Skip to main content

Η Ελλάδα βρήκε την ασπίδα της στα νότια της Κρήτης

Πολύ πιο γρήγορα απ ό,τι αναμενόταν, θα πάνε τελικώς στη Βουλή των Ελλήνων προς κύρωση οι συμβάσεις του δημοσίου με την αμερικανική πολυεθνική

Πολύ πιο γρήγορα απ ό,τι αναμενόταν, θα πάνε τελικώς στη Βουλή των Ελλήνων προς κύρωση οι συμβάσεις του δημοσίου με την αμερικανική πολυεθνική ExxonMobil. Αντικείμενο τους; Οι έρευνες εξόρυξης σε τέσσερα θαλάσσια οικόπεδα νότια της Κρήτης, για τα οποία υπάρχουν βάσιμες υπόνοιες πως κρύβουν καλά κοιτάσματα και σίγουρα αξιοποιήσιμα. Η κυβέρνηση θέλει όλα όσα σχετίζονται με το διαδικαστικό των κυρώσεων να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου, ώστε τον Οκτώβριο η αμερικάνικη εταιρεία να ξεκινήσει τις εργασίες.

Κι αυτό γιατί, κατ’ αυτόν τον τρόπο εκτιμάται ότι η χώρα θα αποκτήσει μια πρόσθετη ασπίδα προστασίας στο νότιο άκρο της, σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία ο τουρκικός παράγοντας δείχνει ιδιαιτέρως «ανήσυχος». Και μάλιστα σε ολόκληρη την ανατολική λεκάνη της Μεσογείου. Υπενθυμίζεται ότι αυτή είναι μια πολιτική που ακολούθησε με πολύ μεγάλη επιτυχία η Κύπρος, η οποία φρόντισε να αναθέσει το πλούσιο οικόπεδο 10 των χωρικών της υδάτων στην ίδια αμερικανική πολυεθνική, γεγονός το οποίο είχε ως αποτέλεσμα, έκτοτε, οι Τούρκοι να μην πλησιάζουν καν σε αυτό.

Κάτι ανάλογο θέλει να κάνει τώρα και η ελληνική πλευρά, η οποία φρόντισε στην ίδια κοινοπραξία που θα αναλάβει τις έρευνες στην Κρήτη να προστεθεί και η γαλλική Total. Και αυτή λειτουργεί ως ένα είδος ασπίδας, όπως έχει διδάξει η εμπειρία της Κύπρου, εν αντιθέσει με την ιταλική ΕΝΙ, την οποία η Αγκυρα δεν δείχνει να υπολογίζει ιδιαιτέρως.