Skip to main content

Η Ελλάδα στέλνει μέσα ατομικής προστασίας στη Γαλλία

Η Ελλάδα έστειλε στις γαλλικές αρχές 500.000 γάντια. Πρόκειται για υλικό από το ευρωπαϊκό κοινό αποθεματικό ιατρικού υλικού.

Με τη Γαλλία να βρίσκεται στο επίκεντρο του δεύτερου κύματος πανδημίας στην Ευρώπη και τη χώρα να αντιμετωπίζει αυξημένες ανάγκες σε υγειονομικό υλικό, η Ελλάδα συνδράμει στις προσπάθειες της χώρας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, με την αποστολή μέσων ατομικής προστασίας.

Ειδικότερα, κατόπιν εντολής του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, η Ελλάδα έστειλε στις γαλλικές αρχές 500.000 γάντια. Πρόκειται για υλικό από το ευρωπαϊκό κοινό αποθεματικό ιατρικού υλικού ζωτικής σημασίας για την κάλυψη αναγκών που σχετίζονται με τη διαχείριση της πανδημίας. Η Γαλλία υπέβαλε το σχετικό αίτημα μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας rescEU, για παροχή μέσων ατομικής προστασίας (ιατρικά γάντια).

Σημειώνεται ότι στις 22 Σεπτεμβρίου 2020, ανακοινώθηκε η επίσημη ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα δημιουργίας αποθεματικού κρίσιμου ιατρικού εξοπλισμού, μέσω του οποίου τα κράτη-μέλη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας διασφαλίζουν επαρκή αποθέματα και άμεση διανομή τους, όπου αυτό είναι αναγκαίο.

Τα κοινά αποθέματα του εξοπλισμού διαμοιράζονται προς φύλαξη στα συμμετέχοντα κράτη-μέλη και είναι άμεσα διαθέσιμα κατόπιν σχετικού αιτήματος. Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρηματοδοτεί σε ποσοστό 100% το κόστος αγοράς, φύλαξης και διανομής του υλικού.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αποστέλλει σήμερα μέρος του αποθεματικού αυτού στη Γαλλία, πάντα με γνώμονα την έμπρακτη αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε., η οποία αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για τη θωράκιση των ευρωπαϊκών συστημάτων υγείας και την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας.