Skip to main content

Η ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας στο επίκεντρο εκδήλωσης του ΣΕΓΕ

Τι δείχνουν τα στοιχεία για τη θέση των γυναικών στον επιχειρηματικό τομέα και τη συμμετοχή τους στα κέντρα λήψης αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Οι τρόποι ενίσχυσης της γυναικείας επιχειρηματικότητας μέσα από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τη Women 20 (W20), μία από τις ομάδες εργασίας της ομάδας των είκοσι (G20) που επικεντρώνεται στην ισότητα των φύλων, εξετάστηκαν στη διαδικτυακή εκδήλωση που οργάνωση σήμερα ο Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος (Σ.Ε.Γ.Ε.).

Εκπρόσωποι της ευρωπαϊκής πολιτικής και επιχειρηματικής σκηνής ανέλυσαν ζητήματα που απασχολούν τις γυναίκες σε όλο τον κόσμο, παρέθεσαν στοιχεία για τις ανισότητες που εξακολουθούν να ισχύουν μεταξύ των δύο φύλων, αλλά και τις πολιτικές που προωθούνται για την εξάλειψή τους.

Στον χαιρετισμό του ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς, αναφέρθηκε στα προγράμματα που προωθεί η ΕΕ για την ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας. Ο κ. Σχοινάς έκανε ειδική αναφορά στο σχέδιο Ελλάδα 2030, το οποίο, όπως είπε, είναι «ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο γραμμένο από ελληνικά χέρια για μια νέα ευρωπαϊκή Ελλάδα με εργαλεία που θα κάνουν τη διαφορά στη ζωή μας, που θα δώσουν λύσεις σε βασικά προβλήματα που αφορούν και στη γυναικεία επιχειρηματικότητα, στην πρόσβαση στη χρηματοδότηση και με την ευρωπαϊκή στρατηγική για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα μειώσει το γραφειοκρατικό άχθος και θα βελτιώσει τις ευκαιρίες χρηματοδότησης και σε αγορές και κεφάλαια. Η στρατηγική αυτή μας δίνει εργαλεία που βελτιώνουν τη διαχείριση των μελλοντικών απειλών. Στην καρδιά όλων αυτών των στόχων είναι η αύξηση του αριθμού των γυναικών που τολμούν και επιχειρούν επί ίσοις όροις», ανέφερε επισημαίνοντας ότι σήμερα, ενώ το ένα τρίτο εταιρειών έχει ιδρυθεί από γυναίκες, οι επιχειρήσεις αυτές υστερούν σε άντληση επιχειρηματικών κεφαλαίων.

Ο κ. Σχοινάς ανακοίνωσε ότι το επόμενο διάστημα θα θεσπιστεί ένα χρηματοδοτικό όργανο που θα είναι gender smart, θα ενισχύει δηλαδή κατά προτεραιότητα γυναίκες που ιδρύουν εταιρείες, δίνοντάς τους κίνητρα να κατευθυνθούν και σε κλάδους όπου δεν είναι τόσο συνηθισμένη η παρουσία τους. «Κορυφαίο όπλο στην προσπάθεια αυτή είναι η νέα ευρωπαϊκή ατζέντα για δεξιότητες που προβλέπει συγκεκριμένο τομέα δράσης, με σκοπό την αύξηση και τη μεγαλύτερη διασύνδεση των αποφοίτων με την επιχειρηματικότητα, αλλά και το σχέδιο δράσης για τις επιχειρηματικές ικανότητες. Με νέο σχέδιο δράσης για την ψηφιακή εκπαίδευση που εγκρίναμε σχετικά πρόσφατα φιλοδοξούμε να δώσουμε μεγαλύτερη ώθηση στις ψηφιακές δεξιότητες των νεαρών κοριτσιών και των γυναικών σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, αλλά και να προωθήσουμε επιλογές σπουδών και καριέρας στον χώρο των θετικών επιστημών και της τεχνολογίας», τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΕΕ, ο οποίος δήλωσε ότι είναι τιμή γι’ αυτόν να είναι μέρος της πρώτης Κομισιόν που αποτελείται κατά το ήμισυ από γυναίκες.

