Skip to main content

Η «ελληνική» κρίση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου

Το ζήτημα της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα αναμένεται να απασχολήσει την ερχόμενη εβδομάδα και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο συνέρχεται σε ολομέλεια στο Στρασβούργο από τη Δευτέρα (8-11 Μαρτίου
Το ζήτημα της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα αναμένεται να απασχολήσει την ερχόμενη εβδομάδα και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο συνέρχεται σε ολομέλεια στο Στρασβούργο από τη Δευτέρα (8-11 Μαρτίου).

Ειδικότερα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συζητήσει το ψήφισμα για τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ορίζοντα το 2020 και την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, τη μείωση της γραφειοκρατίας για τις μικρές επιχειρήσεις, καθώς και τις επενδύσεις σε τεχνολογίες με μειωμένες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Τους ευρωβουλευτές θα απασχολήσουν, επίσης, η εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ειδικότερα, την Τετάρτη, 10 Μαρτίου, η Ολομέλεια του Σώματος θα τοποθετηθεί επί ψηφίσματος σχετικά με τα αποτελέσματα της άτυπης Συνόδου Κορυφής με θέμα την οικονομική κρίση, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα στις Βρυξέλλες. Στη Σύνοδο αυτή, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ δεσμεύτηκαν πολιτικά να βοηθήσουν την Ελλάδα να αντεπεξέλθει στην κρίση, εφόσον αυτό καταστεί αναγκαίο και συζήτησαν παράλληλα τη νέα ευρωπαϊκή στρατηγική για την ανάπτυξη και την απασχόληση, γνωστή ως στρατηγική ΕΕ 2020. Τα θέματα αυτά συζητήθηκαν ήδη στη Σύνοδο Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις 24 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες.

Στα άλλα θέματα, που θα απασχολήσουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εντάσσεται η ψηφοφορία για την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς επίσης το θέμα της διευκόλυνσης των μετακινήσεων εντός της ΕΕ για κατόχους ταξιδιωτικής θεώρησης (βίζα) μακράς διαμονής, η αναθεώρηση της οδηγίας για την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών που κλείνουν τις διακοπές τους ως «πακέτο», καθώς και το θέμα της κοινωνικής ένταξης των Ρομά και η βελτίωση της αξιοποίησης των σχετικών κονδυλίων.

Τέλος, σημειώνεται ότι στην έναρξη της Ολομέλειας του Ε.Κ., τη Δευτέρα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Γέρζι Μπούτσεκ, θα προβεί σε δήλωση για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας με θέμα την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών.