Skip to main content

Η ελληνική στρατηγική στην κρίσιμη αποψινή μάχη

Κρυμμένη πίσω από το ισπανικό ζήτημα, που αναμένεται ότι θα απασχολήσει σήμερα τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται να εκμεταλλευτεί όλες τις ευκαιρίες που τυχόν θα της πα
Κρυμμένη πίσω από το ισπανικό ζήτημα, που αναμένεται ότι θα απασχολήσει σήμερα τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται να εκμεταλλευτεί όλες τις ευκαιρίες που τυχόν θα της παρουσιασθούν κατά τις επόμενες κρίσιμες ώρες.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι, αν οι Βρυξέλλες αποφασίσουν να εντάξουν και τη Μαδρίτη στο καθεστώς του Ταμείου Διάσωσης της Ευρωπαϊκής Οικονομίας, των 750 δις ευρώ, τότε θα επιχειρήσουν να το κάνουν με τον ευνοϊκότερο δυνατό τρόπο, από πλευράς λήψης μέτρων. Εν προκειμένω, δηλαδή, το Μνημόνιο που θα υπογραφεί εκεί θα απέχει παρασάγγας, ως προς το περιεχόμενό του, από το ελληνικό. Εκεί ακριβώς εστιάζεται το ενδιαφέρον της Αθήνας.

Αν όντως κάτι τέτοιο συμβεί στην πραγματικότητα, τότε το πρώτο πράγμα που θα κάνει θα είναι να εκδηλώσει τη δυσαρέσκειά της και το δεύτερο να επιδιώξει να χαλαρώσει λιγάκι τους όρους του σκληρού ελληνικού μνημονίου. Αλλιώς, θα θέσει θέμα δύο μέτρων και δύο σταθμών, ως προς την αντιμετώπιση του ίδιου προβλήματος. Βεβαίως, η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει ότι το αντεπίχειρημα των Κοινοτικών θα είναι ισχυρό. Ως γνωστόν, το ελληνικό πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο.

Αυτό, όμως δεν θα εμποδίσει την Αθήνα να θέσει μαξιμαλιστικούς στόχους κι ό,τι πετύχει, πέτυχε...