Skip to main content

Η Ελλάδα απειλείται τώρα από το άρθρο 104 παράγραφος 11

Εκτός από την επιτήρηση υπάρχουν και τα πρόστιμα..Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, o υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του EcoFin, κινδυνεύει να βρεθεί
Ακόμα και με το ενδεχόμενο της «μετάταξης» της χώρας μας στο άρθρο 104 παράγραφο 11 της συνθήκης του Μάαστριχτ κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπος ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου κατά τη σημερινή συνεδρίαση του EcoFin. Τι πρακτικά συνεπάγεται αυτό; Μεταξύ άλλων, την επιβολή προστίμων και την περικοπή κοινοτικών πόρων, εφόσον κάτι τέτοιο κριθεί απαραίτητο από την Κομισιόν και το Eurogroup. Ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, ο οποίος ρωτήθηκε χθες σχετικά, δεν απέκλεισε κι αυτή την προοπτική, αν και τις απέδωσε ελάχιστες πιθανότητες να εφαρμοσθεί.

Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι η Ελλάδα σήμερα θα «περάσει» στο άρθρο 104 παράγραφος 8 και στα τέλη Ιανουαρίου στην παράγραφο 9 (του ίδιου άρθρου), που συνεπάγεται την αυστηρή - ανά τρίμηνο ή κι ανά μήνα - επιτήρηση της χώρας από τη Eurostat. H προοπτική της παραγράφου 11, που χθες πρωτο-τέθηκε προς συζήτηση αποτελεί μια νέα εξέλιξη την οποία ενδεχομένως θα κληθεί να εξετάσει η κυβέρνηση στο προσεχές μέλλον, αν κι εφόσον κριθεί απαραίτητο ή αναγκασθεί να το πράξει πιεζόμενη από την ΕΕ.