Skip to main content

«Η Ελλάδα δίνει αρχαιολογικούς θησαυρούς με αντάλλαγμα τα Ελγίνεια»

Μία τέτοια προσφορά ανταλλαγής αρχαίων θησαυρών «θα αποζημίωνε και με το παραπάνω την φαινομενική απώλεια των μαρμάρων», δήλωσε ο Άντριου Τζορτζ

Η Ελλάδα προσφέρει αρχαιολογικά αριστουργήματα, σε αντάλλαγμα για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Independent.

«Η Ελλάδα έχει ζητήσει την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα, των Ελγινείων μαρμάρων», γράφει χαρακτηριστικά η βρετανική εφημερίδα, από το Βρετανικό Μουσείο, ως συμβολική πράξη για την καταπολέμηση των αντιδημοκρατικών δυνάμεων που επιδιώκουν «τη διάλυση της Ευρώπης».

Η ελληνική κυβέρνηση που αποφάσισε να μην προβεί σε νομικές ενέργειες κατά της Βρετανίας πέρυσι, και αντί αυτού θα επαναλάβει τις διπλωματικές προσπάθειες με μια προσφορά τακτικού δανεισμού μερικών από των αριστουργημάτων της Αρχαίας Ελλάδας σε βρετανικά ιδρύματα.

«Τα ελληνικά μουσεία φυλάσσουν εκπληκτικά έργα της αρχαιότητας. Η άφιξη αριστουργημάτων όπως η "χρυσή μάσκα του Αγαμέμνονα" ή το άγαλμα του Δία ή Ποσειδώνα αναμένεται να προκαλέσει το ίδιο ενδιαφέρον που προκάλεσε η πρώτη άφιξη στη Βρετανία του Πήλινου Στρατού, από την Κίνα, στη δεκαετία του 1980», επισημαίνει η Independent.

«Τα μάρμαρα που πήρε ο Λόρδος Έλγιν, πριν από 200 και πλέον χρόνια, όταν η Ελλάδα ήταν μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αντιπροσωπεύουν περίπου το ήμισυ των γλυπτών που κάποτε κοσμούσαν τον ναό του Παρθενώνα. Τα γλυπτά έχουν ευρύτατα αναγνωριστεί ότι ανήκουν στα καλύτερα που έχουν φιλοτεχνηθεί ποτέ», προσθέτει η εφημερίδα.

Η υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας Λυδία Κονιόρδου δήλωσε ότι επιτρέποντας την αποκατάσταση αυτού του μνημείου που αποτελεί θεμέλιο των δυτικών αξιών μεταδίδει το μήνυμα για τη δέσμευση της Ευρώπης στη δημοκρατία, σε μια εποχή που πολλοί πιστεύουν ότι αυτή απειλείται από την άνοδο του εθνικισμού.

«Η επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα θα είναι μια συμβολική πράξη που θα αναδείξει τον αγώνα ενάντια στις δυνάμεις που υπονομεύουν τις αξίες και τα θεμέλια της ευρωπαϊκής υπόθεσης, εναντίον εκείνων που επιδιώκουν τη διάλυση της Ευρώπης. Το μνημείο του Παρθενώνα αντιπροσωπεύει ένα σύμβολο του δυτικού πολιτισμού. Είναι το έμβλημα της δημοκρατίας, του διαλόγου και της ελευθερίας της σκέψης», τόνισε η κ. Κονιόρδου.

Ο Independent επικαλείται δήλωση του Louis Godart, προέδρου της Διεθνούς Ενωσης για την Επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα (IARPS), σύμφωνα με την οποία: «Είναι αδιανόητο ένα τέτοιο μνημείο, το οποίο αντιπροσωπεύει τον αγώνα επιβίωσης της δημοκρατίας, να παραμένει χωρισμένο στα δύο».

«Πρέπει να θυμόμαστε πως ο Παρθενώνας είναι ένα μνημείο που συμβολίζει τη δημοκρατική Ευρώπη, επομένως είναι βασικό να επιστρέψει στην παλαιά του δόξα», προσθέτει ο Γκοντάρ.

Σε επίσημη δήλωσή της η IARPS ανέφερε πως η ελληνική κυβέρνηση «έχει αποφασίσει να επανεκκινήσει και να εντατικοποιήσει τις προσπάθειές της για την επιστροφή των Μαρμάρων».

«Το κεντρικό σημείο της νέας πρότασης της Ελλάδας θα κινείται σε αληθινό πνεύμα συμβιβασμού: η Ελλάδα θα προσφέρει μακροπρόθεσμα δάνεια σπάνιων αρχαιολογικών θησαυρών από ελληνικά μουσεία σε ανταλλαγή των μαρμάρων του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο», αναφέρει η IARPS.

Από πλευράς του ο Andrew George, πρόεδρος της Βρετανικής Ένωσης για την επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα, δήλωσε πως η επιστροφή των μαρμάρων στην Αθήνα, θα βοηθούσε τη φήμη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρώπη, μετά και την απόφαση της χώρας για έξοδο από την Ε.Ε.

«Η Βρετανία δεν έχει τίποτε να χάσει και πολλά να κερδίσει από μία τέτοια συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση», πρόσθεσε.

«Μία τέτοια συμβολική κίνηση αυτού του είδους θα βοηθούσε και στην καταπολέμηση του αυξανόμενου εθνικισμού που κερδίζει έδαφος σε ολόκληρη την Ευρώπη», σημειώνει ο George, ενώ προσθέτει πως μία τέτοια προσφορά ανταλλαγής αρχαίων θησαυρών «θα αποζημίωνε και με το παραπάνω την φαινομενική απώλεια των μαρμάρων».