Skip to main content

«Η Ελλάδα μπορεί να συνεχίσει χωρίς δανεισμό έως τα τέλη Απριλίου»

«Η Ελλάδα μπορεί να συνεχίσει χωρίς δανεισμό έως τα τέλη Απριλίου», δήλωσε χθες ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης.
«Η Ελλάδα μπορεί να συνεχίσει χωρίς δανεισμό έως τα τέλη Απριλίου», δήλωσε χθες ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει ακόμα πότε θα στραφεί στις κεφαλαιαγορές για την αναχρηματοδότηση του χρέους της.

«Έχουμε τη δυνατότητα όπως είμαστε αυτή τη στιγμή να συνεχίσουμε την πορεία μας περίπου μέχρι και το τέλος Απριλίου χωρίς να προσφύγουμε στις αγορές», τόνισε ο υφυπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό την Κυριακή. «Δεν έχουμε λάβει καμία απόφαση για το πότε θα βγούμε στις αγορές για δανεισμό».

Η Ελλάδα έχει ήδη δανειστεί περισσότερα από 15 δισ. ευρώ φέτος μέσω εντόκων γραμματίων, κοινοπρακτικών ομολογιακών εκδόσεων και μιας ιδιωτικής τοποθέτησης, με τις συνολικές δανειακές ανάγκες να εκτιμώνται στα 53,2 δισ. ευρώ για το 2010.

Ο κ. Σαχινίδης ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν ζητά από τους εταίρους της στην Ευρωζώνη χρήματα, αλλά το κατάλληλο μήνυμα προς τις αγορές προκειμένου να μειωθεί το κόστος δανεισμού.

«Εμείς εκείνο το οποίο θέλουμε να δούμε είναι η αποφασιστικότητα από την πλευρά της ευρωζώνης που θα στείλει το κατάλληλο μήνυμα στις αγορές, έτσι ώστε την επόμενη φορά που θα βγει ή τη μεθεπόμενη φορά που θα βγει η Ελλάδα στις διεθνείς κεφαλαιαγορές να δανειστεί, να βρεθεί αντιμέτωπη με επιτόκια που θα τιμολογούν καλύτερα την ελληνική δημοκρατία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως σημείωσε ο υφυπουργός, ένας εφεδρικός μηχανισμός στήριξης θα μπορούσε να είναι μια δεξαμενή χρημάτων, η οποία να έχει δημιουργηθεί από άλλες χώρες της ευρωζώνης, οι οποίες μπορούν να δανείζονται με πολύ χαμηλότερα επιτόκια. Η Ελλάδα θα μπορούσε να στραφεί σε αυτή τη δεξαμενή, εάν οι αγορές δεν μειώσουν τα επιτόκια με τα οποία δανείζουν τη χώρα.

«Εκείνο το οποίο δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή, δεν είναι μηχανισμός ο οποίος θα στηθεί για να βοηθήσει την Ελλάδα. Δεν υπάρχει η πολιτική βούληση», δήλωσε.