Skip to main content

Η Ελλάδα στη 2η θέση των χρηματοδοτήσεων της Παρευξείνιας Τράπεζας

Υπογράφηκε ΜoU μεταξύ ΤΕΑΕΠ και του OFID για συνεργασία σε χώρες της Μαύρης Θάλασσας. Η ΟΛΘ AE υπέβαλε αίτημα για δανειοδότηση από την Παρευξείνια.

Mε την υπογραφή ΜoU για την συνεργασία της Παρευξείνιας Τράπεζας με το Ταμείο Διεθνούς Ανάπτυξης (OFID) του OΠΕΚ, στην περιοχή του Ευξείνου Πόντου, ολοκληρώνεται η θητεία του κ. Ισάν Ουγούρ Ντελικανλί στην προεδρία της ΤΕΑΕΠ, περίοδος στην οποία εκτοξεύτηκαν οι χρηματοδοτήσεις της Τράπεζας προς την Ελλάδα.

Στην τετραετία από τον Ιούλιο του 2014 μέχρι σήμερα, οι εγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις ανήλθαν σε περίπου 530 εκατ ευρώ, όταν στα προηγούμενα 15 χρόνια λειτουργίας της Τράπεζας, ήταν μόλις 252 εκατ ευρώ. Σαν αποτέλεσμα της εντυπωσιακής αυτής αύξησης, η συμμετοχή της Ελλάδας στο συνολικό χαρτοφυλάκιο της ΤΕΑΕΠ, από 4% ανήλθε σε 17%, με αποτέλεσμα η χώρα μας να είναι σήμερα στη 2η θέση των χρηματοδοτήσεων της Τράπεζας, μετά την Τουρκία που βρίσκεται στην 1η θέση.

Μάλιστα όπως τόνισε ο κ. Ντελικανλί, η Τράπεζα κατά τα τέσσερα αυτά έτη έδωσε έμφαση στην ενίσχυση των επενδυτικών σχεδίων ελληνικών εξωστρεφών εταιρειών, ενώ ο πρόεδρος της ΤΕΑΕΠ επιβεβαίωσε ότι η ΟΛΘ A.E. έχει υποβάλει αίτημα για δανειοδότησή της, το οποίο μένει να αξιολογηθεί και να εγκριθεί από το συμβούλιο διευθυντών.

Η ΤΕΑΕΠ, έχει εγκρίνει συνολικά 70 έργα ύψους 1,5 δισ ευρώ, έχοντας μέχρι σήμερα εκταμιεύσει 1,2 δισ ευρώ, αύξηση της τάξης 40% σε σχέση με τους στόχους που είχε θέσει η Τράπεζα.

Ο στόχος για το 2018, είναι η αύξηση του χαρτοφυλακίου στα 1,33 δισ ευρώ, από 1,17 δισ ευρώ που ήταν το τέλος του 2017, στόχος που θα επιτευχθεί εάν στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, εγκριθούν ακόμη πέντε επενδυτικά σχέδια.

Στην τετραετία 2014-2018 η ΤΕΑΕΠ υπέγραψε 14 Μνημόνια Συνεργασίας με οργανισμούς που έχουν ενδιαφέρον για την περιοχή του Ευξείνου Πόντου. Με την υπογραφή του MoU με τον ΟFID, o αριθμός των Μνημονίων Συνεργασίας αυξήθηκε στα 15.

Συνεργασία ΤΕΑΕΠ και OFID

Έχοντας ήδη ολοκληρώσει το πρώτο project στο οποίο από κοινού συμμετείχαν, ένα ιατρικό κέντρο στην Τουρκία, σήμερα, OFID και ΤΕΑΕΠ (ΒSTDB) σφράγισαν επίσημα την συνεργασία τους με την υπογραφή ΜoU. Από πλευράς OFID το Μνημόνιο υπέγραψε ο γενικός διευθυντής του fund κ. Σουλεϊμάν Αλ- Χερμπίς.

Η συνεργασία αυτή αφορά τις χώρες- μέλη του Ευξείνου Πόντου που δεν είναι ευρωπαϊκές, ενώ εξαιρείται και η Ρωσία. Το OFID, που ιδρύθηκε από κράτη - μέλη του OΠΕΚ το 1976, έχει εγκρίνει περισσότερα από 1,3  δισ δολάρια για τη χρηματοδότηση δημόσιων και ιδιωτικών έργων σε επιλέξιμες χώρες της Μαύρης Θάλασσας. Συνολικά οι χρηματοδοτήσεις του OFID έχουν φτάσει τα 22 δισ δολάρια ενώ το Ταμείο έχει παρουσία σε 134 χώρες, αναπτυσσόμενες αλλά και κάποιες πολύ φτωχές.

Όπως είπε ο κ. Αλ- Χερμπίς, το OFID έχει συμβάλλει στην διαμόρφωση της ατζέντας του ΟΗΕ για το 2030, που στοχεύει στην βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη. Το fund ειδικότερα συνέβαλε στη διαμόρφωση του στόχου «17» που αφορά στην αξιοποίηση των ιδιωτικών κεφαλαίων για την ανάπτυξη, καθώς και άλλων στόχων που αφορούν στην χρηματοδότηση βιομηχανικών κλάδων.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο επικεφαλής του OFID δήλωσε ότι το fund επιχορηγεί δράσεις υποστήριξης των εκτοπισμένων σε Συρία, Ιορδανία και Λίβανο, ενώ χρηματοδοτεί προγράμματα για τους Παλαιστινίους που είναι αναγκασμένοι να ζούνε σε camps προσφύγων.

Ιδιαίτερα τόνισε την συμμετοχή του OFID στον στόχο «7» της ατζέντας του ΟΗΕ για το 2030, που αφορά την Ενέργεια για Όλους, πρόγραμμα πολύ σημαντικό καθώς 1,1 δισ ανθρώπων στερούνται ηλεκτρικού ρεύματος.