Skip to main content

Η ελληνική μικροζυθοποιία καταγγέλλει αδιανόητη επίθεση σε βάρος της

Οι αλλαγές στους συντελεστές του ΕΦΚ, παρά την υποστήριξη που προβλέπει Κοινοτική Οδηγία, προκαλούν την αντίδραση των μικροζυθοποιών.

Οι μικρές ζυθοποιίες απάντησαν στη Βουλή αλλά απαντούν και δια των μέσων μαζικής ενημέρωσης, στην επίθεση που δέχονται με το άρθρο "52" του πολυνομοσχεδίου για την Β' δόση των προαπαιτούμενων.

Και πρόκειται για επίθεση επειδή, αυτό που η κυβέρνηση ονομάζει "ορθολογική λειτουργία των κανόνων του ανταγωνισμού", δεν είναι παρά η τιμωρία όσων τολμηρών επιχειρηματιών κατάφεραν, να δημιουργήσουν, σε διάφορα μέρη της ελληνικής περιφέρειας, την ελληνική μικροζυθοποιία.

Αυτό που κάνει η κυβέρνηση, τροποποιώντας την έκπτωση στο συντελεστή του ΕΦΚ, είναι να απεμπολήσει τη μείωση που δίνει αυτή η ίδια η Ε.Ε. με την Οδηγία 92/83, ακριβώς για να υπάρξει χώρος ώστε να αναπτυχθούν τα μικρά και ανεξάρτητα ζυθοποιία σε ένα κλάδο που κυριαρχούν οι γίγαντες.

Από 1ης Ιανουαρίου 2016 λοιπόν, οι ανεξάρτητες μικροζυθοποιίες, που παράγουν μέχρι 200.000 εκατόλιτρα το χρόνο, περνάνε σε ένα καθεστώς κλιμακούμενου συντελεστή ανάλογο με τις παραγόμενες ποσότητες.

Ειδικότερα, ο μειωμένος συντελεστής αυξάνεται:

-από το 50% στο 55% του ισχύοντος κανονικού συντελεστή για τα ζυθοποιεία με παραγωγή από 15.000-50.000 εκατόλιτρα μπίρας ετησίως,

-από το 50% στο 60% του ισχύοντος κανονικού συντελεστή για τα ζυθοποιεία για παραγωγή κυμαίνεται από 50.000-100.000 εκατόλιτρα ,

-από το 50% στο 75% του ισχύοντος κανονικού συντελεστή για τα ζυθοποιεία με παραγωγή από 100.000 έως 200.000 εκατόλιτρα μπίρας ετησίως.

Οι μικρές ελληνικές ζυθοποιίες, μέσα στη τελευταία δεκαετία, άλλαξαν το τοπίο στην αγορά αν και όλες μαζί έχουν μόλις μερίδιο περίπου 10% της αγοράς. Οι μικροζυθοποιίες αυτές, σήμερα ανέρχονται σε 26 τον αριθμό, ξεκινώντας από τη Θράκη και φτάνοντας ως τη Κρήτη, την Κεφαλλονιά στο Ιόνιο, την Τήνο στις Κυκλάδες, αλλά και σε Σέρρες, Θεσαλία, Εύβοια κ.αλ. Αυτοί λοιπόν οι αποφασιστικοί επιχειρηματίες, έδειξαν ότι στην Ελλάδα μπορούν να παραχθούν ποιοτικές μπύρες, μπύρες διαφορετικές, μπύρες που κερδίζουν βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς.

Επίσης, έδωσαν το κάτι άλλο, το κάτι διαφορετικό στην καλλιέργεια κουλτούρας γύρω από τη μπύρα, έδειξαν πιο καθαρά ότι η μπύρα δεν είναι ένα είδος δροσιστικού για το καλοκαίρι, ούτε μια "συμβιβαστική" φθηνή λύση για το ποτό της ημέρας. Οι μικροζυθοποιίες, παρά τα υψηλότερα κόστη και τις δυσκολίες διείσδυσης στην αγορά, βοήθησαν και τους ¨μεγάλους¨ να αλλάξουν ύφος και να "διορθώσουν¨ το μείγμα των προϊόντων τους, να τα κάνουν πιο ....ψαγμένα.

Οι μικροζυθοποιοί λοιπόν απαντούν σε αυτό που συνιστά κίνδυνο για την επιβίωσή τους.

