Skip to main content

Η ελληνική μουσειακή τεχνογνωσία ταξιδεύει στο Αμπού Ντάμπι

Η υπουργός των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ζήτησε επίσης τη συνεργασία της κ. Μενδώνη για την πραγματοποίηση αρχαιολογικής έκθεσης στην EXPO 2020.

Την ανάπτυξη εκτεταμένης διακρατικής συνεργασίας στους τομείς της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και του Σύγχρονου Πολιτισμού συζήτησαν σε τηλεδιάσκεψη, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και η ομόλoγή της στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα Noura Al Kaabi.

Οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού στις πολιτιστικές και δημιουργικές βιομηχανίες των δύο χωρών, τα άμεσα μέτρα που ελήφθησαν για την άμεση αντιμετώπισή τους  καθώς  και τις νέες συνθήκες που ανέδειξαν  τη χρήση των ψηφιακών μέσων και το σημαντικό ρόλο  τους  για τον Πολιτισμό της επόμενης μέρας  ήταν ανάμεσα στα  θέματα τα οποία ετέθησαν στη συζήτηση.

Η  κ. Λίνα Μενδώνη υπογράμμισε ότι «η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, θα αποδώσει σύντομα. Έχουμε φιλικές και ανοιχτές σχέσεις, οι οποίες προδιαγράφουν και το θετικό αποτέλεσμα». Από την πλευρά της, η Υπουργός των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων τόνισε ότι «η συνεργασία μας είναι ιδιαίτερα θετική. Εκτιμώ το πάθος σας και τη γνώση που έχετε για τη διαμόρφωση του τοπίου του Πολιτισμού στην Ελλάδα».

Η κ. Al Kaabi ζήτησε από την κ. Μενδώνη να βοηθήσει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σε θέματα τεχνογνωσίας στην δημιουργία μουσειακών και ψηφιακών εκθέσεων αλλά και στον τρόπο  τεκμηρίωσης  που σχετίζονται με την  Αρχαιολογία και την Πολιτιστική Κληρονομιά. Η Υπουργός των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ζήτησε επίσης τη συνεργασία της κ. Μενδώνη για την πραγματοποίηση αρχαιολογικής έκθεσης, κατά τη διάρκεια της EXPO 2020, τα εγκαίνια της οποίας έχουν αναβληθεί για τον Οκτώβριο του 2021 εξαιτίας της πανδημίας. Ο τρίτος τομέας, για τον οποίο η κ. Al Kaabi ζήτησε τη συνεργασία του ΥΠΠΟΑ, αφορά στη μέθοδο συλλογής στατιστικών δεδομένων για την καταγραφή των επαγγελματιών του Πολιτισμού.

Όπως είπε η κ. Μενδώνη, «το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού μπορεί να συνεργαστεί με το Υπουργείο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και να σχεδιάσει, σε σύντομο χρονικό διάστημα μια σειρά σεμιναριακών μαθημάτων για επαγγελματίες του Πολιτισμού. Σε αυτά τα μαθήματα και σε επιπλέον σεμινάρια να συζητηθεί πώς οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού προστατεύουν και διαχειρίζονται το πολιτιστικό απόθεμα της χώρας. Η σειρά μαθημάτων και σεμιναρίων», συμπλήρωσε η κ. Μενδώνη, «μπορεί να συνοδευτεί από μία ψηφιακή έκθεση, η οποία θα αποτελέσει μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος».

Σε ό,τι αφορά την EXPO, η κ. Μενδώνη διευκρίνισε ότι το ΥΠΠΟΑ μπορεί να παραχωρήσει ακριβή αντίγραφα υψηλής ποιότητας προκειμένου αυτά να εκτεθούν στον χώρο της έκθεσης, ενώ θα υπάρξει στενή συνεργασία για την πραγματοποίηση αρχαιολογικής  έκθεσης στο Λούβρο του Άμπου Ντάμπι. Η κ. Μενδώνη σημείωσε ότι είναι σημαντική η συνέκθεση έργων του σύγχρονου πολιτισμού για να  προσελκύονται  οι  νέες γενιές στα Μουσεία.   «Στο μεσοδιάστημα»,  είπε, «σχεδιάζοντας δράσεις μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας εμπλουτίζουμε τις εμπειρίες τους που είναι κοντά στην τεχνολογία με την οποία είναι  εξοικειωμένες οι νεότερες γενιές».

 Προγραμματίζεται  νέα τηλεδιάσκεψη των δύο πλευρών, με ζητήματα που αφορούν στον σύγχρονο πολιτισμό και  στην προώθηση  Ελλήνων καλλιτεχνών.