Στην καλύτερη εκπροσώπηση των γυναικών στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης. Όπως ανέφερε, στο παρόν Ευρωκοινοβούλιο οι γυναίκες αποτελούν το 39%, έναντι ποσοστού 30,4% που αποτελεί τον μέσο όρο στα εθνικά κοινοβούλια των κρατών – μελών και του 25% σε παγκόσμιο επίπεδο. Αντίστοιχα, στο προεδρείο οι γυναίκες αποτελούν το 57% των αντιπροέδρων, το 40% των κοσμητόρων και 30% των προέδρων και συμπροέδρων των πολιτικών ομάδων. «Ενώ ο αριθμός των γυναικών ευρωβουλευτών αυξάνεται σε κάθε διαδοχική εκλογή και η ισορροπία μεταξύ των φύλων στα διοικητικά όργανα βελτιώνεται σταθερά, δεν έχουμε φτάσει ακόμη στη λεγόμενη οριζόντια εκπροσώπηση των φύλων», ανέφερε και τόνισε πως τέθηκαν φιλόδοξοι στόχοι ως το τέλος της νομοθετικής περιόδου τον Ιούνιο του 2024, που προβλέπει να είναι 50% γυναίκες ως προϊστάμενοι μονάδων και διευθυντές και 40% στις θέσεις των γενικών διευθυντών, υπερδιπλασιασμός δηλαδή του σημερινού ποσοστού. «Αυτό ψηφίστηκε ομόφωνα από όλα τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Και είμαι αισιόδοξος ότι μέσα στα επόμενα τρία χρόνια θα υλοποιήσουμε τους στόχους», τόνισε.

Ο κ. Παπαδημούλης σημείωσε ότι ορισμένα μέτρα που ήδη έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται περιλαμβάνουν την αξιολόγηση επιπτώσεων στο φύλο στο νομοθετικό έργο, τη βελτίωση των προσεγγίσεων για τον προϋπολογισμό με βάση το φύλο, τη βελτίωση ισορροπίας φύλων στις ακροάσεις των επιτροπών, στα πάνελ των ομιλητών, στις συνθέσεις των επιτροπών.

Από την πλευρά της, η ευρωβουλευτής της ΝΔ – EPP, Μαρία Σπυράκη, ανέφερε ότι στην ΕΕ παρότι οι περισσότεροι πτυχιούχοι είναι γυναίκες, έχουν κατά 16% χαμηλότερες αμοιβές, ενώ και στις μεγαλύτερες εταιρείες μόνο το 8% των διευθυντικών στελεχών είναι γυναίκες. Η κ. Σπυράκης αναφέρθηκε στις θεσμικές παρεμβάσεις που έγινε για την ενδυνάμωση του ρόλου των γυναικών στη λήψη αποφάσεων σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά, ενώ τόνισε πως βασικό ζήτημα είναι η προσέλκυση κεφαλαίων στις γυναικείες επιχειρήσεις.

Σε ό,τι αφορά τις δράσεις της W20 σημείωσε ότι γίνεται μία μέτρηση για τη βελτίωση της γυναικείας παρουσίας σε κάθε κράτος – μέλος, διερευνάται εάν αναδεικνύονται τα γυναικεία ταλέντα, ενώ εξετάζεται πώς διαμορφώνεται το μέλλον, κάτι που γίνεται δημιουργώντας μία προοπτική για την πολιτική, για τις επιχειρήσεις, για τη μόρφωση και για την καθημερινότητά μέσα από τη βιωσιμότητα και τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Η ίδια σημείωσε ότι γίνεται πολύ σοβαρή δουλειά και στην ΕΕ προς αυτήν την κατεύθυνση και τα κράτη – μέλη ενσωματώνουν τις οδηγίες. «Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τα προγράμματα εξελίσσονται με την ταχύτητα που θέλουμε», τόνισε και πρόσθεσε ότι μέσα στην κρίση στο 2021 το ποσοστό των ανώτερων διοικητικών θέσεων σε επιχειρήσεις για τις γυναίκες έφτασε στο 31%, ενώ το 2019 που στο 29% και το 2017 στο 25%. Όπως είπε, στην Ελλάδα τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα, αφού το αντίστοιχο ποσοστό αυξήθηκε στο 33%, έναντι του 24% το 2020.

