Skip to main content

Εντυπωσιακή συμμετοχή στο πρώτο διαδικτυακό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ

Τι δηλώνει στη Voria.gr η γενική διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Ελίζ Ζαλαντό, για την πρωτόγνωρη αυτή εμπειρία.

Το πρώτο διαδικτυακό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης στην ιστορία του θεσμού έριξε χθες αυλαία με έναν εντυπωσιακό αριθμό θεατών που έμειναν πιστοί σε αυτό και το παρακολούθησαν όχι από τις κινηματογραφικές του αίθουσες αυτή τη φορά αλλά από τους υπολογιστές των σπιτιών τους.

Η γενναία επιλογή της μεταφοράς της διοργάνωσης στο διαδίκτυο εν μέσω μιας πρωτόγνωρης πανδημίας κατάφερε όχι μόνο να «σώσει» το φετινό φεστιβάλ αλλά και να φέρει στις οθόνες μας τα διαλεγμένα με αγάπη και φροντίδα ντοκιμαντέρ από όλο τον κόσμο. Οι σινεφίλ αντάμειψαν τη συνέπεια αυτή. «Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν εντυπωσιακή. Μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης 28/5, 80.000 εισιτήρια διατέθηκαν δωρεάν ενώ 149 ταινίες έγιναν sold out», δηλώνει στη Voria.gr η γενική διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Ελίζ Ζαλαντό. Όπως αναφέρει, παρότι ο κόσμος έλεγε ότι του λείπει η κινηματογραφική αίθουσα, που είναι άλλωστε και ο φυσικός χώρος του Φεστιβάλ, παρακολούθησε και τα 210 ντοκιμαντέρ της διοργάνωσης με ενθουσιασμό.

Για την ίδια την κ. Ζαλαντό η φετινή εμπειρία ήταν πρωτόγνωρη. «Γνωρίζουμε καλά πώς να κάνουμε ένα φεστιβάλ σε φυσικούς χώρους, ωστόσο μια διαδικτυακή διοργάνωση έχει εντελώς διαφορετικές απαιτήσεις. Για δύο μήνες προσαρμοστήκαμε στα νέα δεδομένα και με μεγάλη προσπάθεια καταφέραμε να μεταφέρουμε το Φεστιβάλ στο διαδίκτυο». Όπως αποκαλύπτει η κ. Ζαλαντό, για να γίνει η μεταφορά αυτή χρειάστηκε όλοι οι άνθρωποι του φεστιβάλ να αναπροσαρμόσουν τον τρόπο εργασίας τους. «Είχαμε να αντιμετωπίσουμε πολλές νέες προκλήσεις και όχι μόνο μία. Από το τεχνικό κομμάτι, και πώς μέσα σε δύο μήνες θα στηθεί κάτι το οποίο θα λειτουργεί άψογα και θα σέβεται τους δημιουργούς και το έργο τους, μέχρι το να προσελκύσουμε με νέους τρόπους το κοινό, όχι πια στις αίθουσες, αλλά στις οθόνες του υπολογιστή τους», λέει χαρακτηριστικά.

Οι πιο έντονες στιγμές που της έμειναν από την τόσο διαφορετική αυτή διοργάνωση ήταν οι ανοιχτές συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν μέσα από το κανάλι YouTube του Φεστιβάλ. «Εκεί το κοινό συμμετείχε ενεργά με ερωτήσεις, τοποθετήσεις ενώ ταυτόχρονα μας ενθάρρυναν στην προσπάθεια που κάναμε με πολύ ζεστό τρόπο», θυμάται.

Ευχή όλων τώρα είναι, όπως είναι, να ξανασυναντηθούμε στις αίθουσες και να είμαστε ασφαλείς.

Στον συγκινητικό απολογισμό του Φεστιβάλ, αναφέρεται:

«Με το 22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ολοκληρώνεται ένας κύκλος δράσεων που πραγματοποιήθηκε κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Η στήριξη όλωνσας, θεατών και ανθρώπων του κινηματογραφικού χώρου ήταν συγκινητική και πολύτιμη. Τους τελευταίους δύο μήνες σταθήκατε πλάι μας και αγκαλιάσατε τις ενέργειες που στόχο είχαν να μας κρατήσουν συντροφιά στη δύσκολη αυτή περίοδο:

- Το πρότζεκτ Χώροι που έδωσε τη δυνατότητα σε 22 αγαπημένους έλληνες και ξένους σκηνοθέτες να γυρίσουν μία ολιγόλεπτη ταινία στο σπίτι τους.
- Το Meet the future που έκανε διαθέσιμες, δωρεάν στο κοινό, μικρού μήκους ταινίες που υπογράφουν οι σκηνοθέτες οι οποίοι συμμετείχαν στην ενότητα «Meet the Future» του 60ού Φεστιβάλ.
- Τα masterclass και τις ανοιχτές συζητήσεις που απογειώθηκαν με τη θερμή συμμετοχή του κοινού.
- Την εφαρμογή για κινητά και τάμπλετ του Φεστιβάλ ThessFest που ήδη χρησιμοποιείται από όλους τους φίλους του Φεστιβάλ.
- Τους διαγωνισμούς για παιδιά, εφήβους και νέους μέσα από τους οποίους αναδείχθηκαν ταλέντα για τα οποία ελπίζουμε να μιλάμε αύριο.
- Τις ελληνικές ταινίες μυθοπλασίας και τις παιδικές ταινίες από το 60ό ΦΚΘ που έγιναν sold out.
- Τις συνεργασίες που πραγματοποιήσαμε με φορείς της Θεσσαλονίκης

Τις παραπάνω ενέργειες παρακολούθησαν περισσότεροι από 150.000 άνθρωποι, ενώ μέσα σε μια περίοδο παγκόσμιου εγκλεισμού, μερικά από τα μεγαλύτερα ΜΜΕ του κόσμου ασχολήθηκαν με το Φεστιβάλ και προέβαλαν την πόλη της Θεσσαλονίκης». 

Τα λέμε λοιπόν του χρόνου, στις αίθουσες!