"Η αύξηση στους συντελεστές του ΕΦΚ, θίγει όλες τις ελληνικές μικροζυθοποιίες, παρότι οι περισσότερες παράγουν πολύ περιορισμένες ποσότητες και κάτω από 15.000 εκατόλιτρα. Ναί, οι δύο εταιρείες που δέχονται το πλήγμα τώρα, είναι η Ζυθοποιία Μακεδονίας - Θράκης ΑΕ και η ΕΖΑ της Αταλάντης, ωστόσο θίγει όλες γιατί τους στερεί τη δυνατότητα να αναπτυχθούν", τόνισε ο Αλέξανδρος Κουρής, δημιουργός της Τηνιακής βραβευμένης "Νήσου", συμπληρώνοντας:

"Eίναι τραγική και ανεξήγητη η απεμπόλιση από πλευράς της Ελλάδας, ενός κινήτρου που έδωσε η Ευρώπη, για τις ανεξάρτητες μικροζυθοποιίες. Αντί να τονωθεί η τοπική αγορά, η ανάπτυξη στην περιφέρεια, η κυβέρνηση νομοθετεί όχι υπέρ του εξορθολογισμού των κανόνων του ανταγωνισμού, όπως διατυπώνεται, αλλά υπέρ των ολιγοπωλίων".

Να σημειωθεί ότι σήμερα, 9 στις 10 μπύρες που καταναλώνονται στην Ελλάδα, είτε παράγονται από πολυεθνικές, είτε εισάγοντα. Πιο συγκεκριμένα, το 80% της αγοράς έχουν οι δύο μεγάλοι ( ζυθοποιίες "Αθηναϊκή" και "Ολυμπιακή"), περίπου 8% οι εισαγόμενες και το υπόλοιπο 12% έχουν οι μπύρες που παράγονται από ελληνικών συμφερόντων μικρές, ανεξάρτητες ζυθοποιίες.

Όπως είπε ο κ. Κουρής, μία μικρή ζυθοποιία της περιφέρειας έχει ως και 50% μεγαλύτερο κόστος παραγωγής από τους δύο μεγάλους της ελληνικής αγοράς, τις ζυθοποιίες "Αθηναϊκή" και "Ολυμπιακή". Κι αυτή η μεγάλη διαφορά στο κόστος οφείλεται και σε εξωτερικούς παράγοντες, όπως η μεγάλη διαφορά στο μεταφορικό κόστος, όπως συμβαίνει για τους παραγωγούς στα νησιά.

Οι μικροζυθοποιίες μπόρεσαν να σταθούν εμπορικά στην αγορά, λόγω του μειωμένου συντελεστή στον ΕΦΚ, κίνητρο και στήριγμα που χάνουν πλέον παρότι συνεχίζουν να το χρειάζονται αφού η μεγαλύτερη μικροζυθοποιία, η Ζυθοποιία Μακεδονίας - Θράκης, είναι 14 φορές μικρότερη από την πρώτη σε μέγεθος του κλάδου, την "Αθηναϊκή".

Σήμερα, αυτό το πάθος και το πείσμα, παρά τις δυσκολίες, έχει δώσει από ενδιαφέροντα ως εξαιρετικά αποτελέσματα στο ποτήρι. Αυτή η επιτυχία, ανεξήγητα, χωρίς να υπάρχει απαίτηση στο πλαίσιο του μνημονίου και για έσοδα μόλις 3,4 εκατ. ευρώ το 2016, κινδυνεύει να ανατραπεί.

Στη κυβερνητική πρόταση απάντησε στη Βουλή, εκπροσωπώντας το Σύνδεσμο Μικρών Ανεξάρτητων Ζυθοποιών Ελλάδος (ΣΜΑΖΕ), ο πρόεδρος της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης ΑΕ, Δημήτρης Πολιτόπουλος, ένας πρωτοπόρος της ελληνικής μικροζυθοποιίας.

Το συγκεκριμένο μέτρο δεν το πρότειναν οι δανειστές, δεν περιλαμβάνεται στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, συνεπώς, διερωτήθηκε ο κ. Πολιτόπουλος, για ποιό λόγο συμπεριλήφθηκε το άρθρο "52" στο πολυνομοσχέδιο και τι εξυπηρετεί.

Την τροποποίηση που εισάγει το "52", σχολίασε καυστικά και η ΕΖΑ με ανακοίνωσή της, στην οποία επισημαίνει ότι «με την προτεινόμενη ρύθμιση μειώνεται δραματικά το αναπτυξιακό κίνητρο για τα ελληνικά ζυθοποιία, σε αντίθεση με όσα αναφέρει η αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου - και αυτό θα οδηγήσει σε περιορισμό της ελληνικής επιχειρηματικότητας και ενίσχυση της δεσπόζουσας θέσης των δύο πολυεθνικών μονοπωλίων μπύρας στην Ελλάδα».

Με την αύξηση στους συντελεστές του ΕΦΚ θίγονται κυρίως οι δύο "μεγάλοι" μικροζυθοποιοί της χώρας, η Ζυθοποιία Μακεδονίας - Θράκης και η ΕΖΑ και δευτερευόντως οι ροδίτικες VAP και Magnus - Παπαδημητρίου.