Skip to main content

Στην αντεπίθεση το ΥΠΕΞ για τα περί εκπαίδευσης τρομοκρατών του PKK στην Ελλάδα

Επιστολές σε όλα τα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, τον ΟΗΕ, καθώς και τον γγ του ΝΑΤΟ, θα στείλει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας

Επιστολές σε όλα τα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, καθώς και τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, θα στείλει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, απαντώντας στις πρωτοφανείς δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων τις τελευταίων ημερών.

Ο κ. Δένδιας ενημέρωσε άμεσα τους Ευρωπαίους εταίρους, συμπεριλαμβανομένου του Ύπατου Εκπροσώπου για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ και των ΗΠΑ το περασμένο Σάββατο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στις επιστολές θα παρατίθενται αυτούσιες οι δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων.

Η Ελληνική πλευρά θεωρεί ότι το κείμενο των δηλώσεων αυτών είναι τόσο εξωφρενικό που παρέλκει οποιοσδήποτε σχολιασμός.

Θλιβερά και προκλητικά τα ψέματα Σοϊλού σε βάρος της Ελλάδας

Θλιβερά και προκλητικά ψέματα εις βάρος της Ελλάδας χαρακτήρισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, τις τελευταίες δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού (ισχυρίστηκε ότι συνελήφθη στην Τουρκία Κούρδος ο οποίος είπε ότι είχε εκπαιδευτεί στο Λαύριο), μιλώντας σήμερα κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής στον νέο γενικό γραμματέα Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Καραμαλάκη από τον απερχόμενο Κωνσταντίνο Τσουβάλα.

«Η τουρκική προκλητικότητα έχει ξεπεράσει κάθε όριο ακραίας ρητορικής» δήλωσε ο κ. Θεοδωρικάκος και πρόσθεσε: «Την ώρα που η Τουρκία συνεχίζει να εργαλειοποιεί τον ανθρώπινο πόνο των παράτυπων μεταναστών, χρησιμοποιώντας τον ως διαρκή μοχλό απειλής προς όλη την Ευρώπη, ο υπουργός Εσωτερικών της επαναλαμβάνει και χθες τα γνωστά θλιβερά και προκλητικά του ψέματα σε βάρος της Ελλάδας. Όλοι αντιλαμβάνονται ότι δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, Όλοι γνωρίζουν πως η Ελλάδα αποτελεί σήμερα τη διεθνή και αξιόπιστη δύναμη της πιστής και αποφασιστικής εφαρμογής του διεθνούς δικαίου και όλοι γνωρίζουν πως οι Έλληνες είμαστε απολύτως ενωμένοι στον σεβασμό των συνόρων μας, των διεθνών μας υποχρεώσεων αλλά και της ίδιας της ανθρώπινης ζωής. Άλλοι ας αλλάξουν τη ρότα τους».

Ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε επίσης ότι υλοποιείται το σχέδιο «Ακρίτας» για να μην επιτρέπεται σε κανένα να αμφισβητεί τα σύνορά μας στον Έβρο εργαλειοποιώντας δυστυχισμένους ανθρώπους.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα των παρακολουθήσεων υπογραμμίζοντας:

«Υπηρετούμε τους πολίτες με διαφάνεια και επειδή το τελευταίο χρονικό διάστημα η πόλωση απειλεί να θολώσει αυτή την εικόνα, θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Η ΕΛΑΣ οφείλει να εφαρμόζει και εφαρμόζει το Σύνταγμα και τους νόμους, προστατεύει τον Έλληνα πολίτη, σέβεται τα ατομικά δικαιώματα και διασφαλίζει την ομαλή λειτουργία της κοινωνίας και της οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό καλωσορίζουμε -και το επαναλαμβάνω και σήμερα- κάθε αρμόδιο έλεγχο σε υπηρεσίες της ΕΛΑΣ ώστε να μην έχει κανείς αμφιβολίες γι' αυτά τα θέματα. Οι λίγοι επίορκοι, οι λίγοι που δεν τιμούν τη στολή τους, εντοπίζονται και οδηγούνται στη Δικαιοσύνη».

Ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε και στο θέμα της φύλαξης των πανεπιστημίων: «Δηλώνουμε παρών στα πανεπιστήμια για την ασφάλεια των παιδιών μας και την προστασία των υποδομών τους. Συνεργαζόμαστε με τις πρυτανικές αρχές, τους φοιτητές, τους καθηγητές και τους εργαζόμενους για την υλοποίηση των σχεδίων ασφαλείας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων».
Τέλος, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη αποχαιρέτισε από τη θέση του γενικού γραμματέα Δημόσιας Τάξης τον Κωνσταντίνο Τσουβάλα «με απολύτως θετική εκτίμηση για το έργο του, με ευγνωμοσύνη για τα όσα προσέφερε στο Σώμα και την κοινωνία μας με σοβαρότητα και υπευθυνότητα». Για τον νέο ΓΓ Μιχάλη Καραμαλάκη έκανε λόγο για έναν έμπειρο αξιωματικό που έφτασε και αυτός στο αξίωμα του αρχηγού της ΕΛΑΣ και τώρα επιστρέφει στον χώρο που γνωρίζει για να προσφέρει από τη θέση του ΓΓ».

«Συλλάβαμε τρομοκράτη του PKK που εκπαιδεύτηκε στο Λαύριο»

Μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις για δήθεν παρενόχληση και παραβίαση των χωρικών υδάτων από την Ελλάδα, αυτή τη φορά η Άγκυρα αναφέρεται σε σύλληψη ενός άνδρα, τον οποίο κατονομάζει ως «τρομοκράτη» που ανήκει στο PKK και κατηγορείται ότι προετοίμαζε επιθέσεις.

Tόσο τα τουρκικά ΜΜΕ, όσο και ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, υποστηρίζουν ότι ο συλληφθείς εκπαιδεύτηκε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Λαύριο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Άγκυρα προβαίνει σε ανάλογους ανυπόστατους ισχυρισμούς. Το αφήγημα περί εκπαίδευσης «τρομοκρατών» έχουν αναδείξει πολλάκις κορυφαία στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης, ενώ μεταδίδεται και από μέσα ενημέρωσης της γείτονος.

Ο ίδιος ο Σοϊλού, άλλωστε, είχε προβεί σε ανάλογες τοποθετήσεις πριν μερικές εβδομάδες, αλλά και τον περασμένο Φεβρουάριο.

«Δυστυχώς η Ελλάδα και πάλι ενεργοποίησε τον στρατόπεδο του Λαυρίου, υπάρχει και η Γερμανία… Και παρά αυτή τη φάση, και παρόλο που αυτή η περίοδος είναι αυτή που η Ευρώπη και οι ΗΠΑ στηρίζουν περισσότερο το PKK, στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας είμαστε στην πιο πετυχημένη περίοδο μας» είχε υποστηρίξει ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών.

Ξέρουμε ονομαστικά έναν-έναν αυτούς που μετέφερε το ΡΚΚ στο Λαύριο

Ο Τούρκος υπουργός είχε ισχυριστεί ακόμη ότι διαβίβασαν αυτή την εικόνα στην ελληνική κυβέρνηση. «Ξέρουμε ονομαστικά έναν-έναν αυτούς που μετέφερε το ΡΚΚ στο Λαύριο και ονομαστικά έναν- έναν τους τρομοκράτες που από το Λαύριο θα μεταφέρει στο βόρειο Ιράκ, πιο σωστά αυτούς που θέλει να κάνει τρομοκράτες τους ξέρουμε ονομαστικά έναν -έναν», υποστήριξε.
Όπως είπε, «εάν δεν είχαν ενεργοποιήσει το στρατόπεδο του Λαυρίου, η συμμετοχή φέτος στην τρομοκρατική οργάνωση θα ήταν μικρότερη».