Skip to main content

Η Ελλάδα επενδύει στη Βουλγαρία

Την τρίτη θέση καταλαμβάνει η Ελλάδα, μεταξύ των μεγαλύτερων ξένων επενδυτών στη Βουλγαρία.
Η Ελλάδα διατήρησε και το 2008 την τρίτη θέση μεταξύ των μεγαλύτερων ξένων επενδυτών στη Βουλγαρία, μετά την Αυστρία και την Ολλανδία, συμμετέχοντας με ποσοστό 8,6% στις συνολικές ΑΞΕ στη χώρα, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της Βουλγαρίας.

Σημειώνεται ότι το ύψος των ελληνικών άμεσων επενδύσεων ανήλθε στα 392,3 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας σημαντική μείωση σε σχέση με το 2007 (801,1 εκατ. ευρώ), ενώ το σύνολο των ελληνικών άμεσων επενδύσεων, σε αξία, που καλύπτει τη χρονική περίοδο 1996 – 2008, διαμορφώθηκε στα 2.856,2 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε το γραφείο οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων της πρεσβείας της Ελλάδας στη Σόφια.

Όπως υπογραμμίζεται, η Βουλγαρία αποτέλεσε έναν από τους πρώτους επενδυτικούς στόχους και προορισμούς τόσο  μικρομεσαίων, όσο και μεγάλων αλλά και πολυεθνικών ελληνικών επιχειρήσεων, των οποίων η σταδιακή ανάπτυξη και επέκταση στην εγχώρια αγορά διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη διαδικασία οικονομικής ανόρθωσης της χώρας.

Ακόμα τονίζεται ότι η επέκταση αυτή επέφερε πολλαπλασιαστικές θετικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία όπως  δυναμική ώθηση στις εξαγωγές, ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας και συμβολή στην ανάδειξη της Ελλάδας σε χώρα εκροής επενδυτικών κεφαλαίων.

Η σημαντική οικονομική παρουσία της Ελλάδας στην Βουλγαρία. όπως επισημαίνεται, αποτυπώνεται στο ύψος των ελληνικών ΑΞΕ που προσεγγίζουν τα 3 δισ. ευρώ, καλύπτοντας ένα ευρύτατο φάσμα οικονομικών δραστηριοτήτων, στη δημιουργία περισσότερων από 100 χιλ. θέσεων εργασίας, στη σημαντική τεχνική βοήθεια προς τη Βουλγαρία και στα έσοδα από τον τουρισμό (η Ελλάδα κατέχει τη δεύτερη θέση, μετά τη Ρουμανία, με 844 χιλ. τουρίστες το 2008) καθώς και τα εμβάσματα των Βούλγαρων εργαζόμενων στην Ελλάδα.