Skip to main content

Ακίνητα: Οι Έλληνες του εξωτερικού επιστρέφουν επενδυτικά στη Θεσσαλονίκη

Αναζητούν παλιά μεγάλα ακίνητα, κτήρια, καταστήματα - Σε ποιες περιοχές και πόσα χρήματα είναι διατεθειμένοι να καταβάλουν.

Μπορεί η μόνιμη επιστροφή τους στα πάτρια εδάφη, λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων αλλά και της καθημερινότητάς τους, να μην είναι εφικτή, ωστόσο η επενδυτική επιστροφή στη Θεσσαλονίκη, για κάποιους Έλληνες του εξωτερικού έχει ξεκινήσει, δημιουργώντας σταδιακά μια νέα τάση.

Ο λόγος για νέους σχετικά σε ηλικία βορειοελλαδίτες και Θεσσαλονικείς που έφυγαν κατά κύριο λόγο την περίοδο της κρίσης από την πόλη τους προκειμένου να εργαστούν στο εξωτερικό και τώρα αρχίζουν να αναζητούν επενδυτικές ευκαιρίες, που εν μέσω κορωνοϊού, είναι ευκολότερο να ανακαλυφθούν.

Η αναζήτησή τους αφορά από καταστήματα, μεγάλα διαμερίσματα έως και κτήρια, η τιμή των οποίων ανά τμ δεν ξεπερνά τα 700 ευρώ, ποσό που φαίνεται να βάζουν ως... ταβάνι στις περισσότερες περιπτώσεις και οι Ισραηλινοί που συνεχίζουν να επιδίδονται με αξιώσεις στο «κυνήγι» των επενδύσεων στη Θεσσαλονίκη.

«Η ζήτηση από Έλληνες του εξωτερικού ξεκίνησε από πέρυσι το Νοέμβριο. Όσοι έχουν τη δυνατότητα έρχονται βλέπουν το ακίνητο, που τους ενδιαφέρει και το παίρνουν» τονίζει μιλώντας στη Voria.gr ο συνιδρυτής της Parthenon Real Estate, πιστοποιημένος εκτιμητής ακίνητης περιουσίας Κώστας Γεωργάκος εκτιμώντας πως η κινητικότητα αυτή θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα και ειδικά μετά την άρση των περιορισμών λόγω κορωνοϊού.

Η ζήτηση αφορά ακίνητα που βρίσκονται ως επί το πλείστον στο κέντρο αλλά και ανατολικότερα όπως πχ. στην περιοχή της Τούμπας. Στόχος των Βορειοελλαδιτών επενδυτών είναι η μετατροπή των ακινήτων σε μικρά σύγχρονα διαμερίσματα που θα μισθωθούν ως φοιτητικές κατοικίες, ή σαν Airbnb, τα οποία εκτιμάται πως θα ξαναβρούν τον βηματισμό τους όταν οι διακοπές επανέλθουν στη ζωή μας. Μάλιστα η διάθεση για ταξίδια, όταν οι πολίτες της Ελλάδας και άλλων χωρών αισθανθούν υγειονομικά ασφαλείς, εκτιμάται πως θα χτυπήσει κόκκινο.

Ζήτηση και από Κύπριους επενδυτές

Στο παιχνίδι της αναζήτησής επενδυτικών ευκαιριών, εσχάτως, έχουν μπει και οι Κύπριοι, το 90% των οποίων αναζητά, όπως λέει ο κ. Γεωργάκος, ακίνητα από την Ίωνος Δραγούμη με κατεύθυνση προς την Πολυτεχνείου. Η ζήτηση προέρχεται τόσο από ιδιώτες, όσο και από εταιρείες που έχουν βάλει στο μικροσκόπιο τους τη Θεσσαλονίκη, που τα τελευταία χρόνια και πριν την έναρξη της περιπέτειας που έχει προκαλέσει παγκοσμίως η πανδημία, είχε μπει στον επενδυτικό και τουριστικό χάρτη δυναμικά.

Την ίδια ώρα, η ζήτηση από Ισραηλινούς δεν σταματά καθώς πέρα από τους όποιους συναισθηματικούς δεσμούς έχουν κάποιοι εξ αυτών (πχ συγγενείς που ζούσαν στη Θεσσαλονίκη) θεωρούν την πόλη ως έναν σημαντικό επενδυτικό προορισμό, όπου εξακολουθούν να υπάρχουν ακίνητα προς πώλησης σε καλές τιμές. Οι Ισραηλινοί επενδύουν είτε στην κατασκευή ξενοδοχείων και Airbnb είτε μετά την ανακαίνιση των ακινήτων τα μεταπουλούν σε ομοεθνείς τους. Οι συνήθεις τιμές πώλησης ανά τμ μετά την ανακαίνιση είναι από 1.700 έως 2.000 ευρώ.