Skip to main content

Η Ενέργεια «Business to Business»

Σε ημερίδα του ΙΕΝΕ αναλύθηκε το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο σε εθνικό επίπεδο, παρουσιάστηκαν θετικά και αρνητικά παραδείγματα από υπάρχουσες εγκαταστάσεις και κτήρια στον ελληνικό χώρο.
Με την Ημερίδα «Ενέργεια Business to Business» (B2B), μία πρωτοπόρο για τα ελληνικά δεδομένα εκδήλωση ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 3ης Εβδομάδας Ενέργειας που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) από τις 9 ως τις 12 Νοεμβρίου. Στα πλαίσια του «Ενέργεια B2B» επαγγελματίες, εκπρόσωποι, εταιρειών, αλλά και μέλη της επιστημονικής κοινότητας του τομέα της Ενέργειας είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επικοινωνία τόσο μεταξύ τους όσο και με ενδιαφερόμενους επενδυτές και να παρουσιάσουν την εμπειρία και την τεχνογνωσία τους.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με μία σειρά tutorials, στα οποία διακεκριμένοι εμπειρογνώμονες και ειδικοί αναφέρθηκαν στις πιο πρόσφατες τεχνολογικές καινοτομίες στους τομείς της Ηλιακής Ενέργειας, της Αιολικής Ενέργειας, της Συμπαραγωγής, των Έξυπνων Ηλεκτρικών Δικτύων, της Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, της Βιομάζας, των Υγρών Βιοκαυσίμων κ.α.

Ακολούθησαν παρουσιάσεις από μία σειρά καταξιωμένες και δυναμικά αναπτυσσόμενες εταιρείες του χώρου των ΑΠΕ. Από τoν κλάδο των φωτοβολταϊκών οι εταιρείες Solar Cells, Heliosphera, Martifer και BP Solar και Positive Energy, από τον κλάδο της γεωθερμίας και τηλεθέρμανσης η ΙΤΑ, από τον τομέα των υδροηλεκτρικών η ΤEΡNA Ενεργειακή και τέλος από τον κλάδο της αιολικής ενέργειας η VESTAS παρουσίασαν στους συμμετέχοντες τα προϊόντα και τα συστήματά τους, την ως τώρα πορεία τους αλλά και τα σχέδιά τους για την ελληνική αγορά και διεθνή αγορά. Σημειώνεται ότι οι ανωτέρω, αλλά και άλλες εταιρείες του ενεργειακού τομέα, όπως η Siemens, η Silcio, η Συνέργεια, η Ελληνική Εταιρεία Βιομάζας, η ΕΛΕΤΑΕΝ, η Sole και άλλες συμμετείχαν στην 4η Έκθεση Ενεργειακών Τεχνολογιών η οποία πραγματοποιήθηκε στο ίδρυμα Ευγενίδου στα πλαίσια της 3ης Εβδομάδας Ενέργειας.

Αντικείμενο της τελευταίας συνεδρίας ήταν η εξοικονόμηση ενέργειας στα κτήρια, όπου ο κ. Κωνσταντίνος Αλεξόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Μελετητών Ελλάδος συντόνισε τις ομιλίες διακεκριμένων επιστημόνων, μηχανολόγων και μηχανικών, οι οποίοι προσέγγισαν το συγκεκριμένο θέμα από διαφορετικές οπτικές, τόσο την πολιτική-θεσμική όσο και την τεχνική. Αναλύθηκε το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο σε εθνικό επίπεδο, παρουσιάστηκαν θετικά και αρνητικά παραδείγματα από υπάρχουσες εγκαταστάσεις και κτήρια στον ελληνικό χώρο, ενώ έγινε λόγος και για τη μεθοδολογία και το πλαίσιο αναφοράς στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας.

Τέλος, όπως τονίστηκε από τους περισσότερους εισηγητές, επείγει πλέον η θεσμοθέτηση της ενεργειακής πιστοποίησης των κτηρίων, κάτι που αναμένεται να συμβάλει αποτελεσματικά στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Κύριος Χορηγός της 3ης Εβδομάδας Ενέργειας ήταν η ΤEΡNA Ενεργειακή Α.Ε., ενώ χορηγοί ήταν οι εταιρείες EGL Hellas, VESTAS και Martifer. Η Εβδομάδα Ενέργειας υποστηρίχθηκε ακόμα από τις: Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε., Όμιλος Μυτιληναίος και ΤΑΡ AG. Χορηγοί Επικοινωνίας ήταν η εφημερίδα Καθημερινή και τα web sites energia.gr και euro2day.gr