Skip to main content

Οι έμποροι προσμένουν το φετινό Πάσχα

Το Πάσχα μπορεί να μην συγκρίνεται με τα Χριστούγεννα σε ό,τι αφορά τα έσοδα, ωστόσο ο τζίρος των Γερμανών εμπόρων αυξάνεται αισθητά

Τα ράφια των γερμανικών σούπερ μάρκετ έχουν γεμίσει με σπεσιαλιτέ κάθε είδους ενόψει των γιορτών του Πάσχα. Ακόμη και οι αλυσίδες των γερμανικών discounter, όπως τα Lild και Aldi, εκμεταλλεύονται αυτή την ευκαιρία για να δείξουν ότι δεν ειδικεύονται μόνο στο «φθηνό». «Το Πάσχα δεν είναι μεν τα νέα Χριστούγεννα, αλλά δίνει σημαντική ώθηση στο εμπόριο», εξηγεί ο ειδικός στο πεδίο των εμπορικών συναλλαγών Βόλφγκανγκ Άντλβαρτ από την εταιρεία έρευνας αγοράς GfK. Σύμφωνα με τον ίδιο, η πασχαλινή περίοδος είναι μια από τις πιο δυναμικές του χρόνου σε ό,τι αφορά την εμπορική κίνηση. Φυσικά, οι έμποροι προσπαθούν να αξιοποιήσουν την περίοδο αυτή με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

«Το Lidl έχει δύο φορές τον χρόνο εκπτώσεις σε προϊόντα γκουρμέ: Τα Χριστούγεννα και το Πάσχα», επισημαίνει ο Άντλβαρτ. Και ο μεγάλος ανταγωνιστής του, το Aldi, προσπαθεί να προσελκύσει πελάτες διαφημίζοντας ιρλανδικές μπριζόλες και αρνίσια φιλέτα από τη Νέα Ζηλανδία. «Σκοπός είναι να κρατήσουν τους πελάτες που δεν έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν πολυτελή προϊόντα και να αποτρέψουν το ενδεχόμενο να στραφούν αλλού για τα ψώνια των γιορτών. Βεβαίως ελπίζουν να απευθυνθούν και στον πελάτη που δεν συνηθίζει να ψωνίζει από εκπτωτικά σούπερ μάρκετ», εκτιμά ο Γερμανός ειδικός.

Όσο πιο καλός καιρός τόσο καλύτερες οι πωλήσεις

Η κατηγορία τροφίμων που κάνει θραύση το Πάσχα είναι τα γλυκίσματα. «Καμία άλλη εβδομάδα του περσινού χρόνου δεν ξόδεψαν οι Γερμανοί περισσότερα χρήματα για γλυκά από ό,τι τη Μεγάλη Εβδομάδα», αναφέρει ο Μίχαελ Γκρις από την εταιρεία έρευνας αγορά Nielsen. Ούτε καν η εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα μπορούσε να συγκριθεί με την εν λόγω περίοδο. Όπως λέει ο Μίχαελ Γκρις, οι Γερμανοί καταναλωτές ξοδεύουν περίπου 450 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο για σοκολατένια πασχαλινά αυγά και άλλες πασχαλινές γλυκές λιχουδιές.

Το Πάσχα είναι όμως και εξαιρετική περίοδος για τους εμπόρους παιχνιδιών. «Μετά τα Χριστούγεννα και τα γενέθλια, το Πάσχα είναι ο τρίτος κατά σειρά σπουδαιότητας λόγος για να κάνει κανείς δώρο», επισημαίνει ο Βίλι Φίσελ, γενικός διευθυντής του Ομοσπονδιακού Συνδέσμου Λιανεμπόρων Παιχνιδιών. Μεγαλύτερη ζήτηση καταγράφεται για μικρότερα δώρα αξίας μεταξύ 10 και 40 ευρώ, εξηγεί ο ίδιος. Ωστόσο, το συντριπτικό μερίδιο του ετήσιου τζίρου από τις πωλήσεις παιχνιδιών (30%-40%) αντιστοιχεί στα Χριστούγεννα, που υπερτερούν σαφώς του Πάσχα σε ό,τι αφορά τις αντίστοιχες εισπράξεις.

Ο Στέφαν Χέρτελ, από τον Σύνδεσμο Εμπόρων Γερμανίας (HDE), υπογραμμίζει το γεγονός ότι το Πάσχα σηματοδοτεί για πολλούς εμπορικούς κλάδους το ξεκίνημα της outdoor σεζόν, το διάστημα δηλαδή κατά οποίο οι άνθρωποι κάνουν πάλι περισσότερα πράγματα εκτός σπιτιού λόγω του ανοιξιάτικου καιρού. Για παράδειγμα, έμποροι λουλουδιών και καταστήματα με είδη περιποίησης κήπου καταγράφουν αυξημένα έσοδα. Έχει παρατηρηθεί ότι ο καιρός παίζει καθοριστικό ρόλο στον τζίρο των εμπόρων. Κατά κανόνα όσο πιο καλός ο καιρός τόσο πιο ανεβασμένες οι πωλήσεις.

Έριχ Ράιμαν (dpa) / Άρης Καλτιριμτζής

Πηγή: Deutsche Welle