Skip to main content

Η Ελλάδα μέτοχος της κινεζικής «Παγκόσμιας Τράπεζας»!

Η απόφαση της Ελλάδας να δηλώσει «παρών» σε αυτό το μεγαλεπήβολο σχέδιο του Πεκίνου συνιστά από μόνη της μια πολύ εντυπωσιακή κίνηση.

Η πληροφορία έρχεται στη Voria.gr από υψηλά ιστάμενη κυβερνητική πηγή και αναφέρει ότι η Ελλάδα καταθέτει το Σεπτέμβριο αί/τημα για να συμμετάσχει στην «κινεζική» Asian Infrastructure Investment Bank. Πρόκειται για την δική τους «World Bank», που ιδρύουν οι αναπτυσσόμενες χώρες, με βασικό χρηματοδότη, ωστόσο, το Πεκίνο, το οποίο, κατ' αυτόν τον τρόπο θέλει να μπει για τα καλά στη θέση του leader της παγκόσμιας οικονομίας, αντικαθιστώντας παλιούς θεσμούς, με νέους.

Στην πρώτη Γενική Συνέλευση μάλιστα, της νέας τράπεζας, που έγινε πριν λίγες μέρες στην κινεζική πρωτεύουσα, το παρόν, από ελληνικής πλευράς, έδωσε ο κ. Παναγιώτης Ρουμελιώτης, πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και νυν πρόεδρος του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος». Ο κ. Ρουμελιώτης ήταν επικεφαλής αντιπροσωπείας, που βρέθηκε εκεί λίγες μέρες πριν την επίσκεψη Τσίπρα στην Κίνα, με βασικό στόχο να διεκδικήσει και μια θέση στο ΔΣ της.

Η απόφαση της Ελλάδας να δηλώσει «παρών» σε αυτή τη μεγαλεπήβολη κίνηση του Πεκίνου συνιστά από μόνη της μια πολύ εντυπωσιακή κίνηση. Κι αυτό γιατί δεν επιδοκιμάζεται με ...ενθουσιώδη τρόπο από την αμερικανική πλευρά. Δηλαδή, τον άλλο παγκόσμιο πόλο οικονομικής δύναμης. Ωστόσο, όπως μαθαίνει η Voria.gr, πήρε τη μεγάλη απόφαση, όπως επίσης και κάποιες άλλες ευρωπαϊκές χώρες και συγκεκριμένα το Βέλγιο, η Ιρλανδία, η Ρουμανία και η Ουγγαρία.