Skip to main content

Η Ελλάδα χάνει 1 δισ. πιθανών επενδύσεων από την Ψηφιακή Σύγκλιση

Κόλαφος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ελληνική διοίκηση που κατάφερε το ακατόρθωτο, να χάνονται εκατομμύρια επενδύσεων από την Ψηφιακή Σύγκλιση.

Η Ελλάδα όχι μόνο βραδυπορεί στην Ψηφιακή Σύγκλιση, αλλά σε έναν τομέα που γίνονται διεθνώς άλματα ανάπτυξης, χάνει επενδυτικές ευκαιρίες, αφού «καταφέραμε» να χάσουμε πιθανές επενδύσεις ύψους 1 δισ. ευρώ στις παρατάσεις της προγραμματικής περιόδου 2007-2013.

Η επιστολή που στάλθηκε από την Sabrine Bourdy, υπεύθυνη της Γ.Δ Περιφερειακής Πολιτικής της Ε.Ε. για Ελλάδα και Κύπρο, προς τη Γ.Γ. Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων, αποτελεί κυριολεκτικώς κόλαφο για την ελληνική διοίκηση.

Η «Ψηφιακή Σύγκλιση»- σύμφωνα με επίσημα στοιχεία στα οποία έχει αναφερθεί και με προηγούμενο δημοσίευμα η Voria.gr - είναι το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα με τις χειρότερες επιδόσεις στο ΕΣΠΑ 2007-2013, όταν η χώρα οπισθοχωρεί σε έναν τομέα που αποτελεί προϋπόθεση για τον εκσυγχρονισμό και την αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης, αλλά και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του ιδιωτικού τομέα.

Όπως η κ. Bourdy σημειώνει «το να μην ενεργοποιεί κεφάλαια 1 δισ. ευρώ, μία χώρα που αγωνίζεται για την υλοποίηση επενδύσεων, είναι απαράδεκτο». Εμείς θα συμπληρώναμε ότι είναι εγκληματικό, όταν η Ελλάδα χάνει συνεχώς έδαφος με αποτέλεσμα, στην ΕΕ των «28», να βρίσκεται στην 26η θέση στο Δείκτη DESI, δηλαδή στο Γενικό Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας & Κοινωνίας.

Η χώρα μας χάνει κονδύλια εξαιτίας της έλλειψης στρατηγικής, σχεδιασμού και έγκαιρης παράδοσης προτάσεων όπως και λόγω της πολυπλοκότητας των διαδικασιών που εφαρμόζουν οι ελληνικές αρχές.

Η Ελλάδα χάνει κονδύλια που αφορούν κρίσιμους τομείς της τεχνολογίας, της πληροφορικής και των επικοινωνιών και τα οποία θα μπορούσαν και θα έπρεπε να αξιοποιηθούν για την ψηφιακή λειτουργία του δημόσιου τομέα αλλά και για το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Όπως σημειώνεται στην επιστολή, η Επιτροπή, από τον Αύγουστο του 2013 είχε εντοπίσει τα συμπτώματα στην προβληματική εξέλιξη του προγράμματος και τα είχε επισημάνει στις ελληνικές αρχές. Τα προβλήματα αυτά, ακόμη δεν έχουν αντιμετωπιστεί.

Τόσα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης, προγράμματα επί προγραμμάτων και ακόμη να ξεμπλέξουμε με τις δαιδαλώδεις διαδικασίες, τις καθυστερήσεις, τον ελλειπή σχεδιασμό, την απώλεια κονδυλίων και, εν τέλει, την απώλεια ευκαιριών για τη δημόσια διοίκηση και την ιδιωτική οικονομία.

Εξ' αιτίας των ανωτέρω, ζητήθηκε από τις ελληνικές αρχές να ελεγχθεί η αποδοτικότητα της «Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε.» και να εγκατασταθεί ενιαίο κέντρο συντονισμού, υπό την εποπτεία μάλιστα του πρωθυπουργού, το οποίο θα είναι υπεύθυνο για τη χάραξη πολιτικής και την παρακολούθηση εφαρμογής της με σκοπό τη μετάβαση του δημοσίου στη ψηφιακή εποχή.

H κ. Bourdy υπογραμμίζει αυτό που κατανοούμε όλοι, κι' όσοι δεν γνωρίζουμε πολλά από Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, ότι δηλαδή οι επενδύσεις σε αυτούς τους τομείς αποτελούν αναγκαία συνθήκη για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, στην Υγεία, τη Δικαιοσύνη, τις Φορολογικές Υπηρεσίες...τις συναλλαγές ιδιωτών και επιχειρήσεων με το δημόσιο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή , που επανειλημμένως είχε επισημάνει τα προβλήματα στο Πρόγραμμα, όπως σημειώνεται, έχει προσλάβει σε αυτή τη φάση δύο εξωτερικούς ειδικούς, για να υποστηρίξουν τις ελληνικές αρχές ώστε να φέρουν σε πέρας τα όσα συμφωνήθηκαν, ειδικά για τις ΤΠΕ, στη νέα περίοδο 2014-2020.!