Στη δυσμενή θέση στην οποία εξακολουθούν να βρίσκονται οι γυναίκες αναφέρθηκε η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – GUE/NGL, Έλενα Κουντουρά, η οποία επισήμανε ότι ακόμα διαπραγματευόμαστε την εξάλειψη του μισθολογικού χάσματος, ενώ οι εργαζόμενες είναι πιο ευάλωτες σε ελαστικές μορφές εργασίας. Σε ό,τι αφορά τον επιχειρηματικό τομέα, η κ. Κουντουρά ανέφερε πως οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν το 30% του συνόλου των επιχειρηματιών στην Ευρώπη, όμως λαμβάνουν μόνο το 2% της διαθέσιμης – μη τραπεζικής χρηματοδότησης και λόγω της πανδημίας αυτό το ποσοστό υποχώρησε στο 1%. Όπως είπε, πάνω από το 91% του ευρωπαϊκού κεφαλαίου σε χρηματοδοτήσεις μέχρι πέρσι πήγαν σε εταιρείες που δεν είχαν ούτε μία γυναίκα επικεφαλής. Ακόμα, πρόσθεσε, γυναίκες είναι μόνο το 17% των ιδρυτών νεοφυών επιχειρήσεων και λαμβάνουν 23% λιγότερη χρηματοδότηση από τις επιχειρήσεις που ιδρύουν και διαχειρίζονται άνδρες.

«Η προτεραιότητα της ισότητας πρέπει να στηριχθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανεκτικότητας με ισότιμη κατανομή πόρων βάσει φύλου. Δεν αρκεί που αυτό συμπεριλαμβάνεται στους βασικούς στόχους, πρέπει και να αποτυπωθεί ξεκάθαρα και τεκμηριωμένα στις μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις που τα κράτη – μέλη έχουν εντάξει στα εθνικά τους σχέδια», τόνισε.

Οι δύο Ελληνίδες εκπρόσωποι στο Ευρωκοινοβούλιο απάντησαν σε ερωτήσεις γυναικών επιχειρηματιών, ενώ τις δικές τους εμπειρίες κατέθεσαν εκπρόσωποι αντιπροσωπειών της W20 και του DG GROW.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με την υποστήριξη της OECON Group, της Ο.Ε.Π.Ε.Κ.Α.Μ.Θ. και του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Η πρόεδρος του ΣΕΓΕ, Λίνα Τσαλταμπάση, σημείωσε ότι στόχος της διοργάνωσης είναι «να δώσουμε δίαυλο επικοινωνίας στις γυναίκες της διπλανής πόρτας με τα διεθνή κέντρα λήψης αποφάσεων» και πρόσθεσε ότι «πρέπει να κάνουμε βήματα ώστε επιτέλους η ισότητα να αποκτήσει άλλη διάσταση στη χώρα μας». Η κ. Τσαλταμπάση αφιέρωσε την εκδήλωση στην αδικοχαμένη Καρολάιν Κράουτς, η οποία, όπως είπε, δολοφονήθηκε βάναυσα, θύμα της έμφυλης βίας, τονίζοντας πως παρότι ο ΣΕΓΕ είναι οικονομικό σωματείο αγωνίζεται για την ισότητα των δύο φύλων.

Τη συζήτηση και τα πάνελ συντόνισαν οι δημοσιογράφοι Μαρία Νικόλτσιου και Έλλη Σπυροπούλου.