηματιστεί τόσο στο Κοσσυφοπέδιο όσο και στην Αλβανία και για αυτό είναι υπέρ της ανταλλαγής εδαφών με τη Σερβία.

Σε συνέντευξή του ανέφερε ότι πίσω από αυτά τα λόμπι βρίσκεται η Ρωσία, προσθέτοντας ότι το έργο αυτό ξεπερνά τις δυνατότητες ενός ατόμου και πίσω του βρίσκεται ένας μεγάλος παράγοντας. [Και ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι, είναι πράκτορας των Ρώσων;]

Νίκος Καζαντζάκης: «Νίκησα; Νικήθηκα; Τούτο μόνο ξέρω: Είμαι γεμάτος πληγές και στέκομαι όρθιος».