Skip to main content

Η φθήνια του πολιτικού λόγου και τα θετικά μέτρα για τα πανεπιστήμια

Αν δεν ξέρουν το θέμα που διαπραγματεύονται οι πολιτικοί, γιατί να υποφέρω ακούγοντας αμπελοφιλοσοφίες, αντί για τον μεστό και άμεσο προφορικό λόγο;

Πόση φτήνια παρατηρείται στον πολιτικό λόγο, όταν παρακολουθείς υπουργούς και βουλευτές να διαβάζουν την ομιλία τους, που τους έγραψαν συνήθως οι λογογράφοι.

Πότε θα επανέλθει σε ισχύ εκείνος ο κανονισμός που επέτρεπε χρήση μόνον κάποιων σημειώσεων, βοηθητικών του προφορικού λόγου;

Αν δεν ξέρουν το θέμα που διαπραγματεύονται οι πολιτικοί, γιατί να υποφέρω εγώ ακούγοντας αμπελοφιλοσοφίες, αντί για τον μεστό και άμεσο προφορικό λόγο;

Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ σε συνέντευξή του στην ελληνική τηλεόραση Άλφα, αναφερόμενος στις προηγούμενες κυβερνήσεις και στην πολιτική που ακολουθήθηκε στα Σκόπια κατά το παρελθόν, είπε χαρακτηριστικά:

«Προσπαθώντας να αλλάξουν ολόκληρη την ιστορία με την παρουσίαση της παγκόσμιας ιστορίας, τη Βαλκανική και την ξένη ιστορία ως δική μας, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη ότι αυτό επηρεάζει τους γείτονες, προέκυψε μια κατάσταση στην οποία με όλους τους γείτονες μας βρισκόμαστε σε σύγκρουση», είπε ο Ζάεφ.

Η κα. Τελιγιορίδου, βουλευτής της Αριστεράς, προειδοποίησε αυστηρά την κυβέρνηση Μητσοτάκη να μη ξεκινήσει "ανατολίτικα παζάρια" με τον Ταγίπ Ερντογάν για συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο εις βάρος της εθνικής κυριαρχίας της χώρας μας».

Δεν ξέρω πώς να χαρακτηρίσω την επιθετική, έως και λαϊκίστικη, στάση της κας. Τελιγιορίδου, η οποία δεν έχει ακούσει ότι την συνεκμετάλλευση με τους Τούρκους την ανήγγειλαν εμμέσως οι σύντροφοί της Κοτζιάς και Κατρούγκαλος; Ούτε την φράση του Κοτζιά άκουσε "να μη είμαστε μοναχοφάηδες"; Πού βρισκόταν; Πώς και η πατριωτική της ευαισθησία εκδηλώθηκε τόσο αργά;

Σημειώνω δύο στοιχεία μόνον από τις δηλώσεις της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως: Πρώτον, Θα τεθεί ελάχιστη βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ, ώστε να εκλείψει το απαράδεκτο για πολιτισμένο κράτος καθεστώς, να εισάγονται σε σχολές σπουδαστές με βαθμό ακόμη και 2.

Θετικό μέτρο είναι επίσης να ορίζουν τα Πανεπιστήμια τον ετήσιο αριθμό των εισακτέων, ανάλογα με τη δυνατότητά τους να παρέχουν σωστή εκπαίδευση, αλλά -προσθέτω- και με συνεργασία των επαγγελματικών σωματείων, ώστε ο αριθμός των εισακτέων και κάποτε πτυχιούχων, να ορίζεται αναλόγως των αναγκών των επαγγελματικών κλάδων, ώστε να μη έχουμε πτυχιούχους ντελιβεράδες.

Η παραίτηση του Ράμους Χαραντινάι την Παρασκευή, από την πρωθυπουργία του Κοσσυφοπεδίου, οδηγεί τον Πρόεδρο, Χάσιμ Θάτσι, να διαλύσει τη Bουλή και να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές για τις 8 Σεπτεμβρίου, αφού τα κόμματα δεν μπορούν να συνεννοηθούν για σχηματισμό νέας πολυκομματικής κυβέρνησης.

Δύο, αντίθετα μεταξύ τους, είναι τα ενδεχόμενα που μπορούν να συμβούν. Είτε ο Χαραντινάι θα εξεταστεί αρχικώς ως μάρτυρας, οπότε θα επιστρέψει ως θριαμβευτής μετά τις εθνολαϊκιστές δηλώσεις του [«θα προσέλθω στο Δικαστήριο ως Αλβανός πολεμιστής»], και στις επόμενες εκλογές θα υπερτερήσει των άλλων, είτε θα του απαγγελθούν κατηγορίες, και θα τον χάσει για αρκετά χρόνια η πολιτική σκηνή του Κοσόβου.

 Έγραψα προχθές, ότι δεν αποκλείω την περίπτωση, να του τράβηξε το χαλί η Δύση, για να απαλλαχτεί από το σοβαρότερο εμπόδιο της ανταλλαγής εδαφών μεταξύ Σερβίας-Κοσόβου.