Skip to main content

Ζέρβας στη Voria.gr: Αυτές είναι οι εννέα προτεραιότητες για το 2020

Ποια έργα βρίσκονται πρώτα στην ατζέντα του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα για το 2020. Ποιες οι προτεραιότητες.

Η υλοποίηση του τεχνικού προγράμματος, τόσο σε επίπεδο μελετών, όσο και σε επίπεδο έργων, είναι η προτεραιότητα του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα, από τις πρώτες κιόλας μέρες του 2020.

Ο κ. Ζέρβας επισήμανε στη Voria.gr ότι το μείζον ζήτημα είναι από τις πρώτες μέρες να «τρέξει» όλος ο προγραμματισμός που έγινε τους πρώτους μήνες από την ανάληψη της διοίκησης του δήμου, ώστε να δρομολογηθούν λύσεις σε πολύ συγκεκριμένα ζητήματα της πόλης.

Πέρα από τα μείζονα ζητήματα, που όμως δεν είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας (ή σωστότερα στα περισσότερα δεν έχει καν αρμοδιότητα) του δήμου, όπως το μετρό, το συγκοινωνιακό κτλ., ο κ. Ζέρβας θέτει την ατζέντα του 2020 για την πόλη, σημειώνοντας πολύ συγκεκριμένες προτεραιότητες της διοίκησής του. Οι προτεραιότητες, όπως τις θέτει ο ίδιος ο δήμαρχος είναι (όχι με ιεράρχηση, αλλά με ταυτόχρονη υλοποίηση):

Πρώτο ζήτημα που δηλώνει ότι σκοπεύει να παρέμβει είναι αυτό των αναπλάσεων, με τη μεγάλη προτεραιότητα να είναι η λύση στο θέμα της πλατείας Ελευθερίας. «Δεν πρόκειται να αφήσουμε τις λαμαρίνες εσαεί στην πλατεία Ελευθερίας. Έχω βάλει το συγκεκριμένο θέμα σε απόλυτη προτεραιότητα και θα δρομολογήσουμε τη λύση του εντός του έτους», τονίζει ο κ. Ζέρβας.

Δεύτερη προτεραιότητα, όπως είπε ο δήμαρχος, είναι η προκήρυξη των έργων και μελετών, που προβλέπονται στο τεχνικό πρόγραμμα για το 2020. Χαρακτηριστικά έργα που θα προκηρυχθούν είναι η ανάπλαση της παλιάς παραλίας, η παρέμβαση στην πλατεία Διοικητηρίου και βέβαια η αναμόρφωση των στάβλων Παπάφη. «Σε αυτά τα έργα οφείλουμε να προκηρύξουμε τις μελέτες, ενώ σε μια σειρά από άλλα μικρότερα έργα οφείλουμε να προκηρύξουμε την έναρξη κατασκευής τους», σημειώνει ο δήμαρχος.

Τρίτη προτεραιότητα είναι η καθαριότητα. Ο δήμαρχος έχει βάλει ως προσωπικό στοίχημα για το 2020 να δείξει ότι μπορεί η διοίκησή του να κάνει τη διαφορά σε ένα ζήτημα, το οποίο αποτέλεσε «μαύρη τρύπα» για τις προηγούμενες διοικήσεις του δήμου. Έτσι, όπως ανέφερε: «Στο θέμα της καθαριότητας θα επιτύχουμε βελτίωση στο νέο έτος. Έχουμε δρομολογήσει την υπογειοποίηση των κάδων, αλλά και την προμήθεια και συντήρηση οχημάτων, ώστε να λειτουργήσει ορθολογικά και με καλύτερους όρους το σύστημα της καθαριότητας στην πόλη και να φανεί στους πολίτες η διαφορά, αλλά και η αποφασιστικότητα που έχουμε ως διοίκηση να βελτιώσουμε τα πράγματα».

Τέταρτη προτεραιότητα και μάλιστα εξαιρετικά σημαντική είναι η διενέργεια εντός του 2020 του διαγωνισμού για την αναμόρφωση των στάσεων των αστικών λεωφορείων εντός των ορίων του δήμου Θεσσαλονίκης.

Και πέμπτη προτεραιότητα για το νέο έτος και για το δήμο είναι οι αναπλάσεις των γειτονιών. Εκεί ο δήμαρχος επισημαίνει ότι η αρχή θα γίνει από τις πρώτες κιόλας μέρες ώστε σταδιακά να αλλάζει προς το καλύτερο η όψη στις γειτονιές που έχουν επιλεγεί και είναι εκείνες που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη παρεμβάσεων, στο φωτισμό, σε ασφαλτοστρώσεις, πεζοδρομήσεις, αλλά και απαλλοτριώσεις. Είναι ένα στοίχημα της διοίκησης για να αποδείξει ότι βρίσκεται κοντά και στους κατοίκους εκτός πυρίκαυστης ζώνης...

Με αφορμή τις απαλλοτριώσεις, ο κ. Ζέρβας τόνισε ότι από τις εμβληματικές παρεμβάσεις είναι η διάνοιξη της Αγίου Δημητρίου, στην περιοχή κοντά στην Τριανδρία και προς τη Γρ. Λαμπράκη. Εκεί εκκρεμεί η απαλλοτρίωση και η κατεδάφιση δυο κτηρίων που εμποδίζουν την ανάπλαση της περιοχής. Κι αυτά θα γίνουν εντός του 2020, όπως δήλωσε, αλλάζοντας πλήρως την εικόνα, αλλά κυρίως τη λειτουργικότητα της ευρύτερης περιοχής, που σήμερα βιώνει καταστάσεις ασφυξίας, σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας.

Στις προτεραιότητες του κ. Ζέρβα είναι και η κατάρτιση και θέσπιση εντός του έτους του νέου οργανισμού εσωτερικών υπηρεσιών, αλλά και η μετάβαση στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, με υιοθέτηση της ταυτότητας πληρωμής e-pos και της ηλεκτρονικής πληρωμής από τους δημότες του ΤΑΠ και των τελών.

Επίσης, με τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις, ο δήμαρχος έδειξε ότι θέλει να δώσει ένα νέο εξωστρεφές στίγμα της Θεσσαλονίκης του πολιτισμού. Του πολιτισμού ειδικά «ευρείας κατανάλωσης» (σ.σ. δική μας ορολογία).

«Θέλουμε να καθιερώσουμε μια διαφορετική διαχείριση του πολιτιστικού προϊόντος, που απευθύνεται στο ευρύ κοινό και να δώσουμε έτσι μια αίγλη στην πόλη, καθιστώντας την πόλο έλξης επισκεπτών για τις πολιτιστικές της δράσεις. Η αρχή έγινε με τις εκδηλώσεις των Χριστουγέννων, παρότι ήταν πολύ νωρίς για να οργανώσουμε στην εντέλειά τους αυτές τις γιορτές και αντιμετωπίσαμε πολλές δυσκολίες. Δεν μένουμε όμως εκεί. Η Θεσσαλονίκη έχει κι άλλες πολιτιστικές προτάσεις για να καθιερωθεί ως προορισμός γι' αυτές σε όλη τη διάρκεια του έτους», υπογράμμισε ο δήμαρχος.