Skip to main content

Η Ελλάδα θα αναζητήσει έως και 10 δισ. ευρώ από τις αγορές!

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εμφανίζεται αποφασισμένο να εξαντλήσει την εκδοτική δραστηριότητα της χώρας για το 2020.

Αποφασισμένη να εξαντλήσει την εκδοτική δραστηριότητα της χώρας για το 2020 εμφανίζεται η πολιτική ηγεσία του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Και είναι λογικό, αν συνυπολογίσει κανείς τα πολύ χαμηλά επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας από τις διεθνείς αγορές, κάτι που είχε να συμβεί εδώ και πάνω από επτά – οκτώ χρόνια.

Ηδη, τα πρώτα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής είναι εμφανή, Οι πληροφορίες της Voria.gr αναφέρουν ότι ο ΟΔΔΗΧ θα κινηθεί φέτος στο όριο των 8 δισ. ευρώ, γεγονός το οποίο συμμερίζονται και οι ξένοι αναλυτές, που εκτιμούν ότι οι έξοδοι της χώρας στις αγορές θα κινηθούν στο ανώτερο εύρος του στόχου. Μάλιστα, υπάρχει ανοικτό το ενδεχόμενο η Ελλάδα να το σπάσει προς τα πάνω, γεγονός που πρακτικά συνεπάγεται ότι ενδεχομένως να φτάσει ακόμα και στα 9 ή και στα 10 δισ. ευρώ. Η αρχή έγινε με ένα ποσό της τάξης των 2,5 δισ. ευρώ στην τελευταία δεκαπενταετή έκδοση, ενώ η χώρα φλερτάρει πλέον μόνιμα με τις πολύ μεγάλες διάρκειες.

Λογικό, θα μπορούσε κανείς να ισχυρισθεί, ιδιαιτέρως αν λάβει υπόψη του το τρέχον επιτόκιο της δεκαπενταετούς έκδοσης στη δευτερογενή αγορά διαπραγματεύεται ακόμα και κάτω από το 2%. Για παράδειγμα, το ομόλογο που λήγει σε 13 χρόνια από σήμερα (το 2033) έφτασε να έχει απόδοση 1,8% και να βρίσκεται – κι αυτό - κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι ένα επιτόκιο κοντά στο 1.5% είναι απόλυτα εφικτό, ενώ παράλληλα θα αποτελεί και ιστορικό χαμηλό για τόσο μακροπρόθεσμο δανεισμό του ελληνικού Δημοσίου.