Skip to main content

Οι ελληνικές «καμπύλες» είναι επικίνδυνες για την οικονομία

Η Fitch προειδοποίησε πως η καθυστέρηση που σημειώνεται στην ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την οικονομική ανάκαμψη

Η καμπύλη των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων παραμένει αρνητική: τα πιο βραχυπρόθεσμα ομόλογα έχουν σημαντικά υψηλότερες αποδόσεις, και χαμηλότερες τιμές, από τα πιο μακροπρόθεσμα. Η αγορά δηλαδή εξακολουθεί να προεξοφλεί αυξημένα ρίσκα για την Ελλάδα βραχυπρόθεσμα.

Η Fitch Ratings προειδοποίησε πως η καθυστέρηση που σημειώνεται στην ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την οικονομική ανάκαμψη της χώρας είτε από ένα πλήγμα στην εμπιστοσύνη είτε από τη συσσώρευση οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει να διακρατά ρευστότητα. Κι αυτό, όπως είναι φυσικό, έχει τον αντίκτυπο του και στην αγορά των τίτλων του ελληνκού δημοσίου, που είναι από τις πιο ρηχές, διεθνώς.

Αλλωστε, για αυτόν τον λόγο, οι περισσότεροι εκ των συμμετεχόντων στη διαπραγμάτευση των ελληνικών κρατικών ομολόγων γνωρίζουν πως η τιμολόγησή τους μπορεί να είναι «μαγική εικόνα», αφού λόγω του πολύ μικρού όγκου των εν κυκλοφορία χρεογράφων κανείς δεν μπορεί να πουλήσει μεγάλες θέσεις χωρίς να προκαλέσει σοκ στην αγορά. Είτε προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω. Κι αυτό, όσοι γνωρίζουν καλά τα μυστικά της, μπορούν να το εξακριβώσουν με μια απλή ματιά.